Alkohol v prometu

Sobota, 01 December 2018 14:21

 

V ponedeljek 3. 12. 2018 se začenja tretji del nacionalne preventivne akcije Alkohol, droge in druge psiho-aktivne snovi v prometu, ki jo vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa (AVP). Alkohol je na slovenskih cestah prisoten pri vsaki tretji prometni nesreči s smrtnim izidom, vse opaznejša pa je tudi uporaba drog in drugih psiho-aktivnih snovi. Namen akcije, ki bo potekala do 16. decembra, je opozoriti na nevarnosti, ki jih prinaša vožnja pod vplivom substanc ter spodbuditi ljudi, da za volan sedejo vedno le trezni in povsem sposobni za vožnjo. Enkrat za vselej naj bo jasno, da te snovi preprosto ne sodijo v promet, opozarja AVP.

Eden ključnih pokazateljev nevarnosti, povezanih z uporabo alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, je zagotovo število prometnih nesreč. V Sloveniji približno vsaka enajsta prometna nesreča nastane kot posledica uporabe alkohola, pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom pa povprečno vsaka tretja. Lani se je v Sloveniji zgodilo kar 1.528 prometnih nesreč, ki jih je povzročil alkoholiziran povzročitelj, od tega je umrlo 32 udeležencev, delež med vsemi nesrečami pa je znašal 8,7 %. Prometnih nesreč, ki jih je povzročil udeleženec pod vplivom drog in drugih psihoaktivnih snovi, je bilo 63, med katerimi je bilo tudi 5 smrtnih žrtev.

Letos najmanj nesreč in smrtnih žrtev zaradi alkohola v zadnjih petih letih
Do 24. novembra letos se je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev pripetilo 1.279 prometnih nesreč, kar je 4 % manj kot v lanskem primerjalnem obdobju in 5 % manj kot leta 2014. Zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je umrlo 20 oseb, kar je 35 % manj v kot v lanskem primerjalnem obdobju, ko je življenje izgubilo 31 oseb, 681 pa se jih je poškodovalo (enako kot lani), od tega je bilo 134 huje (5 % več kot lani) in 547 lažje poškodovanih (1 % manj kot lani).

Med letošnjimi povzročitelji prometnih nesreč s smrtnim izidom je bilo 14 voznikov osebnih vozil, 2 mopedista, 2 voznika tovornega vozila in 2 kolesarja. Od 20 smrtno ponesrečenih, jih je bilo 16 tudi povzročiteljev prometne nesreče. V 10. primerih je bil vzrok neprilagojena hitrost, v 6. nepravilna stran oz. smer vožnje, v 2. neupoštevanje pravil v prednosti ter v 1. nepravilen premik z vozilom oz. ostalo. 16 prometnih nesreč s smrtnim izidom se je pripetilo v temnem delu dneva, 16 pa izven naselja. Zaradi udeležencev, ki so vozili pod vplivom drog je življenje izgubilo 6 oseb. Polovica povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bila prav tako pod vplivom alkohola (3 od 6).

V času Martinovega nič smrtnih žrtev
V drugem terminu preventivne nacionalne akcije, ki jo je v času martinovanja med 5. in 11. novembrom vodila in koordinirala AVP, se je pripetilo 14 prometnih nesreč, od tega 4 s hudimi telesnimi poškodbami, 5 z lažjimi in 5 brez poškodb. To je skoraj polovica manj nesreč, v primerjavi z letošnjim tedenskim povprečjem števila prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola, ki znaša 27 nesreč. Stopnja alkohola v prometnih nesrečah s smrtnim izidom je znašala 1,31 g/kg, kar je manj kot v letu 2017, ko s izmerili 1,46 g/kg.

Rehabilitacijskih programov se letno udeleži kar 6.000 voznikov
Večina evropskih držav zelo resno jemlje vožnjo pod vplivom alkohola. V Franciji vam pri več kot 0,8 promila grozi tako denarna kazen v višini 4.500 evrov kot tudi zaporna kazen, v Italiji pa vas pri 1,5 promila lahko celo razlastijo vašega avtomobila, ki ga nato prisilno prodajo. Tudi AVP si prizadeva za strožjo zakonodajo na tem področju v Sloveniji, med drugim tudi v obliki kazenske ovadbe voznika, ki vozi pod vplivom alkohola. Trenutna zakonodaja to resda navaja kot kaznivo dejanje, vendar šele takrat, ko že pride do ogrožanja. A takrat je že prepozno. Da še vedno preveč voznikov sede za volan pod vplivom alkohola, dokazuje tudi število udeležencev rehabilitacijskih programov, ki jih izvaja AVP, saj se jih letno udeleži približno 6.000 kršiteljev, ki so vozili pod vplivom alkohola s preseženo stopnjo (nad 1,1 promila).

Rezultati letošnje znanstvene Raziskave o dejavnikih, ki vplivajo na varnost cestnega prometa v Sloveniji, so pokazali, da v kolikor bi v Sloveniji uvedli popolno prepoved uživanja alkohola za voznike osebnih in drugih avtomobilov ter motornih koles, bi se zaradi take določbe odstotek alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom zmanjšal na 20 odstotkov, ohranili pa bi od 15 do 20 življenj na leto.

Vpliv na zbranost, zmožnost presoje in reakcijski čas voznika
Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi vplivajo na doživljanje resničnosti, spremembo čustvovanja, vedenja in razmišljanja. Povzročajo psihično in fizično odvisnost, vplivajo na zaznavanje in predelavo informacij ter poslabšajo motorične reakcije, ki so ključne za varno udeležbo v prometu. Njihov vpliv na vožnjo posameznika se razlikuje od substance do substance, vse pa vplivajo na zbranost, zmožnost presoje in reakcijski čas voznika. AVP zato poziva: Poskrbite, da za volan sedete povsem trezni in sposobni za vožnjo, to je vaša dolžnost in odgovornost. V nobenem primeru se tudi ne peljite z voznikom, ki je užival tovrstna sredstva, ampak ga raje opozorite na nevarnost in poskrbite za varen prevoz obeh do doma.

Na varno udeležbo v prometu lahko vplivajo tudi zdravila!
Psihoaktivna zdravila lahko prav tako vplivajo na varno udeležbo v prometu. Pod vplivom psihoaktivnih zdravil so sposobnosti upravljanja vozil močno zmanjšane in predstavljajo tveganje za vse udeležence v prometu. Tega se morajo zavedati predvsem starejši udeleženci v prometu, ki zaradi starosti ali bolezni pogosteje uživajo psihoaktivna zdravila. Zdravila, ki vplivajo na vozne sposobnosti so označena s posebnim opozorilnim trikotnikom: polni trikotnik v rdeči barvi pomeni, da je v primeru uživanja teh zdravil vožnja vozil povsem prepovedana (absolutna prepoved upravljanja vozil), prazen trikotnik v barvi teksta pa pomeni relativno prepoved upravljanja vozil. V primeru uživanja teh zdravil, je treba za vsakogar posebej oceniti vpliv zdravila na njegove psihofizične sposobnosti.

Ena izmed evropskih raziskav
ugotavlja, da kar 30 % voznikov ne ve, da lahko na sposobnosti za vožnjo vplivajo že nekatera zdravila za seneni nahod in zdravila proti alergijam. Vsak šesti voznik tudi ignorira opozorila na zdravilih o stranskih učinkih in vplivu na vozniške sposobnosti (jih ne upošteva ali sploh ne prebere). AVP zato poziva: V kolikor ste uživali psihoaktivna zdravila, ki so označena z opozorilnim trikotnikom, ne vozite v prometu in ne upravljajte s stroji. Če jemljete zdravila ali druge izdelke za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja, se glede upravljanja vozil in strojev vedno posvetujte s farmacevtom ali zdravnikom.

Sodelovanje akterjev je ključno za večjo prometno varnost
V decembrskem času bodo v okviru nacionalne akcije Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu potekale številne aktivnosti, preventivni dogodki in delavnice, ki jih bo AVP v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za izobraževanje, Policijo ter nevladnimi organizacijami izvajala z namenom ozaveščanja o škodljivih učinkih alkohola in prepovedanih drog na udeležence v cestnem prometu. Ozaveščali bodo vse udeležence v prometu, voznike pa še posebej opozarjali, naj bodo odgovorni in predvsem trezni vozniki, brez alkohola in drog! S strani Policije in občinskih redarstev bo potekal tudi poostren nadzor.

V tem času bo AVP sodelovala na več terenskih dogodkih. Na srednjih šolah bodo izvajali delavnice, s poudarkom na ozaveščanju glede vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi, z Združenjem DrogArt pa bodo 22. decembra prisotni tudi v Kurzschlussu, kjer bodo s preventivnimi testerji za droge opozarjali na uporabo prepovedanih drog v prometu in delili nagrade. Za prav posebno izkustveno doživetje bodo prvič letos poskrbeli tudi s Sobo izzivov AfterTaxi, v kateri se bodo udeleženci z uporabo t.i. "pijanih očal" morali soočiti z različnimi (sicer enostavnimi) izzivi, ki pa so zaradi simulacije pijanosti težje rešljivi. Z zabavnim konceptom želijo doseči, da bi obiskovalci na lastni koži in v treznem stanju izkusili, kako alkohol vpliva na motorične in mentalne sposobnosti. Soba izzivov AfterTaxi bo odprta na dveh lokacijah, in sicer v Mariboru v času od 13. do 17. decembra, v Ljubljani pa od 21. do 24. decembra. V sodelovanju z Lekarniško zbornico Slovenije bo AVP 320. slovenskim lekarnam razdelila tudi 8.000 novih zloženk z namenom ozaveščanja o nevarnostih vožnje pod vplivom zdravil.

Z ozaveščanjem preko medijev, javnih dogodkov in sodelovanja z nevladnimi organizacijami želi AVP javnost spodbuditi k odgovornejšem odnosu do varne vožnje brez alkohola in drugih substanc.


Alkohol ter vožnja pod vplivom je še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče.

Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Alkohol je najbolj problematičen pri voznikih, kjer so tudi posledice prometnih nesreč najtežje, vendar pa je prav tako dejavnik tveganja za nastanek prometne nesreče pri kolesarjih in pešcih. Okrog četrtina prometnih nesreč s smrtnimi žrtvami in huje poškodovanimi je povezana z alkoholom v prometu.

Ukrepi za zmanjšanje tveganja zaradi alkohola so različni:

- zakonska določila glede dovoljene alkoholiziranosti v prometu ter določene globe in kazni

- osveščanje in izobraževanje udeležencev v prometu

 - medijske kampanje in aktivnosti

- preventivni dogodki na terenu

- izvajanje rehabilitacijskih programov

Mednje pa sodeluje tudi naš spletni portal tipk.si za gluhe in naglušne, kjer smo problematiko za naše gledalce odpravili na Agencijo za varnost prometa in izvedli intervju na temo Alkohol v prometu prilagojeno za gluhe in naglušne, opremljeno s podnapisi in v slovenskem znakovnem jeziku. 

Vabljeni k ogledu.

Vir: Agencija za varnost prometa

Nazadnje urejano na Sobota, 01 December 2018 14:28

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki?