Drugi dan: 3. mednarodna konferenca svetovne zveze gluhih 2017

Četrtek, 28 December 2017 09:42

Tokratna konferenca poteka pod naslovom "FULL INCLUSION WITH SIGN LANGUAGE!" v prevodu, "Popolna vključitev znakovnega jezika". Poteka v Budimpešti (Madžarska) od 8. novembra do 10. novembra 2017.

V drugem delu konference so bile v ospredju teme s področja: gluhi in ekonomija; televizija; spletna družbena socialna omrežja; tehnologija; ter predstavitev in analize dela posameznih področji kot so vzgoja gluhe skupnosti (gluhi učijo gluhe - primer iz Indije); analiza stanja tolmačev po Evropi; ter predstavitev različnih tehničnih orodij za dostopnost vsebin v obliki zapiskov; standardizirane oblike in vpis znakovnega jezika v orodje za ustvarjanje dela znakov in pomen kretenj (delo v okolju Corpus).

Ob zaključku konference se je osebno udeležil madžarski premier Viktor Orban, ki je med drugim povedal, da je madžarska vlada za dne 9. november razglasila  praznik madžarskega znakovnega jezika.

Udeležba slovenskih predstavnikov na mednarodni konferenci je bila zelo nizka in me je presenetila. Poleg predavateljev Matjaža Debevca in Bojana Morda, so bili še predstavnika ZDGNS Mladen Veršič in Valerija Škof, in zunanja obiskovalka Tanja Potočnik Hönigsman.

Menim, da zaradi bližine in ugodne povezave, ne bi smelo odriniti od dejstva, da ne predstavlja velik finančni vložek. Konferenca je bila v neposredni bližini in ne bi smeli to priložnost spustiti iz rok. Po mojem mnenju bi se morala udeležiti vsa društva gluhih ter tolmači znakovnega jezika kot tudi njeni predstavniki, saj je bila edinstvena priložnost videti od blizu in si pridobiti izkušnje.

Po Istanbulu 2015, Budimpešti 2017, sledi še Pariz 2019, po njem pa zagotovo desetletja vstran od Evrope, saj bodo naslednja prizorišča zagotovo v južno ameriški, azijski lokaciji namenili to pozornost. 

Vabljeni k ogledu reportaže.

Več o programu konference, kliknite tu.

Spremljajte nas Vedno in povsod.

 

Aktualne novice 2

Pregled dogajanja v letu 2017 in delovanja TIPK TV

Pregled dogajanja v letu 2017 in delovanja TIPK TV Odpri

Izjava za javnost za gluhe in naglušneHvala vsem podpornikom ter gledalkam in gledalcem, da ste bili vsa ta leta z nami. Vedno in povsod.Bojan Mord, ...

Reportažni prispevek mednarodnega posveta gluhi ...

Reportažni prispevek mednarodnega posveta gluhi ... Odpri

Društvo učiteljev gluhih Slovenije je dne 17.11.2017 izpeljalo mednarodni posvet na temo Gluhi tolmač, katerega so se udeležili predavatelji iz ...

Nacionalna zveza gluhih in naglušnih Madžarske

Nacionalna zveza gluhih in naglušnih Madžarske Odpri

Nacionalna zveza gluhih in naglušnih Madžarske je dne 11. novembra 2017 praznovala že svojo 110. obletnico. Vabljeni  k ogledu reportaže in si ...

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki?