Dnevno-informativna oddaja (15. - 21. 10. 2013)

Ponedeljek, 21 Oktober 2013 22:55

Dnevno-informativna oddaja prilagojena gluhim, naglušnim, slepim in slabovidnim  

Napovednik: 

Močan potres je na Filipinih terjal več kot 140 življenj
"Moj razredni posel"
Izbira svetovalca za prodajo Telekoma ta teden?
43. Krkine nagrade tudi gluhi nagrajenki 


Oddajo sofinancira:   


Uporabljeni viri člankov:

  
       

        


Transcript:

Pozdravljeni v dnevno-informativni oddaji, v kateri sodelujemo s časopisnimi hišami po Sloveniji in v tujini. Še posebno pozornost namenjamo dogodkom, ki so povezani z gluhimi, naglušnimi, slepimi in slabovidnimi, in vas o tem obveščamo.

Poglejmo, kaj se dogaja v tujini.

Spletna stran agencije Reuters in BBC News

Močan potres je na Filipinih terjal več kot 140 življenj

V torek je verigo otokov, ki so pri turistih zelo priljubljeni, stresel močan potres, 7.2 po Richterjevi lestvici. Potres je terjal najmanj 140 življenj in tudi močno poškodoval infrastrukturo, električno omrežje ter komunikacijsko omrežje.
Vodja državne seizmološke agencije Renato Solidum je dejal, da so se tla najbolj zatresla blizu mesta Carmen town na otoku Bohol ob 8 uri in 12 minut zjutraj. "Potres 7. stopnje ima energijo, ki je primerljiva s približno 32 hirošimskimi atomskimi bombami. Ta potres je malo močnejši od potresa, ki je leta 2010 stresel Haiti," je povedal na novinarski konferenci.
Močni potresi in izbruhi vulkanov so v centralnem delu Filipinov pogosti.

Spletna stran Yahoo

Običajno ljudje dobrodelnim organizacijam podarijo čevlje, oblačila in pohištvo, ne pa 10.000 let star mastodontov zob

Prostovoljci pri ameriški krščanski dobrodelni organizaciji In the image v Michiganu so julija prejeli nenavadno donacijo. John Timmer je povedal: "Izgledalo je kot zob, ampak nisem točno vedel, kaj je," zato je zadevo pospravil v omaro. Šele čez nekaj časa je poklical lokalni muzej in muzejski kuratorji so ugotovili, da gre za 10.000 let star mastodontov zob. Mastodont je izumrli sorodnik današnjih slonov, tako kot mamut.
Dobrodelna organizacija je zob podarila muzeju, kjer ga bodo uporabljali v poučne namene. Otrokom bodo dovolili, da se ga dotaknejo in ga potežkajo.
Tudi v Slovenskem prirodoslovnem muzeju se ob sobotah otroci lahko dotaknejo razstavljenih predmetov. Izgleda tako, da imajo na posebnem vozičku nekaj predmetov, ki jih lahko primeš ali potežkaš (mamutov zob, mamutova dlaka, razni fosili, …), zraven je prostovoljec, ki ti vse razloži.

Aktivnosti, ki mladostnikom omogočajo spoznavanje zgodovine zunaj šolskih razredov, so dobrodošla popestritev učenja.

Priložnost za drugačno učenje so dobili tudi gluhi dijaki iz Litve, Anglije in Slovenije v okviru mednarodnega projekta Comenius. Več o tem sledi.

"Moj razredni posel"

Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana sodeluje v dvoletnem mednarodnem projektu, ki se imenuje "My class busieness" (Moj razredni posel). Od 14. do 18. oktobra 2013 so dijaki Zavoda gostili dijake iz Litve in Anglije.
Ekipa TIPK TV je bila z njimi zadnji dan projekta v Sloveniji. Aleša Zavrla, učitelja na ZGNL, smo vprašali, kaj je glavna ideja tega projekta in kako so potekali dnevi.

Aleš Zavrl, učitelj ZGNL

Glavna ideja tega projekta je, da dijake naučimo, kako varčevati z osnovnimi stvarmi, ki jih potrebujemo za življenje; z vodo, elektriko, plinom in denarjem. Vse to v glavnem.
Najbolj pomemben dan je bil torek, ker smo imeli cel dan delavnice. Najprej smo pozdravili direktorja Zavoda, nato ravnateljico srednje šole. Nato smo v različnih znakovnih jezikih predstavili kretnje za enako stvar. Npr. kako se kreta varčevati po slovensko, kako litvansko in angleško. Primerjali smo: ali so kakšne razlike, kaj je podobno in kaj je enako. Je bila kar zanimiva ura, nobenega dolgočasja. Veliko smo se pogovarjali. Potem je bil pa še drugi del; v mešanih skupinah smo šli v razrede. Dijaki so delali plakate o tem, kako razmišljajo o varčevanju s stvarmi.

Zame je bilo najbolj pomembno, da so v prvi vrsti dobili odprto komunikacijo. Med 5-minutnim odmorom smo prepovedali sedenje na stolih in so se morali pogovarjati. Moram reči, da so bili v tem zelo dobri Litvanci in Slovenci. Takoj so začeli komunicirati, se pogovarjati o stvareh. Danes na zabavi bomo videli, kakšne vezi so se ustvarile med njimi.

Bistvena komunikacija je bila angleški jezik, ki smo jo seveda nato tolmačili v materne znakovne jezike. V projektu so pomagali tudi gluhi učitelji. Peter Potočnik Hönigsman je bil posrednik med dijaki v mednarodni kretnji.

Peter Potočnik Hönigsman, učitelj ZGNL

Dijaka iz Slovenije in Anglije sta se pogovarjala. Naš dijak mu je želel nekaj povedati, a ga Anglež ni razumel in me je prosil za prevod. Enako je bilo, ko naš dijak ni razumel vprašanja Angleža. Tako da sem jima pomagal. Ker imam izkušnje s potovanj po Evropi in poznavanjem mednarodnih [kretenj], sem ju opazoval in vsebino povzel v mednarodni kretnji.

Opazil sem, da se znakovni jeziki razlikujejo. Na primer, Angleži uporabljajo drugačno abecedo, v Litvi pa uporabljajo evropsko enoročno abecedo tako kot v Sloveniji. Prvi dan smo bili malo zmedeni, nismo se ujeli, drugi dan smo se počasi navajali, tretji dan pa smo se že lažje sporazumevali. Danes je četrti dan in imamo zabavo in vsi super sodelujemo.

Ta projekt je pomemben, ker se srečujejo gluhi iz Evrope. Zakaj? Otrok je vedno manj [v šolah za gluhe], kakor tudi v obeh državah. Potrebno je spoznavati gluhe iz Evrope, se z njimi pogovarjati, si izmenjavati informacije, nadgraditi znanja, spoznavati različne kulture in filozofije vsake države. To je pozitiven in pomemben projekt.

Za zaključek si poglejmo izjave dijakinj o udeležbi v tem projektu.

Erika Jočyte, Litva

Kaj sem se v petih dneh naučila? Po predavanju Angležev smo se razdelili v mešane skupine. Malo sem obstala, ker sem bila v skupini z Angleži in Slovenci. Šli smo v razred. Dobili smo nalogo. Nič mi ni bilo jasno. Potem sem dobila pojasnilo, kaj je bistvo projekta, tako sem začela risati. Pokazala sem risbo Litvancem in je bilo v redu. Drugo pa je, da smo primerjali litvanski, slovenski in angleški znakovni jezik. Za eno besedo so bile drugačne kretnje. Mislila sem, da bodo kaj podobne, a niso bile. To mi je bilo všeč.

Jasmina Gračar, Slovenija

V petih dneh sem se veliko naučila. Vesela sem gostov; prišli so iz Litve in Anglije, kar strmela sem v njihove kretnje. Kar naprej bi se z njimi pogovarjala, tako različni znakovni jeziki so to. Zelo so mi všeč njihove kretnje, kar gledala bi jih in gledala. 

Ramune Eskertaite, Litva

Naš učitelj je predlagal udeležbo v tem projektu in nas spodbujal, naj se vključimo. Gluhi se moramo dodatno izobraževati. Vključila sem se in tako sem zraven.

Emily Parsell, Anglija

Moje izkušnje so zelo raznovrstne, spoznala sem različne stvari. Vse mi je bilo tako zanimivo videti. Videli smo jame, spoznavali različne poklice, se učili, kako varčevati z denarjem, okušala sem različno hrano. Res zanimivo. Rada bi še prišla sem.

Od res zanimivega projekta pa k novicam. Najprej si poglejmo časopis Delo.

Poziv k izpustitvi pridržanih v Rusiji
Greenpeace v Sloveniji se je v soboto s tridesetimi udarci na gong in prižiganjem sveč spomnil 28 aktivistov okoljevarstvene organizacije in dveh novinarjev, ki so v Rusiji po prepričanju podpornikov nepravično priprti zaradi protesta proti črpanju nafte na naftni ploščadi Gazproma na Arktiki. Na dan, ko mineva natanko mesec dni od njihove aretacije zaradi obtožb piratstva, so na manifestaciji pozvali k njihovi izpustitvi, saj aktivistom grozi petnajst let zapora. Po besedah vodje slovenskega Greenpeacea Nine Štros je naša odgovornost, da se zavzamemo zanje, ker je tudi boj za boljši jutri in čisto okolje v prihodnosti pravzaprav boj za bistveno človekovo pravico.

Preglejmo kratke novice na borzi v časopisu Finance.

Izbira svetovalca za prodajo Telekoma prihodnji teden?
Čeprav bi moral Sod po prvotnih načrtih že prejšnji teden izbrati svetovalca, ki bi za državo prodajal Telekom Slovenije, se je menda zavleklo še (vsaj) za teden dni. Na Sodu se namreč pogajajo za plačilo svetovalcem, ki pa pri podobnih poslih lahko znaša več milijonov, tudi več kot deset, pravijo neuradni viri. V ožjem krogu so po naših informacijah Deutsche Bank, JP Morgan, Goldman Sachs, Citigroup in Lazard.

Se napoveduje slaba praznična sezona?
Spletna trgovina eBay je v tretjem četrtletju ustvarila 506 milijonov evrov čistega dobička (lani 440 milijonov evrov). Vlagatelje skrbi napoved, da bo rast prodaje v letošnji praznični sezoni najslabša po letu 2009. Družba namreč v zadnjem četrtletju letos pričakuje okoli tri milijarde evrov prihodkov, kar je manj od napovedi analitikov.

Angela Merkel bo koalicijo oblikovala s socialdemokrati
Vodstvo nemških socialdemokratov (SPD) je v četrtek podprlo začetek formalnih koalicijskih pogajanj s konservativno unijo CDU/CSU kanclerke Angele Merkel. Koalicijska pogajanja naj bi stekla v sredo ta teden. Od nove koalicije je po mnenju poznavalcev pričakovati nadaljevanje varčevanju naklonjene politike na evrskem območju, kar pomeni, da bo tudi Slovenija morala biti bolj fiskalno disciplinirana.

Volkswagen dosega rekorde tudi zaradi Kitajske
V nemškem koncernu Volkswagen so v prvih devetih mesecih poslovali rekordno. Po svetu so prodali več kot sedem milijonov vozil, na Kitajskem pa 2,35 milijona, kar je 17,7 odstotka več kot v istem obdobju lani. V ZDA so dosegli skoraj desetodstotno rast, na 665 tisoč vozil, tak upad pa doživeli v Južni Ameriki. V Evropi se je prodaja zmanjšala za 2,4 odstotka, na 2,73 milijona vozil. Med znamkami je na vrhu Volkswagen, sledita Audi in Škoda.


43. Krkine nagrade tudi gluhi nagrajenki

Bojan Mord 
V petek 18. oktobra, so v Krki mladim raziskovalcem podelili Krkine nagrade za dodiplomska in podiplomska raziskovalna dela. Predsednik uprave in generalni direktor Krke ter predsednik častnega odbora Krkinih nagrad Jože Colarič in dr. Aleš Rotar, član uprave Krke, direktor Razvoja in raziskav in predsednik Sveta Sklada Krkinih nagrad, sta na slovesnosti podelila nagrade 30 mladim raziskovalcem, med njimi 5 nagrad za posebne dosežke na področju raziskovalnega dela. Med nagrajenci je kar 16 doktorjev znanosti.
Med nagrajenci je tudi Maja Kuzma. Maja Kuzma je v svoji diplomski nalogi »Od priprave zdravila Nalgesin S do njegovega e-oglaševanja v slovenskem znakovnem jeziku« uspela prepričati komisijo, ki je njeno idejo prepoznala kot nekaj novega na tem področju.
S svojim inovativnim pristopom je gluhim in naglušnim olajšala razumevanje navodila za uporabo zdravila. Iskrene čestitke Maji Kuzma v imenu TIPK TV.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil prof. dr. Janez Plavec. Poglejmo njegov odgovor na naše vprašanje, kaj predstavljajo Krkine nagrade in Majino diplomsko delo?

prof. dr. Janez Plavec, slavnostni govornik na prireditvi
Krkine nagrade so tradicionalen izjemen dogodek. Z veseljem pridemo. Veliko navdušenje je takole videti mlade ljudi, ki suvereno predstavljajo svoje rezultate, da navdušijo prisotne, mentorje in druge profesorje. Še posebej mislim, da je Krka letos pokazala eno širino. Ne samo multidisciplinarno, ampak tudi področje gluhonemih prepoznalo in to celo želi uvesti v proizvodnjo. Mislim, da je to nekaj izjemnega in kaže neverjetno pot, ki obeta, kaže skrb za bolnike v najširšem smislu.

Poglejmo si izjavo predsednika znanstvenega odbora prof. dr. Franca Vrečerja na vprašanje, zakaj je komisija izbrala ravno Majino diplomsko delo, kaj jih je pritegnilo?

prof. dr. Franc Vrečer, predsednik znanstvenega odbora
Ta naloga je dejansko neka novost. Zato je seveda tudi svet sklada Krkinih nagrad to prepoznal in jo tudi nagradil, ker pomeni pomemben nov pristop k razširjanju obveščenosti uporabnikov zdravil, še posebej na področju samozdravljanja, ker je prepoznavanje pravilnih, verodostojnih podatkov zelo pomembno za pravilno uporabo zdravil in seveda za dosego ustreznega učinka in s tem zagotavljanje varnosti in učinkovitosti terapije.

Za konec pa poglejmo, kaj nam je povedala nagrajenka Maja Kuzma o njenih prvih občutkih.

Maja Kuzma, nagrajenka 43. Krkinih nagrad
Sem prejemnica 43. Krkine nagrade. Moj vtis je nepopisen. To je dokaz, da sem svojo raziskovalno nalogo za diplomo delala s strastjo. Točno sem vedela, kaj in kako prilagoditi za potrebe gluhih in naglušnih. Upam in si srčno želim, da bi se ideja diplomskega dela še naprej razvijala, da ne bo obstala, da ne bo imela konca, da bo imela življenje.

Povej nam, kaj je bila tema tvoje diplomske naloge?

Moja diplomska tema je bila "Od priprave zdravila Nalgesin S do njegovega e- oglaševanja v slovenskem znakovnem jeziku". Za kaj se gre? Navodila za uporabo zdravil gluhim in naglušnim niso vedno razumljiva. To navodilo sem si želela preoblikovati v znakovni jezik. Informacija bi bila dostopna prek spletne strani in bi bila uporabnikom jasna. To gluhi in naglušni tudi potrebujemo.

Poglejmo si še njeno diplomsko nalogo, potem pa sledi šport. 

Usak Sportif z Miho Zupan premagal TED Kolejliler

Miha Zupan je v soboto s svojo ekipo Usak Sportif premagal TED Kolejilier. Ta tekma je bila zelo pomembna. Rezultat tekme je bil 79 : 65. Zupan je v 15 minutah prispeval 6 točk, 6 skokov in 2 podaji.
Miha Zupan je po tekmi povedal, da so igrali kot ekipa, ki jo je tako pričakoval. Verjame v ekipo in če bodo igrali vsako tekmo, tako kot znajo, nimajo kaj bati.

Le kako je napovedano vreme za ta teden? Poglejmo v časopis Slovenske novice.

VREME

V torek in sredo bo v zahodnih krajih pretežno oblačno z občasnim rahlim dežjem. Drugje bo več sončnega vremena, največ na vzhodu države. Toplo bo, jugozahodni veter se bo spet nekoliko okrepil.

Hvala, da ste bili z nami in da ste spremljali današnje novice. Vabimo vas, da nas spremljate v sredo ob 18. uri na TIPK TV. Na TiTV si lahko ogledate naše dosedanje dnevno-informativne oddaje, če ste jih zamudili.
Vabimo vas tudi, da nam pišete po e-pošti na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , če menite, da so bile kršene vaše pravice, če menite, da lahko pomagate drugim z dobrimi dejanji, če ste izvedeli kaj zanimivega … Raziskovali bomo za vas! Še posebej zanimive informacije bomo tudi objavili. Če nas boste povabili na kakšno od vaših prireditev, se bomo skušali odzvati. Ne oklevajte, bodite prepoznavni z vašo dejavnostjo.
Na svidenje do srede.

Nazadnje urejano na Petek, 10 Januar 2014 20:52

Ostale oddaje in rubrike

Vse oddaje in rubrike
Prizma

Prizma Odpri

UKINJENO Z DNEM 15. 9. 2016 - glej Izjavo za javnost o razlogih v 606. oddaji Včeraj in danes.Ekipa TIPK TV vstopa že v tretje leto delovanja. ...

Glas občine

Glas občine Odpri

V oddaji bomo predstavili, katere občine so po meri invalidov in kaj jim nudijo, pa tudi, kaj morajo občani vedeti in katere ugodnosti jim ...

Politično oko

Politično oko Odpri

Spremljali bomo tiskovne konference vlade in državnega zbora ter druga politična dogajanja. Govore in nastope bomo podnaslovili ter prevedli v ...

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki?