Dnevno-informativna oddaja (33. - 4. 12. 2013)

Sreda, 04 December 2013 20:31

Dnevno-informativna oddaja prilagojena gluhim, naglušnim, slepim in slabovidnim  

Napovednik: 

Prižgale so se luči
Mednarodni dan invalidov
Pahor: KPK potrebuje sveder, ne pa kavne žličke
Dars več zaslužil z vinjetami, manj s cestninami

Oddajo sofinancira:   

 

Uporabljeni viri člankov:


  
     

    

    

Transkript:

Pozdravljeni v dnevno-informativni oddaji, v kateri sodelujemo s časopisnimi hišami po Sloveniji in v tujini. Še posebno pozornost namenjamo dogodkom, ki so povezani z gluhimi, naglušnimi, slepimi in slabovidnimi, in vas o njih obveščamo.

Poglejmo aktualne novice.

Prižgale so se luči
Ekipa TIPK TV je bila včeraj zvečer na prizorišču v glavni prestolnici Slovenije, kjer se je odvijal kulturni program. Poglejmo si kratko reportažo.
Sedaj se nahajamo v Ljubljani, na Prešernovem trgu. Tukaj se množično zbirajo ljudje. Le zakaj? Kmalu, ob 17.15, se bodo prižgale božične lučke. 

Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana
Izjemno lep dan ... Uvod v praznični december, uvod v leto 2014, ki bo boljše kot letošnje leto ... Zagotovilo nam bo več dela, dobre penzije, otrokom dobre ocene v šolah, več znanja. Predvsem pa veliko zabave, sreče ta mesec ... Naj bo drugo leto solidarno, naj bo tovarniško in polno ljubezni.

Današnja kulturna prireditev, Ljudje, prižgimo luč!, je posvečena spominu na dva slovenska literata: Franceta Prešerna, največjega slovenskega pesnika, ki se je na današnji dan rodil, in Frana Milčinskega - Ježka, našega najbolj priljubljenega humorista. 

Diana iz Ljubljane
Vesela sem meseca decembra. Danes ob pol šestih so se prižgale lučke, ki oznanjajo veseli december. V tem času so sejmi, kjer se prodajajo stvari, tudi kuhano vino. Vidim veliko veselih ljudi. Navdušena sem.

Matjaž iz Litije
Prišel sem zato, da poiščem dekle.

Diana iz Ljubljane
Tukaj je tudi veliko mojih gluhih prijateljev. So nekje tam ... Sedaj pa gremo na kuhano vino! Moram paziti, saj vozim. Drugače ne bi smela piti, ampak ... 

Matjaž iz Litije
Sem sam, že dolgo!

Marta iz Ljubljane
Vsako leto se prižgejo luči, česar še nisem videla. To sem danes videla prvič. Simpatične lučke so. Čez dva tedna in pol bo že Božič. Le nekaj manjka. Kaj? Sneg.

Marjan iz Trzina
V mesecu decembru se običajno najprej praznuje sv. Miklavž, ko so otroci skupaj z družino. Nato sledi božič, ki ga tudi praznujemo z družino, tretje pa je praznovanje novega leta, ko se družimo tudi s prijatelji.

Robert iz Ljubljane
Mesec december mi pomeni, da je polno veselja, radosti in da smo v pričakovanju novega leta. Kuhano vino spijemo kot nazdravje za srečo in veliko želja.

Marjan iz Trzina
Sedaj grem malo poskusit kuhano vino, en kozarček, potem pa se bom počasi, po klepetu s prijatelji, odpravil domov.

Barbara iz Ljubljane
Mesec december je zelo prazničen. Po dolgem času grem domov, ker čez leto redko hodim tja, tako da sem decembra, vsaj konec decembra, ponavadi z družino. To mi je zelo pomembno.

Aleksandra iz Ljubljane
Ponavadi v krogu z družino. Je veliko izpitov v tistem času, tako da se moram veliko učiti. Najbolj se veselim novoletnih počitnic, ko bomo šli smučat in se bom družila s prijatelji. Poskušam izkoristiti ta čas, ki ga imam.

Mednarodni dan invalidov
Včerajšnji dan, 3. december, je razglašen za mednarodni dan invalidov. Potekal je pod naslovom Odstranimo ovire, odprimo vrata: za vključujočo družbo in razvoj za vse. Med prebivalci Slovenije je po navedbah državnega statističnega urada približno osem odstotkov invalidov, po oceni Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije pa nekaj manj kot 10 odstotkov.

Ob prižigu lučk na Prešernovem trgu smo župana MOL ter ostale mimoidoče povprašali, kaj menijo o tem pomembnem dnevu za invalide.

Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana
Da sem vesel, da je Ljubljana prejšnji teden dobila prvo nagrado v Gentu in to ravno za dve storitvi. Prvič, da lahko invalidi pokličejo naš LPP in jih šofer počaka na želeni postaji, in drugič, za varno pot v šolo. Tako da je za naše invalide v Ljubljani dobro poskrbljeno in zelo sem ponosen, da je Mestna občina Ljubljana prva občina, ki je dobila status »Občina po meri invalidov«.

Marta iz Ljubljane
Dan invalidov, ki se ga danes praznuje, je tudi opomin, da je potrebno gluhim omogočiti invalidnino, tehnične pripomočke in druge ugodnosti. Da smo enakovredni ostalim invalidnim skupinam in da se nas, gluhe, ne diskriminira.

Robert iz Ljubljane
Kot predsednik Športne zveze gluhih Slovenije vidim pomanjkljivost, da gluhi športniki dobijo premalo oz. skoraj nič podpore od države. Potrebno je uveljaviti pravico, da se tudi gluhi športniki upoštevajo v ustreznem zakonu. 

Barbara iz Ljubljane
Zame osebno nič posebnega, ne praznujem. Mi je pa všeč, da ga obeležujemo. Zdi se mi pomembno, da ostale ljudi na to opozarjamo, tudi na nas, na raznovrstne invalide. 

Delo
Pahor: KPK potrebuje sveder, ne pa kavne žličke
Predsedniki vseh parlamentarnih strank so v ponedeljek prvič po več kot šestih mesecih spet sedli za isto mizo v palači predsednika države, kar je, kot je ocenil Borut Pahor, že samo po sebi izraz »politične kulture«. Največ časa so namenili problemu korupcije.

»Komisija ne more preganjati korupcije, če za to nima orodja. Ne more brskati po podzemlju s kavno žličko, ampak ji moramo dati sveder,« je Pahor slikovito opisal dilemo senata KPK, ki je v petek nepričakovano odstopil. To je, priznava predsednik države, med ljudmi povzročilo veliko vznemirjenja in malodušja, zato je pomembno, da politika stori vse, da olajša delo naslednikom, ki bodo – upa Pahor – imenovani že pred 1. marcem.

Stranke o vlogi KPK nimajo enotnega mnenja, saj SDS obstoju te institucije nasprotuje. Tako v ponedeljek tudi ni bil sprejet predlog premierke Alenke Bratušek – s katerim se je strinjal tudi Pahor –, da bi se politiki vzdržali vsakega javnega in političnega obračunavanja z nosilci institucij pravne države, ki se ukvarjajo z odkrivanjem in pregonom kaznivih dejanj. So se pa prvaki seznanili s predsednikovo namero, da spodbudi sprejemanje  paketa predlogov za spremembo nekaterih zakonov, ki ga je pripravila ekipa dosedanjega vodje KPK Gorana Klemenčiča in ki bi olajšal delo njegovim naslednikom.

Pri vprašanju boja proti korupciji so pobudo prepustili predsedniku države, optimistične pa so napovedi o spremembah volilnega sistema. »Še nikoli v 13 letih nismo bili tako blizu spremembam,« je ocenil Pahor, Janez Janša (SDS) pa meni, da so »dosegli nekaj približkov dogovorov«. Do konca januarja bodo »zainteresirane« stranke (torej PS, SDS, NSi in DL) na svojih organih obravnavale tri ključne točke: uvedbo preferenčnega glasu, ukinitev okrajev in dvig praga na pet odstotkov glasov volivcev. Čeprav SLS, SD in Desus zagovarjajo sedanji sistem, bi novi predlog lahko dobil dve tretjini glasov v parlamentu.

Predsedniki niso potrdili Pahorjevega predloga ključnih ukrepov in reform, ki čakajo Slovenijo v prihodnjem letu. Sprejeli so le ohlapen dogovor, da bodo stranke predvidoma do začetka marca prihodnje leto dogovorile način in vsebino usklajevanja ključnih ukrepov za »modernizacijo Slovenije«. Vendar pa se je pokazala možnost za drugačno sodelovanje med vlado in opozicijo. Premierka Alenka Bratušek je namreč napovedala, da bo takoj po rezultatih stresnih testov sklicala sestanek predsednikov parlamentarnih strank in jih seznanila z vladnimi predlogi ukrepov za sanacijo bank, kar so v opoziciji – predvsem Ljudmila Novak iz NSi – podprli.

Žurnal24
Interpelirali bi Omerzela
»Pričakujemo, da bo predsednica vlade sprejela ustrezno odločitev glede ministra za infrastrukturo in prostor. Če je ne bo, napovedujemo vložitev interpelacije,« so v nedeljo napovedali v največji opozicijski stranki SDS. Pogodba med ministrovim podjetjem Lastinski in Darsom po oceni SDS ni bila podpisana samo zato, ker je zadeva prišla v javnost, in ne zato, ker bi se minister odločil, da se bo odpovedal 150 tisoč evrom, kot je pojasnil javnosti. Tudi sicer prepletanje javnih in zasebnih poslov po oceni SDS bistveno zmanjšuje integriteto ministra. »Postavlja se tudi vprašanje formalnopravne prekinitve tega posla, ne da bi zato nastala škoda Darsu,« so opozorili v SDS.

SDS napoveduje, da bo Omerzel Darsu predlagal podpis pogodbe s švicarskim lastnikom licence, plačilo zase pa »uredil drugače«.

Kmalu se vrnemo z dogajanjem po svetu.

Slovenske novice
Zvezdnik filmov Hitri in drzni umrl v avtu
Zvezdnik filmov Hitri in drzni je tragično preminul v prometni nesreči v Kaliforniji. Štiridesetletni Paul Walker je bil sopotnik v porscheju, ki je trčil v telegrafski drog. Avto je nemudoma zajel ogenj, ostale so le razbitine. Prav zdaj so snemali sedmi del priljubljene franšize, v kateri je igral z Vinom Dieslom.

»Svet ga je poznal predvsem po neverjetnih avtomobilskih akrobacijah, nazadnje je umrl v prometni nesreči. To je ironija usode,« je le eno od sporočil, ki so jih v nedeljo na uradni profil Facebooka ameriškega igralca Paula Walkerja zapisali njegovi pretreseni oboževalci.

Reuters in The Guardian
Nesreča pri gradnji brazilskega stadiona za mundial je terjala tri življenja
Na gradbišču stadiona v Sao Paulu se je v sredo, 27. novembra, prevrnil 35-metrski žerjav. Umrli so najmanj trije ljudje, povzročena pa je tudi precejšnja škoda na objektu. Gre za gradbišče stadiona Arena Corinthians, ki je znan tudi kot »Itaquerão«, kjer se bo 12. junija odvijala otvoritvena tekma Svetovnega nogometnega prvenstva 2014. Tiskovni predstavnik brazilskega gradbenega podjetja Odebrecht ni dajal izjav. Corinthians, nogometni klub Sao Paula, pa je v kratki izjavi sporočil, da nesrečo obžalujejo.

Žurnal24
Vojaki hočejo pravico do stavke
Sindikat vojakov Slovenije je v ponedeljek na ustavno sodišče podal zahtevo za presojo ustavnosti dela obrambnega zakona, ki vojaškim osebam jemlje pravico do stavke. Za zgled so postavili Dansko, Finsko, Nizozemsko in Švedsko, kjer nimajo popolne prepovedi stavke.

V protestih tekla kri
Več kot sto tisoč Ukrajincev je v nedeljo na Trgu neodvisnosti zahtevalo predčasne volitve, ker vlada ni podpisala pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo. V spopadih s policijo je bilo veliko ranjenih. Aktivisti nacionalistične stranke Svoboda so zavzeli stavbo mestne uprave, kjer nameravajo vzpostaviti »revolucionarni štab«. Oleg Tjagnibok, vodja Svobode, je povedal, da je to »začetek revolucije«. Opozicija je napovedala, da se bodo protesti nadaljevali do odstopa vlade. Kijevsko okrajno sodišče je sicer prepovedalo proteste v središču prestolnice do 7. januarja.

Yahoo News
Dubaj bo gostil Expo 2020
Dubaj bo leta 2020 gostil svetovno razstavo World Expo ter s tem postal prvo mesto Bližnjega vzhoda, ki bo gostitelj v več kot 150-letni zgodovini tega dogodka. Za to čast  so se potegovala tudi mesta Izmir (Turčija), Sao Paulo (Brazilija) in Ekaterinburg (Rusija).  Dubaj je bil izbran po treh krogih glasovanja delegatov 168 držav v »Bureau International des Expositions« v Parizu. Dubajske oblasti pričakujejo, da bo razstava Expo 2020 med letoma 2015 in 2021 prinesla 23 milijard dolarjev prihodkov. Organizacija pa naj bi po njihovih ocenah stala 8,4 milijard dolarjev.

Čez nekaj trenutkov si bomo pogledali novice z borze.

Finance
Dars več zaslužil z vinjetami, manj s cestninami
Dars je v prvih treh četrtletjih ustvaril 228,6 milijona evrov prihodkov od cestnin in vinjet, kar je dva odstotka manj kot v primerljivem obdobju lani, a odstotek nad načrti. Čisti dobiček je znašal 34,7 milijona evrov in je petino večji kot lani, so iz upravljavca avtocest sporočili po seji nadzornikov. S prodajo vinjet so zbrali 112,2 milijona evrov (dva odstotka več kot lani), s cestninami za tovorna vozila pa 116,4 milijona evrov (odstotek manj kot lani). Dodajmo, da so nove cene cestnin za tovorna vozila začele veljati 1. oktobra letos, torej za obravnavano obdobje učinki še niso vidni.

Žurnal24
Na borzi vse manj upanja
Delnice Mercatorja so se v ponedeljek na borzi pocenile za skoraj devet odstotkov in so bile ob koncu trgovanja vredne le še 68,50 evra. Januarja so bile vredne dvakrat več. Še v četrtek so bile vredne skoraj 80 evrov, potem pa so za dobrih šest odstotkov padle v petek, čeprav je prav takrat slovenski varuh konkurence oznanil, da ne nasprotuje nakupu s strani Agrokorja, in je tako padla še ena možna ovira za prevzem. Spomnimo, Agrokor je za delnico Mercatorja ponudil 120 evrov. Junija, ko so bile delnice vredne 103 evre, je Ani Klemenčič iz GBD ocenila, da razlika v ceni »odraža tveganja, ki so povezana z dokončno izvedbo posla«.

Svea gre v stečaj
Ker je Svea ostala brez drugega dela državne pomoči, bo na sodišče vložila predlog za stečaj. Gospodarsko ministrstvo namreč vladi ne bo predlagalo dodelitve 2,2 milijona evrov pomoči, ker je potreben znesek previsok in ker družbi s konzorcijem bank ni uspelo skleniti zavezujočega dogovora. V družbi je sicer zaposlenih 120 delavcev.

Čez nekaj sekund bomo poročali o športnih novicah.

Žurnal24
Na operacijo kolena šele po Sočiju
Lindsey Vonn je v minulih dneh trenirala superveleslalom v Vailu. Po njenih besedah je njeno koleno uspešno prestalo obremenitve, zato bo v prihodnjih dneh odpotovala na prizorišče naslednjih tekem svetovnega pokala v Lake Louise in opravila nekaj treningov na progi, ki ji sicer zelo ugaja. Vonnova se je sicer hudo poškodovala februarja na svetovnem prvenstvu v Schladmingu, poškodbo pa je obnovila pred nekaj tedni na treningu v Copper Mountainu. Ne glede na potek dogodkov bo po olimpijskih igrah v Sočiju odšla na operacijo kolena. »To bi storila tudi, če to ne bi bila olimpijska sezona. V vsakem primeru moram opraviti rekonstrukcijo križnih vez,« je dejala 29-letna Američanka.

Vozovnica za Soči
Gašper Berlot, Mitja Oranič, Matic Plaznik in Marjan Jelenko so bili na ekipni tekmi v nordijski kombinaciji v Kuusamu šesti ter so izpolnili olimpijsko normo za Soči.

Anže Kopitar je dosegel svojo 500. točko v ligi NHL. Postal je šele sedmi od Kraljev s tem dosežkom. Trenutno je 414. na večni lestvici strelcev v najmočnejši ligi na svetu.

V osmem poskusu prvi
Miro Kregar je zmagovalec Ultraman triatlona na Havajih. Gre za tridnevno tekmovanje, na katerem je treba opraviti deset kilometrov plavanja, 144 km kolesarjenja z gorskim kolesom, 275 km cestnega kolesarjenja in 84 km teka. Kregar je na preizkušnji nastopil osmič.

Sledi vreme iz časopisa Delo.
Jutri bo pretežno jasno, po nižinah v notranjosti Slovenije pa bo predvsem zjutraj in del dopoldneva megla ali nizka oblačnost. Na Primorskem bo spet zapihala šibka burja. V petek se bo oblačnost povečala, ponekod bodo prehodno možne rahle kratkotrajne padavine.

Drage gledalke in gledalci, hvala, da ste spremljali novice. Vabimo vas, da ste z nami tudi v petek ob 18. uri na TIPK TV. Na TiTV si lahko ogledate naše dosedanje dnevno-informativne oddaje, če ste jih zamudili. Želimo vam praznično obarvan teden.

Nazadnje urejano na Petek, 20 December 2013 19:07

Ostale oddaje in rubrike

Vse oddaje in rubrike
Prizma

Prizma Odpri

UKINJENO Z DNEM 15. 9. 2016 - glej Izjavo za javnost o razlogih v 606. oddaji Včeraj in danes.Ekipa TIPK TV vstopa že v tretje leto delovanja. ...

Glas občine

Glas občine Odpri

V oddaji bomo predstavili, katere občine so po meri invalidov in kaj jim nudijo, pa tudi, kaj morajo občani vedeti in katere ugodnosti jim ...

Politično oko

Politično oko Odpri

Spremljali bomo tiskovne konference vlade in državnega zbora ter druga politična dogajanja. Govore in nastope bomo podnaslovili ter prevedli v ...

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki?