Dnevno-informativna oddaja (18. - 28. 10. 2013)

Ponedeljek, 28 Oktober 2013 22:41

Dnevno-informativna oddaja prilagojena gluhim, naglušnim, slepim in slabovidnim  

Napovednik: 

Uvideti – o slepoti, slabovidnosti in motnjah branja
Nam bo Južni tok pocenil plin?
Posiljeno so še zažgali
Tudi gluhi na Volkswagnov 18. Ljubljanski maraton 


Oddajo sofinancira:   

 

Uporabljeni viri člankov:

  
       

   

 Transcript:

Pozdravljeni v dnevno-informativni oddaji, v kateri sodelujemo s časopisnimi hišami po Sloveniji in v tujini. Še posebno pozornost namenjamo dogodkom, ki so povezani z gluhimi, naglušnimi, slepimi in slabovidnimi, in vas o njih obveščamo.

V četrtek, 24. oktobra, se je v okviru projekta Knjižnica slepih in slabovidnih v Mestnem muzeju Ljubljana odvijal strokovni simpozij Zveze društev slepih in slabovidnih. Želeli so opozoriti na problematiko slepih, slabovidnih in ljudi z motnjami branja, spodbuditi širši družbeni dialog in izpostaviti pomen enakovredne obravnave oseb z okvaro vida ali motnjami branja.

Predsednika Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije smo vprašali, kakšen je namen strokovnega simpozija.

Tomaž Wraber, predsednik ZDSSS
Glejte, ugotovili smo, da so naše težave pravzaprav zelo, zelo premalo predstavljene širši javnosti. Še manj pa poznajo naš projekt. Torej, namen je dvojen. Prvič, povedati, da smo dobili pomemben projekt iz evropskih socialnih skladov, ki bo našo knjižnico postavil na višjo raven. Izboljšani bosta tehnična kakovost in kadrovske možnosti, in upamo, da bomo na razpolago dobili tudi večje, spodobnejše prostore. Po drugi strani pa moramo javnosti, poleg tega, da ji povemo, da ta projekt je in da bomo z njim nekaj dosegli, povedati, da imamo vrsto težav, zaradi katerih je ta projekt nujen. Ljudje se ne zavedajo dovolj dobro, da je branje za osebe z okvarami vida huda težava. Ljudje ne razumejo vedno, da moramo imeti prilagojene knjige, da morajo biti spletne strani prilagojene, da mi lahko beremo samo po zvoku, digitalno ali v brajici.  In ne zavedajo se, da je v Sloveniji samo 2 %, verjetno še manj, gradiv dostopnih za osebe z okvarami vida. Se pravi, da ostalih 98 % ni dostopnih.

Kdo ta projekt financira?

Ministrstvo za kulturo je pravzaprav že veliko let sofinancer naše izdajateljske in založniške informativne dejavnosti. Poleg tega smo tudi za ta evropski projekt kandidirali preko Ministrstva za kulturo. In čeprav smo od začetka govorili različne jezike, saj se nismo poznali: oni niso poznali naših težav, mi pa nismo poznali njihovega načina govora … Tisti, ki nam je zagotovil ta projekt, je bilo Ministrstvo za kulturo. In ta projekt je pravzaprav tak, da ni naše lastne participacije. 85 % denarja, to je velik znesek, dobimo iz evropskega socialnega sklada, 15 % denarja pa iz svojih sredstev prispeva Ministrstvo za kulturo. In vsekakor moramo zelo jasno povedati, da ima Ministrstvo za kulturo izjemen posluh. V tem času smo postali odlični sodelavci, čutimo se. To je naš skupni projekt. To ni projekt samo naše organizacije, to ni projekt samo društva Bravo, to je projekt vseh nas, skupaj z ministrstvom.

Predstavite, prosim, na kratko vaš današnji nastop.

mag. Roman Rener, Geodetski inštitut Slovenije
Sem Roman Rener, prihajam iz Geodetskega inštituta Slovenije in danes sem imel predavanje o taktilnih kartah in slikah. Tako, kot so slike in zemljevidi sestavni del vsake knjige pri videčih, se tudi pri slepih in slabovidnih izdelujejo takšne karte. Slepim in slabovidnim pomenijo še pripomoček za orientacijo in mobilnost v urbanem okolju. Danes sem razlagal o zgodovini: kdaj so nastale prve karte, to je bilo okrog leta 1880, in kako je potem tekel razvoj izdelave. Danes prihajamo tudi v digitalni svet in vse, kar je v papirnati obliki ali v obliki, ki se potipa, je tudi v podatkovni bazi. To nam omogoča pravzaprav, da lahko te podatke peljemo na GPS naprave ali na pametne telefone in potem slepega in slabovidnega lahko vodijo v urbanem okolju.

Kako v digitalni dobi slepi potipajo karto?

Če želimo, da slepi potipa karto, jo moramo natisniti. Najbolj elegantna možnost so  3D-tiskalniki. Se pravi, na računalniku pripravimo sliko ali zemljevid v 3D-tehniki, nato ga s tipko pošljemo na posebni 3D-tiskalnik. Slednji v 2–3 urah natisne taktilni model oz. taktilno karto. Lahko tudi z barvami. To sicer ni najbolj poceni varianta, je pa najbolj hitra in učinkovita.

Lahko poveste, kakšen uspeh ste dosegli?

Moram se pohvaliti, saj je inštitut dobil nagrado za najboljšo taktilno karto za mobilnost na svetu!

Prosim, predstavite na kratko vaš projekt oz. film o vas.

Alen Kobilica, uspešen športnik ter nekdanji model
Hoja po vodi. Režiser Jani Sever je spremljal mojo pot, vse to, kar se mi je zgodilo … Namreč, v »prejšnjem življenju«, tako rečeno, v videčem življenju, sem bil kar uspešen v modnem svetu, v mednarodnem merilu. Potem se mi je zgodilo, kar se mi je. Izgubil sem vid. Imel sem ponesrečeno operacijo in posledica je bila izguba vida. Tako da, iz odličnega vida sem prišel na popolno izgubo vida. Nato sem se začel ukvarjati z različnimi stvarmi. Končal sem, še kot videč, Fakulteto za šport in zato je bil šport nekako logična posledica mojega nadaljnega življenja.

Poglejmo kratko novico v Žurnalu24.

Brezplačna topla malica

V gostilni Ham Ham iz Bizovika so se odločili, da bodo pomagali ljudem v stiski. S tablo, ki jo imajopred gostilno, vabijo ljudi, naj pridejo na topel obrok. Šef gostilne Enes Musić pravi: »Ne želim pa, da bi bilo vse skupaj videti kot reklama, temveč tako, kot se spodobi.«

Poglejmo novico v časopisu Finance.

Nam bo Južni tok pocenil plin? Ni rečeno!

Cena plina upada, a je še vedno višja kot v sosednjih državah

Iz podatkov evropskega statističnega urada je razvidno, da slovenska industrija plačuje najvišje cene plina v regiji. Lahko to spremeni ruski plinovod Južni tok, ki bo tekel tudi čez Slovenijo? Ljudje, blizu projektu, skomigajo z rameni.

Cene plina za industrijo so sledeče:

21 % manj od slovenske je v prvem polletju za zemeljski plin plačevala italijanska industrija.
12 % manj od slovenske je v prvem polletju za zemeljski plin plačevala madžarska industrija.
10 % manj od slovenske je v prvem polletju za zemeljski plin plačevala avstrijska industrija.
5 % manj od slovenske je v prvem polletju za zemeljski plin plačevala hrvaška industrija.

Aleksander Siromjatin, namestnik vodje projektov v Gazpromu, je povedal, da so popusti možni, a to naj bi bila tema individualnih pogovorov z državami, ki sodelujejo pri Južnem toku.

Preglejmo časopis Slovenske novice.

Nimamo krompirja

Letošnji pridelek večine opazovanih poljščin, med drugim koruze, krompirja in hmelja, bo manjši. Letina krompirja, skupno so ga pridelovalci pridelali 64 tisoč ton, je denimo najslabša v zadnjih 20 letih, pridelek koruze pa bo 15 odstotkov manjši od pričakovanj. Bo pa zato pridelek sadnih vrst kljub poletni suši boljši od lanskega. Letina jabolk v intenzivnih sadovnjakih je za četrtino večja kot lani, hrušk pa bodo pridelovalci pospravili kar 64 odstotkov več.

Posiljeno so še zažgali

Trije moški so napadli Indijko, staro le 13 let, jo posilili in živo zažgali, ko jim je zagrozila, da bo posilstvo prijavila. Dekle iz vasi v severni indijski državi Utar Pradeš je dobilo hude opekline. Njeno telo ni bilo dovolj močno, da bi se borilo, zato je zaradi njih – opečenega je imela več kot 80 odstotkov telesa – umrla.

Trojica je učenko osmega razreda napadla, ko se je s starejšo sestro zvečer vračala domov s kmetije. Njena družina je policiji povedala, da so jo moški obstopili in zvlekli s ceste ter skupinsko posilili. Dekle je posiljevalcem zagrozilo, da jih bo zatožilo moškim iz vasi, trojica pa jo je takrat zažgala. Indijski mediji so poročali, da je bil eden od posiljevalcev lokalni brutalnež, ki naj bi mu bilo ime Ram Bahadur.

Sestra trinajstletnice, ki so jo moški pustili pri miru, je stekla v vas po pomoč, njena družina in drugi vaščani so se takoj odpravili na kraj dogajanja. Treh moških ni bilo več, našli so le dekle s hudimi opeklinami. Obvestili so policijo, ki je takoj začela iskati napadalce, oblasti so namreč odločene tovrstnim okrutnostim napraviti konec.

Še vedno je namreč živ spomin na lansko posilstvo 23-letnice v New Delhiju: šesterica jo je posiljevala na avtobusu in jo potem vrgla z vozila. Dekle je pozneje zaradi hudih poškodb umrlo. Napadalce so obtožili, peterico so že obsodili, eden je naredil samomor.

Namesto perila sušil travo

Sredi tedna so možje v modrem z odredbo sodišča potrkali na vrata domačinov, starih 49, 32 in 30 let. Pri njih so se znašli, ker jim je na uho prišla novica, da se ukvarjajo z drogo. Ko so preiskali vikend, ki je last enega od njih, so odkrili več plastičnih vreč, v katerih se je bohotilo skupaj 15 kilogramov posušenih vršičkov indijske konoplje, nekaj pa so jih še sušili.

Štajerski policisti se lahko pohvalijo z odkritjem nasada, v katerem so našteli 182 sadik opojne travice, ki so bile visoke od 80 do 220 centimetrov. Do odkritja so prišli vodniki službenih psov in konjenikov v Podlehniku, ki so v gostem grmičevju ob reki Dravinji zagledali indijsko konopljo. O ljudeh, ki so jo gojili, policisti še zbirajo obvestila.

Vadba boljša učni uspeh

Rezultati angleške študije univerz Strathclyde in Dundee, v kateri je sodelovalo 5000 dijakov, kažejo, da intenzivna vadba izboljšuje učni uspeh najstnikov. Raziskovalci so našli povezavo med gibanjem in uspehom pri izpitih iz angleškega jezika, matematike in znanosti. Uspeh je bil boljši za vsakih 17 minut, ki so jih fantje namenil vadbi (12 minut pri dekletih). Otroci, ki so se redno gibali, so se v šoli bolje odrezali pri 11, 13 in tudi 16 letih. Raziskovalci opozarjajo, da večina najstnikov vadbi posveti precej manj časa kot priporočenih 60 minut na dan. Ker vsakih 15 minut vadbe izboljša učni uspeh za četrt ocene, bi lahko šolarji, če bi se gibali eno uro na dan, popravili oceno – namesto 3 bi imeli 4, 5 namesto 4.

Poglejmo še novice iz tujine.

Spletna stran agencije Reuters

Polet z razgledom: Ameriško podjetje bo ponujalo balonske polete v stratosfero

V ameriškem podjetju World View iz Arizone upajo, da bodo avanturistom lahko ponudili nekaj novega – razkrili so načrte za polete v stratosfero. 

Z balonom  se bodo dvignili v stratosfero in potnikom ponudili dve uri pogleda na Zemljo z višine 30km in pol. Predsednica podjetja Jane Poynter pravi, da vozovnice, ki bodo stale 75.000 dolarjev na osebo, bodo pričeli prodajati čez nekaj mesecev, potnike pa bodo prvič popeljali v stratosfero prej kot v treh letih.

Spletna stran Yahoo

Istospolni pari se poročajo tudi v New Jerseyu

V ponedeljek 21.10.2013 sta se v mestu Lambertville v ameriški zvezni državi New Jersey  poročili Beth Asaro in Joanne Schailey. To je prvi istospolni par, ki se je poročil v New Jerseyju. Poročil ju je župan David DelVecchio.
Zakon, ki dovoljuje poroke istospolnim parom, je stopil v veljavo že leta 2007, New Jersey pa je 14. ameriška država, kjer so legalizirali istospolne poroke.

Nadaljujmo še s pregledom časopisa Slovenske novice, kjer si poglejmo še športne novice preteklega vikenda, saj so se dogajale velike in odločilne bitke.

Šampionska Tina Maze spet padla v staro Tino

Tina Maze, skupna zmagovalka svetovnega pokala alpskih smučark, olimpijske sezone ni začela uspešno. Črnjanki že na treningih pred söldenskim veleslalomom ni šlo. Posledica je bila res skromno 18. mesto.

Španca doma na vse ali nič

Jorge Lorenzo v razredu motoGP je bil najhitrejši v cilju motociklistične velike nagrade Japonske. Z Marcom Márquezom, ki ima 13 točk prednosti, bosta o prvaku odločila na dirki v Valencii.

Vettel četrtič zapored prvak

Sebastian Vettel si je brez presenečenja že blizu Novega Delhija pridirkal naslov svetovnega prvaka v formuli ena. Nemec trdi, da to ni bila lahka sezona, še posebno mu je bilo težko poslušati žvižge, ko ni storil ničesar narobe.

Barceloni uvodni el clásico

Nogometaši Barcelone so v 10. krogu španskega prvenstva z 2 : 1 dobili prvi el clásico nove sezone proti madridskemu Realu. Tekma pred skoraj 100 tisoč gledalci na Camp Nouu je bila izenačena, tako da ne bi bilo nezasluženo, če bi Madridčani osvojili tudi točko. A Barcelona je zadevala. Zadetek je najprej dosegel debitant na »el clásicu« Neymar (19.), nato pa je velemojstrsko zadel še Sánchez (78.). Real je gol dosegel prek rezervista Jeséja (91.). Vodilna Barça je prednost pred tretjim Realom povečala na šest točk.

Tudi gluhi na Volkswagnov 18. Ljubljanski maraton

Tokratnega dogodka - 18. Ljubljanskega maratona - se je udeležilo 19.335 tekačev in tekačic. Vreme je bilo odlično, veter pa jim je preprečil postavitev rekorda.Naša ekipa TIPK TV je ujela tudi gluhe tekačice in tekača. To so bili Aleksandra Prelaz, Petra Šiler, Meta Benčina in Tanja Potočnik Hönigsman. Med tekači pa je tekel tudi Janez Rotar. Dekleta so tekla na 10 km, Janez pa na polmaratonu (21 km). Kakšen je bil njihov rezultat, ni pomembno. Pomembno je, da so pritekli na ciljin bili tudi zmagovalci. Več o temv sredo v naši oddaji.

Miha Zupan s Usakom Sportif zmagal

Ekipa Usak Sportif je v soboto odigrala tekmo proti ekipi Olin Edirne in jo premagala z rezultatom 77:85. Zupan je v 16 minutah dal 6 točk, 5 skokov in 1 podajo.

Za konec pa še malo humorja iz časopisa Slovenske novice.

Na sliki, karikaturi, sta dva starejša gospoda, ki se sprehajata po parku. Ob spomeniku eden od dveh gospodov pravi: »Tudi Erjavcu bi morali postaviti spomenik, ker se tako zavzema za nas, upokojence …« Drugi gospod mu odgovori: »Ja! Ampak čist' majčkenega, da ne bomo plačevali preveč davka.«

Tema karikature se glasi: Polaganje računov. Na sliki sta prikazana gospa in gospod. Gospa v eni roki drži možev plašč, v drugi šop denarja in pravi: »Mi lahko pojasniš, kako se je v žepu tvojega plašča znašlo toliko denarja neznanega izvora …?!« Gospod preplašeno odgovarja: »Bom raje DURS-u!!!«

Za konec oddaje si bomo še pogledali vreme iz časopisa Delo. Vrnemo se čez nekaj trenutkov.

Jutri in v sredo bo v vzhodni in jugovzhodni Sloveniji še naprej večinoma sončno. Drugod bo oblačno, predvsem v zahodnih in severozahodnih krajih bodo občasno krajevne padavine, deloma plohe in posamezne nevihte. Jutri bo še pihal jugozahodnik.V sredo bo zapihal severovzhodnik, na Primorskem šibka burja. Nekoliko se bo ohladilo.V četrtek bo na Primorskem delno jasno s šibko burjo, v notranjosti Slovenije pa bo pretežno oblačno.

Hvala, da ste bili z nami in da ste spremljali današnje novice. Bodite z nami tudi v sredo ob 18. uri na TIPK TV. Na TiTV si lahko ogledate naše dosedanje dnevno-informativne oddaje, če ste jih zamudili.

Vabimo vas, da nam pišete po e-pošti na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , če menite, da so bile kršene vaše pravice, če menite, da lahko pomagate drugim z dobrimi dejanji, če ste izvedeli kaj zanimivega … Raziskovali bomo za vas! Še posebej zanimive informacije bomo tudi objavili. Če nas boste povabili na kakšno od vaših prireditev, se bomo skušali odzvati. Ne oklevajte, bodite prepoznavni z vašo dejavnostjo.

Lep večer še naprej.

Nazadnje urejano na Sobota, 11 Januar 2014 15:21

Ostale oddaje in rubrike

Vse oddaje in rubrike
Prizma

Prizma Odpri

UKINJENO Z DNEM 15. 9. 2016 - glej Izjavo za javnost o razlogih v 606. oddaji Včeraj in danes.Ekipa TIPK TV vstopa že v tretje leto delovanja. ...

Glas občine

Glas občine Odpri

V oddaji bomo predstavili, katere občine so po meri invalidov in kaj jim nudijo, pa tudi, kaj morajo občani vedeti in katere ugodnosti jim ...

Politično oko

Politično oko Odpri

Spremljali bomo tiskovne konference vlade in državnega zbora ter druga politična dogajanja. Govore in nastope bomo podnaslovili ter prevedli v ...

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki?