Tiskovna konferenca: Minute ne štejejo, življenje pa (avgust 2017)

Četrtek, 19 Oktober 2017 11:24

Poletje se počasi izteka in z njim tudi prometno najbolj obremenjen del leta. Po podatkih Agencije za varnost prometa je bilo letošnje poletje po številu nesreč in številu nesreč s smrtnim izidom boljše kot preteklo poletje, vendar pa smo bili tudi letos priča nekaterim hudim prometnim nesrečam, predvsem tistih z udeležbo motoristov. Na naših cestah je v letošnjem letu umrlo 81 udeležencev cestnega prometa (do 27. avgusta), kar je 15 smrtnih žrtev manj kot v enakem obdobju lani. Zmanjšalo se je tudi število vseh prometnih nesreč na naših cestah, prav tako pa se je zmanjšalo tudi število hudo telesno poškodovanih za 5 % in lažje telesno poškodovanih oseb za 14 %.

Najpogostejši vzrok prometnih nesreč je še vedno neprilagojena hitrost, v teh nesrečah je umrlo kar 33 udeležencev, ki ji sledi nepravilna stran ali smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti. Presenetljivo je, da je v letošnjem letu umrlo največ voznikov enoslednih motornih vozil (motoristov in mopedistov), in sicer kar 23, šele nato sledijo vozniki osebnih avtomobilov. Najpogostejši razlogi za nesreče slednjih velja pripisati neizkušenosti in utrujenosti. Skoraj polovica vseh umrlih je bilo ranljivih udeležencev v prometu, to so vozniki in potniki na motorjih oz. mopedih, kolesarji in pešci. V primerjavi z lanskim letom se je zmanjšalo tudi število prometnih nesreč s smrtnim izidom, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki.  Pa vendar na agenciji niso zadovoljni zato bodo še naprej aktivno sodelovali pri izboljšanju prometne varnosti.

Vir: AVP

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki?