Dnevno-informativna oddaja (34. - 6. 12. 2013)

Petek, 06 December 2013 20:32

Dnevno-informativna oddaja prilagojena gluhim, naglušnim, slepim in slabovidnim  

Napovednik: 

Župan Ljubljane neprostovoljno v solzah
Poslovil se je Nelson Mandela
Vse več zaposlenih invalidov
Invalidski kombiji manj za vinjete 

Oddajo sofinancira:   


Uporabljeni viri člankov:


  
 

   

Transkript:

Pozdravljeni v dnevno-informativni oddaji, v kateri sodelujemo s časopisnimi hišami po Sloveniji in v tujini. Še posebno pozornost namenjamo dogodkom, ki so povezani z gluhimi, naglušnimi, slepimi in slabovidnimi, in vas o njih obveščamo.

Poglejmo aktualne novice.

Delo

Župan Ljubljane neprostovoljno v solzah

Čeprav se je včeraj v slovenski prestolnici na shodu v podporo protikorupcijski komisiji, ki je bila protestno odstopila, zbralo le nekaj čez 50 ljudi, so ti poskrbeli za spektakularno predstavo. »Ko bo počilo, jih bomo vse nesli iz parlamenta,« je povedal eden od njih, ki je s seboj prinesel slovensko trobojnico z rdečo zvezdo. Ko so se protestniki, ki so začeli pohod na Kongresnem trgu, odpravili v Staro Ljubljano, so pred eno od stojnic naleteli na župana Zorana Jankovića in eden od udeležencev ga je poškropil s solzivcem. Župan, ki so ga močno pekle oči, se je v spremstvu policistov umaknil v mestno hišo, pozneje pa so ga skupaj s policistom, ki je bil tudi žrtev napada s solzivcem, odpeljali na urgenco. Po tamkajšnji oskrbi so oba spustili domov, kjer bosta okrevala, so sinoči povedali v županovi službi za odnose z javnostjo.

Žurnal24

Poslovil se je Nelson Mandela.

Prvi temnopolti predsednik Južnoafriške republike, ki je bil zaradi boja proti apartheidu v zaporu 27 let, je umrl v 95. letu. Leta 1993 je dobil Nobelovo nagrado za mir.

Pahor išče nove šefe KPK

Predsednik Borut Pahor je podpisal javni poziv za zbiranje kandidatur za predsednika in dva namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Rok za oddajo kandidatur je 30 dni po objavi poziva v Uradnem listu. Prijave bo nato pregledala komisija, katere člane imenujejo vlada, državni zbor, nevladne organizacije, sodni in uradniški svet.
Pahor bo lahko izbral le izmed predlaganih kandidatov, lahko pa ne izbere nikogar in se postopek zbiranja kandidatur ponovi. Pahor želi predlagati suverene osebnosti, ki niso nikomur nič dolžne, so pogumne, sposobne prenašati vse vrste pritiskov in uporabljajo enaka merila za vse.

Erjavec še zdravstvo, Čufer gospodarstvo

Vodenje gospodarskega ministrstva bo začasno prevzel finančni minister Uroš Čufer, vodenje zdravstvenega pa zunanji minister Karl Erjavec, saj predsednica vlade še ni našla zamenjave za ministra, ki sta odstopila.

Slovenske novice

Za 122 mest se poteguje 214 kandidatov

Zdravniška zbornica Slovenije je na razpis specializacij zdravnikov za potrebe javne zdravstvene mreže prejela 214 vlog, medtem ko je razpisanih 122 mest. Na razpis se je prijavilo tudi 33 tujcev, navaja zbornica na svoji spletni strani. Največ specializacij je razpisanih za primarno raven prav zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov in pediatrov ter posledično njihove preobremenjenosti. Glede na sprejeto javnozdravstveno mrežo, po kateri želi ministrstvo za zdravje zmanjšati število opredeljenih bolnikov na enega družinskega zdravnika s 1900 na 1500, bi potrebovali dodatnih 327 družinskih zdravnikov ter 50 pediatrov. Glede na predvideno upokojevanje bi do leta 2018, ko se bo končalo prehodno obdobje za zmanjšanje števila opredeljenih bolnikov, potrebovali okoli 400 novih družinskih zdravnikov ter 100 novih pediatrov.

Ni še čas za petarde

Policisti so v teh dneh že obravnavali prijave motenja javnega reda zaradi uporabe pirotehničnih izdelkov. Zato opozarjajo, da je prodaja pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, dovoljena od 19. do 31. decembra, uporaba pa le od 26. decembra do 2. januarja. Uporaba petard je prepovedana. Policisti vnovič opozarjajo, da lahko nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov povzroči tudi telesne poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok, poškodbe oči in podobno, prav tako pirotehnični izdelki ne motijo le večine ljudi, temveč tudi živali in onesnažujejo okolje. Za kršitev določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov je za posameznike predvidena globa od 400 do 1200 evrov.

Kmalu se vrnemo s preostalim dogajanjem po Sloveniji.

Žurnal24

Po 130 mio. še z revizijo

Višje sodišče je zavrnilo 130 milijonov evrov težko odškodninsko tožbo T-2 proti Telekomu, a v T-2 napovedujejo vložitev zahteve za revizijo.

Razdelili 3.000 brezplačnih urban

Javno podjetje Ljubljanski potniški promet je od uvedbe vozovnice Urbana leta 2009 izdalo 2.949 brezplačnih vozovnic, ki so namenjene predvsem bolnikom in ljudem s posebnimi potrebami.

Slovenske novice

Vse več zaposlenih invalidov

Ob koncu oktobra je bilo letos v Sloveniji 17.397 invalidov, kar pomeni, da se večletni trend naraščanja števila invalidov počasi umirja, je dejala generalna direktorica Zavoda RS za zaposlovanje Zlatka Srdoč Majer. Do oktobra se je zaposlilo 2.694 invalidov, kar je skoraj toliko kot lani v vsem letu.

Delo

Brezposelnost najbolj raste v Ljubljani in Kopru

V naši državi je 118.721 brezposelnih, kar je 7,1 odstotka več kot oktobra 2012.
Brezposelnost se najbolj povečuje v Ljubljani (za 11,4 odstotka), Kopru (za 11,1), Trbovljah (za devet) in v Novi Gorici (za 8,1 odstotka v enem letu). Primorska spada med regije, kjer se brezposelnost najbolj povečuje, a je z Gorenjsko še vedno pri repu po stopnji brezposelnosti.

Invalidski kombiji manj za vinjete

Invalide je ob njihovem torkovem svetovnem dnevu razveselila novica, da bodo – tako kot tudi velike družine s štirimi otroki ali več – za letno vinjeto za kombije oziroma dvosledna motorna vozila z višino nad prvo osjo 1,3 metra ali več namesto 220 plačali 110 evrov. Predstavnike invalidskih organizacij so v predsedniški palači v torek prvič skupaj sprejeli predsednik republike, predsednik državnega zbora in predsednica vlade.

Prejšnja novica je povezana tudi z vsebino članka v Žurnalu24 z naslovom Polovico zneska bodo vrnili.

Za invalide in velike družine z večjimi avti ali kombiji so našli rešitev glede vinjet. Velike družine in invalidi z večjimi vozili, ki padejo v novi cestninski razred B2, bodo polovico zneska za 220-evrsko vinjeto dobili povrnjeno, so povedali na ministrstvu za infrastrukturo in prostor (MzIP). »Ta rešitev zagotavlja, da bodo izenačeni in zaradi svoje osebne okoliščine ne bodo plačevali več kot drugi uporabniki avtocest,« je zadovoljen Tomaž Merše iz Družinske pobude.
Do povračila bodo upravičeni vsi invalidi in družine s štirimi ali več otroki, ki so (ali bodo) ob registraciji uveljavljali pravico do celotne ali delne oprostitve letne dajatve za vozila v cestnem prometu. »Ocenjujemo, da je takih trenutno 440,« pravijo na MzIP. Merše pa opozarja, da pravice pri letni dajatvi ne uveljavljajo vsi. »Zato je zelo pomembno, da če tega popusta do zdaj niso uveljavljali, naj ob naslednji registraciji to storijo. Tako pridejo v evidenco in potem uveljavijo tudi vračilo razlike pri vinjeti,« poziva.
Za povračilo morajo upravičenci na Rdeči križ (RK) Slovenije (Mirje 19, Ljubljana) poslati prošnjo za pomoč pri nakupu letne vinjete (ta je dostopna na spletni strani MzIP) ter kopiji računa za nakup vinjete in prometnega dovoljenja. O dodelitvi bo nato odločalo MzIP, po odobritvi bo Dars znesek nakazal RK, ta pa upravičencu.
Do povračila so invalidi in velike družine upravičeni samo ob nakupu letne vinjete, ceni mesečne in tedenske pa bosta isti za vse – 80 in 40 evrov.

Najbolj trpijo Bolgari

Že tretje leto zapored je Bolgarija na vrhu globalne lestvice držav, katerih prebivalci najbolj trpijo. 39 odstotkov jih je namreč svoje življenje ocenilo kot tako ubogo, da ga lahko označijo za trpljenje. Bolgariji sledijo Armenija, Kambodža, Haiti in Madžarska. Slovenija se med 143 državami s 14 odstotki »trpečih« uvršča na 54. mesto. Raziskava ameriške agencije Gallup velja za lansko leto, temelji pa na oceni anketirancev o trenutnem življenju in prihodnosti. Tisti, ki so dali oceno štiri ali manj, so v stanju trpljenja. Na drugem koncu lestvice je 17 držav in ozemelj, kjer trpi dva odstotka ljudi ali manj. Na Islandiji, Švedskem in Norveškem ter v Združenih arabskih emiratih, Katarju in Nigeriji pa trpi le odstotek ljudi.

Čez nekaj trenutkov si bomo pogledali novici z borze v Financah.

Prestopilo je pol uporabnikov

Erste Card je kot novi franšizij Diners Cluba v Sloveniji v treh mesecih privabil 42 tisoč uporabnikov kartice Diners Club, medtem ko jih je bilo pod prejšnjim franšizijem 80 tisoč. S karticami Diners Cluba je bilo v treh mesecih opravljenih več kot 195 tisoč transakcij oziroma za 13,6 milijona evrov plačil.

ZDA so oktobra imele rekorden izvoz

Vrednost ameriškega izvoza izdelkov iz nafte je bila oktobra najvišja v zgodovini. Znašala je 12,5 milijarde dolarjev. Rekordna je bila tudi vrednost ameriškega izvoza, in sicer 192,7 milijarde dolarjev. Bila je 3,4 milijarde dolarjev višja kot oktobra. Uvoza je bilo za milijardo dolarjev več in je dosegel 233,3 milijarde.

Sledi zanimivost s področja tehnologije v Slovenskih novicah.

Dela tudi po tem, ko se izprazni baterija

Rusko podjetje Yota je v Moskvi predstavilo svoj prvi pametni telefon YotaPhone, ki je v spletni prodaji že na voljo kupcem v Rusiji, Nemčiji, Franciji, Španiji in Avstriji. Prvi ruski pametni telefon, ki vsebuje Googlov operacijski sistem Android, stane 499 evrov, so sporočili iz ruskega podjetja. Med glavnimi značilnostmi telefona sta dva zaslona. Prvi je klasičen 4,3-palčni, na hrbtni strani pa je črno-bel, ki uporablja podobno tehnologijo elektronskega papirja kot Amazonov Kindle in ima minimalno porabo energije. Ta dodatni zaslon ni osvetljen, njegova prednost pa je, da deluje ves čas, tudi ko se izprazni baterija oziroma je telefon ugasnjen. Po besedah prvega moža podjetja Vlada Martinova je tako YotaPhone zmes telefona in bralnika e-knjig. Ključna lastnost pa je tudi nizka poraba energije, ki je v primerjavi z drugimi pametnimi mobilniki sedem- do desetkrat nižja.

Čez nekaj sekund bomo poročali o športnih novicah.

Goran Dragić drugi strelec sonc

Košarkarji Phoenix Suns so v severnoameriški ligi NBA gostovali pri Memphis Grizzlies in izgubili z 91 : 110. Goran Dragić je odigral 36 minut in bil s 16 točkami drugi strelec ekipe. Pri tem je dal še pet podaj in ujel tri odbite žoge. Z 18 točkami je bil na vrhu strelcev Marcus Morris, pri zmagovalcih jih je 23 dosegel Jon Leuer.

Žurnal24

Zmaji že v drugem delu

Olimpija se je z zmago proti Valencii (93 : 91) že uvrstila v naslednji krog tekmovanja Eurocup.
Valencia je bila suverena na prejšnjih domačih tekmah, a tokrat je po seriji zadetih prostih metov Deividasa Gailiusa v zadnji minuti dvoboja klonila proti četi Aleša Pipana. Zmaji so v osmem kolu dosegli šesto zmago in si ob Ulmu že zagotovili preboj med 32 najboljših ekip iz skupine C.

Begiću najvišja kazen

Disciplinska komisija Evrolige je po pretepu na tekmi Olympiacos – Galatasaray kaznovala tri igralce. Mirza Begić ne bo smel igrati na štirih tekmah.

Pogba je zlati deček

Francozu Paulu Pogbaju je pripadla nagrada zlati deček, ki jo športni dnevnik Tuttosport vsako leto podeli najboljšemu mlademu nogometašu v Evropi.

Sledi vreme iz časopisa Delo.

Jutri bo pretežno jasno, severozahodni veter bo oslabel. V nedeljo bo delno jasno, občasno pretežno oblačno.

Drage gledalke in gledalci, hvala, da ste spremljali novice. Vabimo vas, da ste z nami tudi v ponedeljek ob 18. uri na TIPK TV. Na TiTV si lahko ogledate naše dosedanje dnevno-informativne oddaje, če ste jih zamudili. Želimo vam lep vikend.  

Nazadnje urejano na Petek, 20 December 2013 19:07

Ostale oddaje in rubrike

Vse oddaje in rubrike
Prizma

Prizma Odpri

UKINJENO Z DNEM 15. 9. 2016 - glej Izjavo za javnost o razlogih v 606. oddaji Včeraj in danes.Ekipa TIPK TV vstopa že v tretje leto delovanja. ...

Glas občine

Glas občine Odpri

V oddaji bomo predstavili, katere občine so po meri invalidov in kaj jim nudijo, pa tudi, kaj morajo občani vedeti in katere ugodnosti jim ...

Politično oko

Politično oko Odpri

Spremljali bomo tiskovne konference vlade in državnega zbora ter druga politična dogajanja. Govore in nastope bomo podnaslovili ter prevedli v ...

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki?