Dnevno-informativna oddaja (20. - 4. 11. 2013)

Ponedeljek, 04 November 2013 18:54

Dnevno-informativna oddaja prilagojena gluhim, naglušnim, slepim in slabovidnim  

Napovednik:  

Ob dnevu spomina na mrtve  
Slovenija najbolj radodarno rešuje euro  
Huda delovna nesreča v Cinkarni Celje
Dišeča mobilna opozorila


Oddajo sofinancira:   

 

Uporabljeni viri člankov:

  
       

      

 Transcript:

Pozdravljeni v dnevno-informativni oddaji, v kateri sodelujemo s časopisnimi hišami po Sloveniji in v tujini. Še posebno pozornost namenjamo dogodkom, ki so povezani z gluhimi, naglušnimi, slepimi in slabovidnimi, in vas o njih obveščamo.

Preglejmo tisk v časopisu Slovenske novice.
Minuli teden je bil podaljšan vikend, kakor praznik ob dnevu spomina na mrtve. V petek so po vsej državi v spomin na pokojne potekale komemoracije. Z mašami in molitvami so praznik 1. november zaznamovali tudi verniki. Na ljubljanskem pokopališču Žale so predsednik republike Borut Pahor, predsednica vlade Alenka Bratušek, predsednik državnega zbora Janko Veber, predsednik državnega sveta Mitja Bervar, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič in generalni direktor policije Stanislav Veniger položili vence k spomenikoma padlim v vojni za Slovenijo in padlim v NOB, k lipi sprave ter h kostnici žrtvam prve svetovne vojne. Predstavniki državnih in lokalnih oblasti so se udeležili slovesnosti pri grobnici na ljubljanskem Urhu. Slovesnosti so tudi pripravili pri več spomenikih po vsej državi.


Slovenija najbolj radodarno rešuje evro
Ne drži, da je Nemčija najsolidarnejša vplačnica v mehanizme za reševanje evrskih držav. Še lani je bila po prispevku v deležu BDP najbolj radodarna Slovenija, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat. Nemčija je lani za reševanje evrskih držav prispevala 56,09 milijarde evrov ali 2,1 odstotka BDP, medtem ko je Slovenija lani s tem namenom odštela 972 milijonov evrov oziroma 2,8 odstotka BDP. Več kot Nemčija so relativno gledano prispevali še Malta (187 milijonov evrov oz. 2,7 odstotka BDP) Španija (25,54 milijarde evrov oz. 2,4 odstotka BDP) in Ciper (405 milijonov evrov oz. 2,3 odstotka BDP).

Poglejmo še v tuje.

Bo begunsko taborišče postalo mesto?
Največje sirijsko begunsko taborišče Zaatari, v katerem životari okoli 100 tisoč ljudi, naj bi v enem letu postalo pravo mesto. Upravnik taborišča Kilian Kleinschmidt je namreč napovedal, da želi v enem letu zasilno puščavsko šotorsko naselje spremeniti v začasno mesto s tlakovanimi cestami, parki, električnim in kanalizacijskim omrežjem ter mestnim svetom. To bo vse prej kot lahka naloga, vendar so današnje razmere v taborišču na meji obvladljivega. Močnejši jemljejo šibkejšim, ženske si po sončnem zahodu ne upajo uporabljati skupnega stranišča.

Vendar krizi v Siriji, ki je prinesla več kot dva milijona beguncev, ni videti konca. 51-letni Kleinschmidt, ki upravlja taborišče pod okriljem Združenih narodov, je napovedal: »Naredili bomo začasno mesto, ki bo delovalo, dokler bodo morali biti begunci tukaj.«

Bančni uslužbenec ukradel 310.000 evrov
Neimenovani uslužbenec podružnice banke Hypo Alpe Adria iz Sarajeva je prejšnji teden iz trezorja ukradel več kot 300 tisoč evrov. Varnostna služba je izginotje denarja kmalu opazila in moški je veliko večino denarja nato vrnil. V banki so pozneje namreč pogrešili še okoli 61 tisoč evrov in ugotovili, da je krivec ista oseba. Ta je vmes povedal, da bo skočil na kavo, vendar ga ni bilo več nazaj. Vir iz banke je povedal: »Ko smo ga odkrili, nam je rekel, da gre na kavo in da se bo kmalu vrnil. A se ni več vrnil. Pozneje smo ugotovili, da je s kovčkom, polnim denarja, z letalom pobegnil v Istanbul.« Ob tem so postavlja vprašanje, zakaj uslužbenca po odkritju prve kraje niso takoj suspendirali. Uprava banke je stopila v stik z družino osumljenca, ki ga bodo zdaj poskušala prepričati, da se vrne v Sarajevo.

Spletna stran časopisa The Guardian
Mehiške paravojaške enote so se lotile mamilarskih kartelov – oblasti so zaskrbljene
Paravojaške enote so se začele pojavljati, da bi zaščitile skupnosti, mehiške oblasti pa se bojijo uporniških enot in državljanske vojne. V zadnjem letu so skupine oboroženih civilistov vzniknile po mestih in vaseh po vsej Mehiki, še posebej pa ob pacifiški obali. Ne trdijo, da zaustavljajo promet z mamili, pravijo pa, da so v vsakodnevno življenje vrnili določeno stopnjo miru. To je nekaj, česar policija in vojska nista mogli ali pa nista hoteli storiti. »Odkar smo se organizirali, si plačanci ne upajo priti sem,« je povedal mlad član skupine, ki se je ob mraku zbrala na mestnem baseballskem igrišču, preden so se odpravili na patruljo. »Veliko manj je izsiljevanja, ugrabitev in izginotij.« Felipe Calderón, ki je leta 2006 postal mehiški predsednik, je mamilarskim kartelom napovedal vojno, kar pa je sprožilo samo še večji val nasilja. V nasilju, povezanim z mamili, je bilo v Mehiki ubitih že več kot 30 tisoč ljudi.

Spletna stran tiskovne agencije Reuters in spletna stran časopisa The Guardian
Izrael je izpustil 26 palestinskih zapornikov
V sredo so v Izraelu izpustili 26 palestinskih zapornikov. To bi lahko pripomoglo k napredku v mirovnih pogajanjih med Izraelom in Palestino, čeprav na tisoče Palestincev še vedno ostaja v izraelskih zaporih. Zapornike, obsojene zaradi uboja Izraelcev, so opolnoči z minibusi pripeljali iz zapora. 21 so jih peljali na okupirani Zahodni breg, 5 pa na območje Gaze. Pričakalo jih je več sto navdušenih podpornikov. Odločitev o izpustitvi 26 zapornikov je med Izraelci vzbudila veliko gneva in jeze, saj mnogi v njih vidijo teroriste, ki so pobijali Izraelce. Pogajanja med Izraelom in Palestino so se na pobudo ZDA po triletnem premoru ponovno začela julija letos v Washingtonu. 

Spletna stran časopisov The New York Times in The Guardian
Organizacija združenih narodov je potrdila izbruh otroške paralize v Siriji
Predstavniki OZN so v torek potrdili izbruh otroške paralize v Siriji, zato želijo še bolj pohiteti z načrti za organiziranje cepljenja tako v Siriji kot tudi v okoliških državah: Egiptu, Izraelu, Libanonu, Jordaniji, Iraku in Turčiji, kjer živi več kot dva milijona sirskih beguncev. Otroška paraliza je izredno nalezljiva virusna bolezen, ki je neozdravljiva in ima za posledico trajno paralizo ali smrt. Pred letom 2011, ko se je v Siriji začela državljanska vojna, je bilo proti otroški paralizi cepljenih 95 % otrok.

Testi so potrdili otroško paralizo pri 10 od 22 otrocih, ki so ta mesec zboleli v provinci Deir al-Zour v severovzhodnem delu Sirije. Na rezultate testov za preostalih 12 otrok pa še čakajo, je potrdil Oliver Rosenbauer, tiskovni predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Opozoril je tudi, da zaradi gibanja prebivalstva obstaja velika nevarnost širjenja bolezni po celotni regiji.

Kljub temu da je zelo težko prepeljati cepiva v deželo, kjer poteka vojna, je Unicef poročal, da so letos v Siriji cepili približno milijon otrok. Od teh je bilo 800 tisoč cepljenih proti otroški paralizi. V torek so Združeni narodi in zdravstvene organizacije pozvale k premirju in vzpostavitvi humanitarnega koridorja. Tako bi lahko poskrbeli za cepljenje otrok in poskusili ustaviti širjenje epidemije otroške paralize.

Žal tragedije se ne nehajo. V časopisu Slovenske novice smo zasledili tragični novici. Prva nosi naslov: »Streljal, ker je bil jezen«. Paul Ciancia naj bi v petek zjutraj na letališču v Los Angelesu streljal, ker je bil jezen na tamkajšnje varnostnike, varnostne ukrepe, policiste in nekdanjo ministrico za domovinsko varnost Janet Napolitano. V napadu s polavtomatsko puško je 23-letnik ubil 39-letnega Gerarda Hernandeza, enega od varnostnikov, ki so na letališčih odgovorni za tih nadzor sumljivega obnašanja potnikov, dva je ranil. Preiskovalci so v njegovi torbi odkrili papir z besedilom, da bo pobijal letališke varnostnike in prasce, kar je v ZDA zaničljiv izraz za policiste. Na varnostnike je začel streljati pri detektorju za kovine.

Druga tragična novica je, da je bila huda delovna nesreča tudi pri nas v Sloveniji, v Cinkarni Celje, ki se je zgodila v petek okoli 17. ure. Poškodovani so bili trije zaposleni (30-letnik z območja Šentjurja, 61-letnik z območja Rogaške Slatine in 40-letnik z območja Štor). V policijskem poročilu so dogodek opisali tako: »Nesreča se je zgodila v obratu, kjer proizvajajo titanov dioksid, in sicer pri procesu razklapljanja in raztapljanja titanove rude v razklopnem stolpu, visokem približno 12 metrov. Postopek, ki poteka v treh fazah, je avtomatiziran. Zaposleni, ki so postopke nadzirali v nadzorni sobi obrata, so opazili, da kemijski proces v stolpu ni potekal kot običajno, zato so odprli odprtino na pokrovu. Pri tem je nastala eksplozija. Vroča tekočina je poškodovala dva delavca, enega pa najverjetneje del trdne snovi, ki je ob eksploziji priletel iz stolpa.« S PU Celje so še sporočili, da materialna škoda še ni natančno ocenjena, prav tako še ni potrjen vzrok eksplozije v stolpu.

Iz tragedij pa k zanimivostim čez nekaj trenutkov.

Spletna stran časopisa New York Times
Kako se klopi prehranjujejo? Video prinaša odgovore.
Znanstvenike, ki raziskujejo klope, ki prenašajo lymsko boreliozo, je zanimalo, kako se ti pajkovci lahko tako dobro pritrdijo na kožo. Ko se enkrat pritrdijo, klopi namreč ne izgubljajo dodatne energije, da bi se med hranjenjem držali. Po besedah avtorja članka Lakšminarajanana Mahadevana, matematika, fizika in biologa na ameriški univerzi Harvard, so se v raziskavi osredotočili na vprašanje, kako lahko klop uporabi ena 'usta', ki hkrati predirajo kožo in služijo kot sidro.

Raziskovali so samice gozdnega klopa in prišli do preprostega odgovora: samice gozdnega klopa imajo obustni aparat, ki deluje kot zaskočka. Če pogledamo skozi elektronski mikroskop, spominja njihova čeljust na dve žagi, med katerima je koničast jeziček, ki je videti kot dolg meč z ostrimi, nazaj ukrivljenimi zobci.

Video, ki je bil v torek skupaj s člankom predstavljen v znanstveni reviji Proceedings of the Royal Society B, pokaže, kako drobni klopi predrejo kožo in na njej ostanejo več dni, dokler se ne napijejo krvi.

Zanimivosti smo našli tudi v časopisu Slovenske novice.
Dišeča mobilna opozorila
Očitno človeška domišljija nima meja, kar dokazuje tudi najnovejša aplikacija za pametne mobilne telefone, tako za iphone kot za androide. Osnovna zamisel je preprosta, zakaj bi nas na prihajajoče klice ali alarme opozarjali le zvočni in svetlobi signali, če lahko telefon oddaja vonjave. Zanimivo je, da so največ pozornosti namenili slanini, ki naj bi bila popolna hrana. Njen vonj se skriva v posebnih kapsulah, ki zmorejo približno 100-krat odišaviti vašo bližino. Za posamezno je treba odšteti nekaj čez tri evre. Izdelovalci aplikacije scentee ponosno reklamirajo, da z njihovo slanino ne bomo tvegali povišanega holesterola, odvečnih kilogramov ali srčnega zastoja. Le vseskozi bomo lahko uživali v vonju sveže pripravljenega zajtrka. Vsi tisti, ki jim slanina ne diši preveč, lahko sežejo tudi po kavi in jagodah. Le vprašanje časa je, kdaj bomo lahko s posebnimi vonjavami označili tudi klice oseb, ki nam niso najbolj ljube. Le kakšen vonj bi lahko namenili tašči?

Plavajoče mesto v Kopru
Koper je obiskala križarka Celebrity Silhouette, mogočna, 13-nadstropna ladja, ki lahko prevaža približno 3000 potnikov in 1246 članov posadke. Pravo plavajoče mesto na vodi je s svojimi 319 metri dolžine najdaljša križarka, ki je doslej pristala v Kopru. Njena posebnost je naravna trava na krovu.

Kmalu se vrnemo z opozorilno novico v časopisu Delo.

Za prekratko varnostno razdaljo 200 evrov globe

Neustrezna varnostna razdalja je še naprej ena od pogostih vzrokov prometnih nesreč. Tragičnih posledic je zaradi tega k sreči malo, vendar nesreče prinesejo vrsto drugih nevšečnosti. Od materialne škode do nepotrebnih zastojev na cestah. Tovrstne kršitelje po novem lovijo s sodobnim radarjem.

Po zakonu o pravilih cestnega prometa mora voznik, ki vozi za drugim vozilom, voziti na razdalji, ki ni manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s katero vozi, prevozi v dveh sekundah. Ob prometni gneči pa se čas zmanjša za 50 odstotkov, in sicer na eno sekundo. Kršitelji, ki jih bo ujel sodoben laserski merilnik, bodo na dom dobili policijsko pošto s slikovnim gradivom in položnico za 200 evrov globe. V devetih mesecih letošnjega leta so policisti ugotovili 810 prekrškov vožnje zaradi prekratke varnostne razdalje, lani v tem času 490. Z novim merilnikom pa so ujeli že kakšnih 60 kršiteljev. »Policija vsak dan zaznava kršitve, povezane z varnostno razdaljo. Še posebej je to nevarno na avtocestah in hitrih cestah, kjer so hitrosti večje,« je opozoril Robert Vehovec s sektorja prometne policije na generalni policijski upravi. Predvsem se mu zdijo problematični vozniki, ki ob dobri pretočnosti prometa povsem brez razloga vozijo tik za vozilom pred seboj.

Novi laserski merilnik, ki ga policija nekaj dni že uporablja, omogoča zelo dober videozapis, na podlagi katerega lahko identificirajo registrske tablice. Ker je zelo primeren za uporabo nadzorov z nadvozov, prometnikom to razširja možnosti nadzora nad kršitelji. Z merilnikom lahko izvajajo tako meritve hitrosti kot razdaljo med vozili. Kombinacija obojega za zdaj še ni mogoča, pravi Vehovec, zato se prometnik odloči, ali bo meril hitrost ali ugotavljal kršitve razdalje med vozili.

Sledi športna novica.

Tretja zaporedna zmaga košarkarske ekipe Mihe Zupan
Naš najboljši gluhi košarkar na svetu, Miha Zupan, ki igra pri turškem klubu Usak Sportif, je na tretji tekmi proti ekipi Mersin doma premagala z 81 : 71. Miha je bil parketu 20 minut, dal je 7 košev in dodal še 5 skokov.

Ekipa Usak Sportif v turški ligi zaseda odlično 4. Mesto na lestvici. Naslednja tekma je v gosteh, kjer bo zaigrala proti evroligašu Efes Anadolu. Sedaj sledijo močnejši nasprotniki in ekipa TIPK TV košarkarski ekipi Mihe Zupan in njemu želimo veliko sreče in uspeha.

Za zaključek si bomo še pogledali vreme iz časopisa Delo. Kmalu se vrnemo.
J
utri bo deževalo, največ padavin bo v južnih in jugozahodnih krajih. Snežna meja bo okoli 1300 m nad morjem. Popoldne bodo padavine oslabele in do večera ponehale. Zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem šibka do zmerna burja. V sredo bo zmerno do pretežno oblačno. V severnih krajih bo še možen rahel dež. Drugod bo večinoma suho.

Hvala, da ste bili z nami in da ste spremljali naše novice. Bodite z nami tudi v sredo ob 18. uri na TIPK TV. Na TiTV si lahko ogledate naše dosedanje dnevno-informativne oddaje, če ste jih zamudili.

Preživite lep večer še naprej.

Nazadnje urejano na Sobota, 11 Januar 2014 15:24

Ostale oddaje in rubrike

Vse oddaje in rubrike
Prizma

Prizma Odpri

UKINJENO Z DNEM 15. 9. 2016 - glej Izjavo za javnost o razlogih v 606. oddaji Včeraj in danes.Ekipa TIPK TV vstopa že v tretje leto delovanja. ...

Glas občine

Glas občine Odpri

V oddaji bomo predstavili, katere občine so po meri invalidov in kaj jim nudijo, pa tudi, kaj morajo občani vedeti in katere ugodnosti jim ...

Politično oko

Politično oko Odpri

Spremljali bomo tiskovne konference vlade in državnega zbora ter druga politična dogajanja. Govore in nastope bomo podnaslovili ter prevedli v ...

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki?