Dnevno-informativna oddaja (17. - 25. 10. 2013)

Petek, 25 Oktober 2013 20:03

Dnevno-informativna oddaja prilagojena gluhim, naglušnim, slepim in slabovidnim  

Napovednik: 

»Gluhim« ne dajajte denarja 
Španija z minimalno rastjo iz recesije  
Skrivnostnih 21 sekund  
Terminator za predsednika 


Oddajo sofinancira:   

 

Uporabljeni viri člankov:

  
  

   

 Transcript:

Pozdravljeni v dnevno-informativni oddaji, v kateri sodelujemo s časopisnimi hišami po Sloveniji in v tujini. Še posebno pozornost namenjamo dogodkom, ki so povezani z gluhimi, naglušnimi, slepimi in slabovidnimi, in vas o njih obveščamo.


Poglejmo v časopis Delo.

Desus bi novi davek uvajal bolj postopno
Karl Erjavec je po sestanku vodstva DeSUS s premierko Alenko Bratušek nekoliko ublažil doslej odklonilno stališče do uvedbe nepremičninskega davka. Zdaj predlagan nepremičninski davek so v stranki upokojencev označili za nesprejemljiv.

V parlamentarni proceduri bodo predlagali amandma, da bi država leta 2014 davek odmerila na podlagi 60-odstotne vrednosti nepremičnin po oceni geodetske uprave. V drugem letu uveljavitve, torej leta 2015, bi se po predlogu DeSUS osnova za obdavčitev povečala na 80 odstotkov vrednosti nepremičnine, šele leta 2016 bi državljani plačevali davek od polne vrednosti svojih nepremičnin. Karl Erjavec, predsednik DeSUS, je argumentiral: »Tako bomo razbremenili tiste kategorije prebivalstva, ki bodo najtežje prenesle breme novega davka. S tem nočemo rušiti vlade, ampak izboljšati predlagani zakon.«

Alenka Bratušek (PS) njihovega predloga ni komentirala, saj ga je stranka sprejela po pogovoru s premierko. Koalicijski partnerji pa v prvih neuradnih odzivih nad idejo niso bili navdušeni in so Erjavčeve pozivali, naj vložijo še amandma, ki bo v nasprotju s prvotnimi finančnimi učinki – po naših informacijah gre za najmanj dvajset milijonov evrov – znižal tudi proračunske odhodke. Zagotovo bo imela vlada s pogojem koalicijskih partnerjev nemalo težav z zapiranjem proračuna, a je mogoče pričakovati, da se bodo z DeSUS vsaj pogajali o možnem kompromisu. Bratuškova je sicer upala na »državotvorno« odločitev članov in poslancev Erjavčeve stranke, ker naj bi bile »vse druge alternative slabše«.

Limburški škof najprej v samostan
Nemški škof Franz-Peter Tebartz-van Elst, ki je z gigantskim dvigom stroškov za obnovo svojih službenih in stanovanjskih prostorov povzročil škandal v nemški Katoliški cerkvi, gre najprej za nekaj mesecev iz svoje škofije, kot domnevajo, v samostan. Iz Vatikana so sporočili, da bodo najprej počakali na preiskavo nemške škofovske konference. S sedeža papeža Frančiška so sporočili: »V škofiji je nastal položaj, ko njegova ekscelenca monsinjor Franz-Peter Tebartz-van Elst ne more opravljati svojih škofovskih dolžnosti.«

Preglejmo tisk iz časopisa Žurnal 24.

»Gluhim« ne dajajte denarja
Konec tedna je moški, star do 30 let, v Ljubljani pred eno od trgovin mimoidočim pred nos molil list z opisom, da zbira prostovoljne prispevke za društvo gluhonemih. Eden od bralcev je prijavil tega gluhega goljufa na policijo, ki ga žal ni izsledila. V Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije ob takšnem dogajanju opozarjajo: »Naša društva prispevkov nikoli ne pobirajo na ulici ali od vrat do vrat.«

Ljutomerski policisti so bili uspešnejši. Ta mesec so namreč na podlagi podobnih prijav goljufov ugotovili, da gre za organizirano združbo mlajših moških iz Romunije, ki pod pretvezo, da so gluhonemi, zbirajo denar za »društvo«. Enemu od njih so tudi izrekli globo.

Policija ob tem opozarja, naj bodo ljudje previdni, saj morajo imeti pobiralci za to dovoljenje upravnega organa. Svetujejo, da če tega nimajo, naj ljudje zadevo preverijo pri organizaciji, za katero se izkazujejo, oziroma obvestijo policijo na 113. Pri tem naj bodo pozorni na osebni opis, opis vozila in podobno.

Filmski rop poštnega vozila
V ponedeljek nekaj po 20. uri so v Ljubljani oropali vozilo za prevoz poštnih pošiljk. Vsaj štirje neznani zamaskirani storilci so z dvema osebnima voziloma, najverjetneje z večjima temnima avtomobiloma znamke BMW, zablokirali vozilo in nato iz njega ukradli poštne pošiljke.

Čez nekaj trenutkov si bomo pogledali dogajanje na borzi.

Makedonija spet blokira srbske mlinarje
Srbski izvozniki moke in pekovskih izdelkov imajo spet težave pri izvozu svojih izdelkov v Makedonijo. Težava je v pridobivanju kontrolnih deklaracij. Srbsko združenje mlinarjev in pekov Žitovojvodina je v sredo od svoje vlade zahtevalo, naj uvede takojšnjo prepoved uvoza kmetijskih izdelkov iz Makedonije. Pojasnjujejo, da je izvoz moke iz Srbije v Makedonijo popolnoma ustavljen.

Španija z minimalno rastjo iz recesije
Španska centralna banka je v sredo sporočila, da se je Španija v tretjem četrtletju letos izvila iz več kot dve leti trajajoče recesije z 0,1-odstotno rastjo gospodarstva. Izboljšanje gre pripisati predvsem okrepljeni izvozni dejavnosti. Brezposelnost je v drugem četrtletju sicer bila 26,3-odstotna, a hitrost zmanjševanja števila delovnih mest se je upočasnila.

Cimos je za nakup Litostroja Power dobil devet nezavezujočih ponudb
V sredo je potekel rok za oddajo nezavezujočih ponudb za nakup Litostroja Power. Po informacijah je prispelo devet ponudb. Prihodnji teden naj bi bilo znano, katere so bile najboljše. Tem ponudnikom bodo dovolili skrbne preglede.

Čez nekaj trenutkov se vrnemo s novicami iz časopisa Slovenske novice.

ZSSS in varuhinja za sodelovanje
Izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Goran Lukič, predsednik ZSSS Dušan Semolič in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer so na srečanju v Ljubljani obravnavali probleme delavcev oziroma kršitev njihovih pravic, starejših in brezposelnih. Izpostavljen je bil problem kršenja temeljnih pravic delavcev, ki pa, na žalost, po zadnjih uradnih podatkih samo še naraščajo. 

Pergam poziva vlado k izplačilu
Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam poziva vlado, da takoj in v celoti izplača sredstva zaostale tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij. Pričakuje tudi, da bo neposrednim in posrednim proračunskim uporabnikom zagotovila sredstva za izplačilo zapadlih obveznosti ter jim naložila, da izpolnijo svoje obveznosti do zaposlenih. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, morajo zagotoviti enakopravno obravnavo vseh zaposlenih, saj bo v nasprotnem primeru za izpolnitev obveznosti vloženih več deset tisoč tožb. Te so glede na odločitev vrhovnega sodišča za vlado vnaprej izgubljene in poleg zamudnih obresti pomenijo dodatne sodne stroške za državni proračun.

Skrivnostnih 21 sekund
Raziskovalci inštituta Georgia Institute of Technology s sedežem v Atlanti so objavili izsledke obsežne raziskave na sesalcih, ki je razkrila zanimivo podrobnost o delovanju njihovih teles. Izkazalo se je, da tako drobna miš kot tudi mogočni slon potrebujeta približno 21 sekund, da se olajšata. Ta podatek, ki zadeva tudi najinteligentnejšega sesalca – človeka –, so dobili s pregledom videoposnetkov živali med izločanjem. Tako pridobljene podatke so združili s težo živali, pritiskom v mehurju in velikostjo sečnice. Iz teh so sestavili tako imenovani zakon uriniranja. S tem spoznanjem bodo lahko zdravniki prej prepoznali številne bolezni sečil.

SZS v lažni dilemi
Smučarska zveza Slovenije (SZS) mirno deluje naprej, torkova seja izvršilnega odbora je že minila brez Primoža Ulage. Zaradi koruptivne dokumentacije o predsednikovem delovanju bo šla stvar tudi na Komisijo za preprečevanje korupcije, znotraj SZS na nadzorni odbor in častno razsodišče. Razumljivo je, da sta tako Ulaga kot SZS najela odvetnike. Janez Kocijančič, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in član izvršilnega odbora smučarske zveze, dvomeče sprašuje: »Etika ali denar?«

Zveza ima po zadnji zimski sezoni 58 tisoč evrov presežka. Biatlon je izjemno pozitiven, zato bo šel presežek denarja za stroške obnove biatlonskega centra na Pokljuki. Nordijci so v minusu za 337 tisoč evrov, kar bodo pokrivali v naslednjih dveh letih. Alpinci so pokrili del dolga v višini 162 tisoč evrov, del starega primanjkljaja, 138 tisoč evrov, pa naj bi poravnali prilivi po olimpijskih igrah.

Terminator za predsednika
Igralec in nekdanji kalifornijski gurverner Arnold Schwarzenegger želi spet v politiko – želi naslediti Baracka Obamo. Čeprav zakonodaja določa, da je lahko predsednik tisti, ki se je rodil v Ameriki, je Terminator dejal, da je tam, kjer je volja, vselej tudi pot. Kljub temu da je avstrijskega rodu, je že 30 let ameriški državljan. Da bo lahko uresničil svoje politične sanje in leta 2016 kandidiral za predsednika, bo moral spremeniti ameriške ustavne zakone. Pripravljen je vložiti vse potrebne papirje, da bi spremenil pravila zakona, ki mu kot Neameričanu po rojstvu tega ne dopuščajo.

Karikatura z naslovom »Že trkajo« prikazuje tri moške. Prvi je iz Evropske komisije, drugi iz Evropske centralne banke in tretji iz Mednarodnega denarnega sklada. Predstavnik Evropske komisije trka na vrata Slovenije, a zasliši se le glas: »Nas ni doma!!!« S tremi klicaji.

Nobel je imel v Celju ljubico
Celjski župan Bojan Šrot je na ulični fasadi Kvartirne hiše ob 180. obletnici rojstva Alfreda Nobela odkril doprsni kip uglednega švedskega kemika. S tem naj bi Celjani počastili povezanost Nobela s knežjim mestom in Cinkarno Celje. Prijateljeval je namreč z njenim prvim ravnateljem Albertom Brunnerjem, saj sta si v 19. stoletju veliko dopisovala ter v pismih razpravljala o potrebah in delovanju cinkarne. Oba sta v Kvartirni hiši našla svoji ljubezni: Nobel je prihajal k prijateljici Sofiji Hess, najstarejši hčeri uglednega celjskega trgovca Heinricha Hessa, medtem ko je Sofijina mlajša sestra Amalija postala Albertova žena.

Pogledali bomo še športno novico iz časopisa Žurnal24.

Z zmago znova v igri
Slovenski prvak  Maribor je v Bruggeu s 3:1 premagal belgijskega podprvaka Zulte Waregem in tako v skupini D osvojil prve tri točke. Štajercem je v boju za drugo mesto v skupini šel na roko tudi remi med Wiganom in Rubinom (1:1). Mariborčani so od 57. minute dalje igrali brez izključenega Martina Milca. Strelci za Maribor so: Črnic, Mertelj in Mezga.

Kmalu bomo spet nazaj. Pogledali si bomo, kakšno vreme nas čaka ta vikend.

Jutri in v nedeljo bo največ sonca v vzhodnih krajih. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Ponekod na zahodu države bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter.

Hvala, da ste bili z nami in da ste spremljali današnje novice. Vabimo vas, da nas spremljate tudi v ponedeljek ob 18. uri na TIPK TV. Na TiTV si lahko ogledate naše dosedanje dnevno-informativne oddaje, če ste jih zamudili.

Vabimo vas, da nam pišete po e-pošti na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , če menite, da so bile kršene vaše pravice, če menite, da lahko pomagate drugim z dobrimi dejanji, če ste izvedeli kaj zanimivega … Raziskovali bomo za vas! Še posebej zanimive informacije bomo tudi objavili. Če nas boste povabili na kakšno od vaših prireditev, se bomo skušali odzvati. Ne oklevajte, bodite prepoznavni z vašo dejavnostjo.

Želimo vam prijetne jesenske dni in krompirjeve počitnice, tekačem na Ljubljanskem maratonu pa veliko moči in energije.

Nazadnje urejano na Sobota, 11 Januar 2014 15:20

Ostale oddaje in rubrike

Vse oddaje in rubrike
Prizma

Prizma Odpri

UKINJENO Z DNEM 15. 9. 2016 - glej Izjavo za javnost o razlogih v 606. oddaji Včeraj in danes.Ekipa TIPK TV vstopa že v tretje leto delovanja. ...

Glas občine

Glas občine Odpri

V oddaji bomo predstavili, katere občine so po meri invalidov in kaj jim nudijo, pa tudi, kaj morajo občani vedeti in katere ugodnosti jim ...

Politično oko

Politično oko Odpri

Spremljali bomo tiskovne konference vlade in državnega zbora ter druga politična dogajanja. Govore in nastope bomo podnaslovili ter prevedli v ...

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki?