Dnevno-informativna oddaja (1. - 18. 09. 2013)

Sreda, 18 September 2013 20:09

Dnevno-informativna oddaja prilagojena gluhim, naglušnim, slepim in slabovidnim 

Napovednik: 
Še teden do zaprtja - Teden mobilnosti 
Diplomatski pingpong razočaral upornike 
Eurobasket - Prihajajo tekme prvenstva 
Velikanko dvignili s skal

Oddajo sofinancira:

Uporabljeni viri člankov:

          


Transkript:

Pozdravljeni v novi dnevno-informativni oddaji prilagojeni gluhim, naglušnim, slepim in slabovidnim. Cilj te oddaje je posredovati informativno-izobraževalne vsebine v znakovnem jeziku in v ustrezni obliki za slepe in slabovidne. Ta oddaja je nastala v sodelovanju z časopisnimi hišami po Sloveniji in v tujini.

V dnevno-informativni oddaji bomo uporabnikom predstavili aktualno politično dogajanje doma in po svetu, kulturo, kroniko, družbene dogodke, šport in druge zanimive teme.

Na sporedu bo vsak ponedeljek, sredo in petek ob 18. uri v neposrednem prenosu na TIPK TV. Oddaja bo imela še isti dan tri ponovitve, naslednji dan si jo boste lahko ogledali na našem spletnem portalu TiTV v arhivu oddaj.

Naš studio je v zaključni fazi priprave in kmalu se vam bomo lahko predstavili z lepšo podobo naše oddaje.

Spremljajte nas še naprej.

Novice iz Slovenije

Sobotni Žurnal24

Še teden do zaprtja

V ponedeljek je ob začetku Evropskega tedna mobilnosti (ETM) 2013 po središču Ljubljane začel voziti nov električni minibus kavalir. V nasprotju s prvima dvema manjšima kavalirjema, ki vozita od leta 2009, bo poleti vozil po vnaprej določeni trasi, v hladni polovici leta pa bo na voljo tudi na telefonski klic.

Poleg zaprtja Slovenske ceste je uvedba večjega kavalirja eden od trajnih ukrepov Tedna mobilnosti.

Ljubljanski policisti, deloma pa tudi mestni redarji, bodo med tednom izvajali poostren nadzor nad nepravilnim parkiranjem na kolesarskih stezah ter hitrostjo in uporabo čelad pri motoristih, nadzirali pa bodo tudi kršitve kolesarjev in izsiljevanje prednosti pešcem na prehodih za pešce. Prihodnjo nedeljo ob koncu ETM bodo za motorni promet trajno zaprli odsek Slovenske ceste med Šubičevo ulico in Gosposvetsko cesto, kjer bodo po novem lahko vozili le še avtobusi LPP in taksiji.

Do 22. septembra bodo potekale številne dejavnosti, na primer preizkus različnih koles, plesni projekt flash mob pa tudi dan varne vožnje na Barju. Program je objavljen na spletni strani MOL in v obeh turistično-informacijskih centrih na Krekovem trgu in pri Tromostovju.

Poglejmo, kaj mimoidoči menijo o trajnem zaprtju Slovenske ceste.

Tina (Ljubljana - Ig)

Uporabljam avtobus, se pravi mestni avtobus in postajališče pri Nami, to pomeni, da bi to vplivalo tudi name. Da sem proti, ne morem reči, ker ne vem, kako bi šlo drugače, ampak, ne vem, mogoče kakšen dan, dva, potem bi pa videli, kako se obnese. Je pa res, da bi potem šel ves ta promet na manjše ulice, se pravi obvoz.. Bi bila po drugih ulicah večja gneča.

Eva (Orehovlje)

Hm, ne vem, mislim, da to ne bi bilo ravno najboljše, ker je to cesta, ki je v centru, je pač centralna cesta in mislim, da bi nastajale težave glede tega, glede prevoza in tudi ljudje bi bili bolj zmedeni. Ne vem, jaz je ne bi zaprla.

Vprašali smo tudi, kaj pomeni Teden mobilnosti.

Eva (Orehovlje)

Jaz mislim, da je to dobra možnost, da se pokaže ljudem, da se lahko prevažajo, oz. da promet lahko poteka tudi peš, pa s kolesom, da izkoristijo to možnost, in pa seveda zaradi manj onesnaževanja našega planeta Zemlje.

Sobotni Žurnal24

Cepljenje tudi za dečke?

Obstaja zaščita po cepljenju proti virusom HPV - Humani papiloma virus - za deklice, ki preprečuje raka materničnega vratu. Na Inštitutu za varovanje zdravja pravijo, da je zaščita dolgotrajna.

Število precepljenih deklic narašča; pred tremi leti jih je bilo manj kot 48 odstotkov, lani skoraj 55 odstotkov. Narašča pa tudi število neželenih stranskih učinkov – letos so jih zaznali 32. Zdravniki so poročali o bolečini, oteklini in rdečini na mestu cepljenja ter o slabosti, glavobolu, utrujenosti, zaspanosti in vrtoglavici.

Na IVZ pravijo: “Cepivo je na voljo, nekateri cepitelji so ga tudi že naročili. Glede začetka cepljenja pa se odločijo cepitelji sami, tako da nekateri začnejo cepljenje že septembra, nekateri pa tudi pozneje." Šestošolke, ki se bodo cepile proti okužbi s humanimi papiloma virusi (HPV), bodo tudi letos cepljene s štirivalentnim cepivom farmacevtske družbe Merck, ki se je edina prijavila na javni razpis.

Na vprašanji, koliko časa učinkuje cepivo in ali je že znano, ali bodo cepljene deklice potrebovale dodaten odmerek, so na IVZ odgovorili: “Za zdaj kaže, da je zaščita po cepljenju dolgotrajna.” Raziskave v državah, ki najdlje cepijo proti HPV, so že pokazale občutno zmanjšanje pogostosti genitalnih bradavic. Predvideva se tudi znižanje števila obolelih za rakom na materničnem vratu, še razlagajo na IVZ.

Okužbo s HPV povezujejo tudi z nastankom nekaterih drugih rakov, ki se lahko pojavijo tudi pri moških (rak anusa), in z nastankom genitalnih bradavic. V Združenih državah Amerike in Avstraliji so lani začeli rutinsko cepiti tudi dečke, stare 12, 13 let. Na IVZ še pravijo: “V prihodnje bo z vidika javnega zdravstva in zasledovanja enakih možnosti treba razmisliti tudi o vključitvi dečkov v rutinski program."

Cepljenje proti HPV je za šestošolke brezplačno, prvi odmerek dobijo na

sistematskem pregledu.

Poglejmo, kaj mimoidoči menijo o obveznem cepljenju HPV za dečke.

Darja (Ljubno)

Hm, ja, tako je. Da se neko bolezen omeji, je potrebno dečke in deklice cepiti. Če je dovolj preizkušeno cepivo, potem ja. Je pa tudi tako, da imajo dandanes bolj zgodaj spolne odnose in je zato tudi tako zgodaj potrebno cepivo.

Tina (Ljubljana - Ig)

Ja, če je 100%, oz 200% zanesljivo, potem ja. Če pa so to neka ugibanja, ali ja ali ne, potem pa ne.

Raziskave kažejo:

32 neželenih stranskih učinkov so zdravniki lani zaznali pri cepljenih deklicah.

60 % šestošolk se je v šolskem letu 2011/12 odločilo za cepljenje proti HPV.

Poglejmo še dogajanje po svetu iz časopisa Nedelo.

Diplomatski pingpong razočaral upornike

Dogovor ZDA – Rusija: Kratek rok za razkritje in uničenje sirskega kemičnega orožja

Zunanja ministra ZDA in Rusije, John Kerry in Sergej Lavrov sta odigrala »besedni pingpong”, kaj bo ta res prinesel, pa je drugo vprašanje.

New York

Sirija mora v tednu dni mednarodni skupnosti razkriti svoje zaloge kemičnega orožja, uničili pa naj bi ga do sredine prihodnjega leta, je temelj dogovora, ki so ga včeraj sklenile Združene države in Rusija. Medtem ko mednarodna skupnost pozdravlja diplomatsko rešitev, so jo sirski uporniki zavrnili. Po njihovem je zgolj kupovanje časa za režim v Damasku.

Ameriški zunanji minister John Kerry je včeraj poudaril, da bi uresničenje dogovora pomenilo večjo varnost za ves svet, toda ameriški časniki v isti sapi navajajo neimenovane vire v ameriški diplomaciji, ki pravijo, da bo dogovor »izjemno težko uresničiti, čeprav je mogoče«. Doseženo naj bi nadgradili z resolucijo varnostnega sveta Združenih narodov, ki bi temeljila na sedmem poglavju ustanovne listine. Ta določa, da ima varnostni svet pravico ohranjati mir in lahko pri tem uporabi vojaško silo.

ZDA menijo, da so tako ohranile grožnjo sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, vendar je ruski zunanji minister Sergej Lavrov že včeraj znova poudaril, da Rusija, ki ima možnost veta v varnostnem svetu, še vedno nasprotuje uporabi sile. John Kerry je včeraj zato dejal, da je vojaško posredovanje mogoče »v okviru procesa Združenih narodov ali po odločitvi ameriškega predsednika in naših zaveznikov, če bi presodili, da je to potrebno«. Lavrov po drugi strani trdi, da bi moral kršitve dogovora najprej potrditi izvršni odbor Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), nato pa bi o njih razpravljal varnostni svet in sprejel »potrebne, konkretne ukrepe«.

Kitajska usklajena z Rusijo?

V ozadju je tudi stališče Kitajske, ki je doslej v varnostnem svetu skupaj z Rusijo preprečevala obsodbo Asadovega režima in ukrepe proti njemu.

Vendar v diplomatskih krogih v Združenih narodih menijo, da Kitajska nima neposrednih interesov na Bližnjem vzhodu in se bo prilagodila Moskvi. Ta je po mnenju Washingtona prevzela odgovornost za ravnanje sirskega režima. Ob tem so izpogajali izjemno kratek urnik za uničenje kemičnega orožja, proces naj bi potekal precej hitreje kot denimo v Libiji, kjer takrat niso divjali spopadi. Po mnenju komentatorjev je tudi to oblika pritiska na Rusijo, da poskrbi za uresničevanje dogovora.

Uporniki brez upanja

Zato bo ključno spoštovanje dogovora vseh vpletenih v sirsko državljansko

vojno, saj bo drugače izjemno težko zagotoviti varnost inšpektorjev OPCW. Po besedah Lavrova to pomeni sodelovanje sirskih upornikov, ki ameriško privolitev v pogajanje doživljajo kot grenko razočaranje. Poveljnik uporniške Svobodne sirske vojske Salim Idris je včeraj med obiskom v Istanbulu dejal, da jih dogovor ne zadeva in da se bodo še naprej borili za padec režima. »Kaj pa morilec Bašar, ki je ukazal napad? Naj mu odpustimo? Mednarodna skupnost nas je pustila na cedilu, nimam več nikakršnega upanja.«

Po trditvah upornikov je odločitev ZDA, da ne napadejo, Asada že opogumila in je začel stopnjevati vojaško ofenzivo v predmestjih Damaska. Predstavniki vojaškega sveta upornikov v Damasku tako trdijo, da je vojska v predmestju Džobar znova uporabila kemično orožje in da je v napadu umrlo petnajst ljudi. Neodvisni viri doslej niso potrdili teh navedb, uporniki pa so na spletu objavili

posnetke ljudi, ki imajo težave z dihanjem.

Poglejmo si še politično karikaturo.

Iz časopisa Finance vidimo karikaturo v članku "Od čarobne palice do pojoče travice", ki predstavlja dve osebi, Alenko Bratušek, premierko, in Uroša Čuferja, ministra za finance. Alenka sedi in pravi: "Uroš, varčevali bomo tako, da se bomo odpovedali tuji pomoči!" Uroš ji odgovori: "Ampak, Alenka, to je stran vržen denar, ker nam ni več pomoči".

Šport v časopisu Žurnal24.

EuroBasket - Prihajajo tekme prvenstva

Slovenijo danes čaka četrtfinalni obračun proti Franciji.

Uroš Slokar je o četrtfinalnem obračunu  s Francozi dejal: “Proti Fincem smo spočili nekaj nosilcev, kar je lahko ključno za četrtfinale. Najpomembneje je, da smo vsi zdravi pred najpomembnejšo tekmo na tem prvenstvu.” O Francozih je povedal: “Z njimi smo se pomerili pred prvenstvom. Imajo izjemnega Tonyja Parkerja, številne je prijetno presenetil Alexis Ajinca, veliko košarkarjev igra v Ligi NBA. To pove vse o njihovi nadarjenosti. Če želiš biti uspešen proti Francozom, moraš iti v tekmo z veliko moči, želje in energije. Če jim pustiš, da igrajo na svoj način, se ti ne piše dobro.”

Preostale četrtfinalne pare sestavljajo Srbija in Španija, Litva in Italija ter Hrvaška in Ukrajina. Hrvaški selektor Jasmin Repeša je pred četrtkovim dvobojem z Ukrajinci razmišljal: “Glede na to, da v četrtfinale vstopamo s prvega mesta v skupini, smo nedvomno favoriti. Upam na številčno podporo s tribun, saj gre za priložnost, ki smo jo čakali kar nekaj let.”

V četrtek bodo svojo četrtfinalno tekmo odigrali tudi Italijani in Litovci.  Alessandro Gentile meni: “Po mojem mnenju je vseeno, proti komu igraš v četrtfinalu. Nismo razmišljali o tem, ali bomo v četrtfinalu igrali proti Litvi ali Srbiji. Med najboljšimi osmimi ni slabe reprezentance.”

Že dan prej se bodo pomerili Španci in Srbi. Dušan Ivković iz Srbije je za glavni cilj Srbije, ki je uvrstitev na SP, ki je naslednjo leto v Španiji, povedal: “Ne želim evforije, saj se moramo osredotočiti na vsako tekmo. Potrebujemo eno zmago v naslednjih treh tekmah, da si zagotovimo nastop na svetovnem prvenstvu (SP).”

Po porazu z Italijo je španski zvezdnik José Calderón razmišljal: “Nismo preračunavali in si izbrali nasprotnika v četrtfinalni tekmi. Na takšnih prvenstvih ni prostora za kalkulacije. Zdaj nas čakajo Srbi, ki so bili v svoji skupini prvi. Mi moramo prikazati bistveno boljšo igro kot na zadnjih tekmah.”

Španija ima nastop na SP seveda zagotovljen, še šest najboljših reprezentanc pa si bo priigralo vozovnico za naslednje veliko tekmovanje.

Pri mimoidočih smo se pozanimali, ali spremljajo Eurobasket in jih vprašali za mnenje o današnjem četrtfinalnem obračunu.

Darja (Ljubno)

Ja, spremljam, ja. Do zdaj sem spremljala vse tekme, eno sem si celo ogledala v Stožicah. Sicer to ni bila Slovenija, je bila pač tekma Srbija - Belgija. Navijamo zelo močno.

Nal (Ljubljana)

Ja, spremljam vsako tekmo slovenske reprezentance, pa tudi kakšno tekmo drugih reprezentanc.

Ja, upamo, da bo Slovenija (zmagala). Ker proti boljšim ekipam Slovenija igra bolje. Glede na zadnjo predstavo pa lahko tudi izgubi, ne vem, no.

V časopisu Žurnal24 smo našli zanimiv dogodek.

Velikanko dvignili s skal

Slika prikazuje, kako v Italiji ladjo postavljajo pokonci z vlečnimi kabli in gromozanskimi rezervoarji z vodo.

V reševalni operaciji, kakršne svet še ni videl, je včeraj inženirjem uspelo z grebena pred otočkom Giglio dvigniti več kot 115 tisoč ton težko potniško ladjo, ki je ob toskanski obali nasedla lanskega januarja. Zaradi jutranje nevihte in zrahljanih kablov so se dela zamaknila, zato bo reševanje trajalo dlje od načrtovanega. Da bi lahko 290 metrov dolgo ladjo odvlekli, mora biti kot dviga 65 stopinj. Operacija je doslej stala okoli 600 milijonov evrov.

Dveh trupel, ki naj bi v ladji ostali po nesreči, v kateri je umrlo 32 ljudi, še niso našli.

Današnjo oddajo zaključujemo z zahvalo za vašo družbo in vas vabimo, da se nam ponovno pridružite v petek ob 18. uri na TIPK TV.

Do takrat pa se imejte kar se da lepo!

Bodite tudi z nami danes ob 22.55 na TIPK TV, kjer boste v živo spremljali 10. oddajo EuroBasket 2013.

Nazadnje urejano na Petek, 10 Januar 2014 20:45

Ostale oddaje in rubrike

Vse oddaje in rubrike
Prizma

Prizma Odpri

UKINJENO Z DNEM 15. 9. 2016 - glej Izjavo za javnost o razlogih v 606. oddaji Včeraj in danes.Ekipa TIPK TV vstopa že v tretje leto delovanja. ...

Glas občine

Glas občine Odpri

V oddaji bomo predstavili, katere občine so po meri invalidov in kaj jim nudijo, pa tudi, kaj morajo občani vedeti in katere ugodnosti jim ...

Politično oko

Politično oko Odpri

Spremljali bomo tiskovne konference vlade in državnega zbora ter druga politična dogajanja. Govore in nastope bomo podnaslovili ter prevedli v ...

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki?