Dnevno-informativna oddaja (35. - 9. 12. 2013)

Ponedeljek, 09 December 2013 21:33

Dnevno-informativna oddaja prilagojena gluhim, naglušnim, slepim in slabovidnim  

Napovednik: 

Slovenski milijonar!
Dursu oddajte napoved
»Čeprav žalujemo, zapojmo za Madibo!«
Zupan z ekipo premagal njegov bivši klub 

Oddajo sofinancira:   


Uporabljeni viri člankov:


  
   

       

     

Transkript:

Pozdravljeni v dnevno-informativni oddaji, v kateri sodelujemo s časopisnimi hišami po Sloveniji in v tujini. Še posebno pozornost namenjamo dogodkom, ki so povezani z gluhimi, naglušnimi, slepimi in slabovidnimi, in vas o njih obveščamo.

Poglejmo aktualne novice.

Nedeljske novice

Slovenski milijonar!

Glavni dobitek v mednarodni igri na srečo Eurojackpot – dobrih 21 milijonov evrov – je bil tokrat vplačan v Sloveniji. Dobitnik je listek z eno kombinacijo za 2,20 evra vplačal v osrednjeslovenski regiji, so sporočili iz Loterije Slovenije. To je doslej najvišji dobitek iger na srečo pri nas. Za dobitnika so bile srečne številke 1-8-18-25-47 ter dodatni številki 2 in 7.

Žurnal24

Vrhunec ostaja v sedlu

Svet ljubljanskega UKC je za novega generalnega direktorja zavoda izbral dosedanjega prvega moža Simona Vrhunca.

Delo

Bratuškova in Čufer popustila Desusu

Desus je, kot kaže, glede novele zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH) dosegel še eno zmago. Predsednica vlade Alenka Bratušek je v dogovoru s finančnim ministrom Urošem Čuferjem ustregla zahtevam upokojencev, tako da Kapitalska družba (Kad) ostaja samostojna pravna oseba s svojo upravo.

Kmalu se vrnemo s preostalim dogajanjem po Sloveniji.

Slovenske novice

Janković vabi napadalca na kavo

Ljubljanski župan Zoran Janković je četrtkov incident, ko ga je eden od protestnikov v podporo protikorupcijski komisiji poškropil s solzivcem, označil za strahopetno in neodgovorno dejanje. Janković storilca vabi na kavo, da bosta razčistila, kaj mu očita oziroma kaj od njega želi, je povedal župan. Obsodbe fizičnega napada na Jankovića prihajajo tudi iz strank.

Žurnal

Dursu oddajte napoved

Z davčne uprave (Durs) so sporočili, da morajo zavezanci, ki so letos fizičnim osebam oddali v najem premično ali nepremično premoženje, najpozneje do 15. januarja vložiti napoved za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem.
Zavezanec, ki je rezident Slovenije, je dolžan napovedati vse dohodke iz oddajanja premoženja v najem, ki imajo vir v Sloveniji, pa tudi tiste, ki imajo vir zunaj nje. Kdor ni rezident naše države, pa je dolžan napovedati le dohodek iz oddajanja premoženja v najem, ki ima vir v Sloveniji. Zavezanci lahko napoved vložijo prek portala eDavki ali na predpisanem obrazcu. Dacarji opozarjajo, da je zavezanec kaznovan za prekršek, če napoved vloži nepravočasno, če je v nasprotju z zakonom ne vloži ali če navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke.

Letošnje leto v znamenju krize

Po anketi o javnem mnenju, ki jo je objavil časnik Večer, si bo skoraj petina vprašanih letošnje leto zapomnila po gospodarski in finančni krizi, 16,2 odstotka pa po slabi politiki. Med strankami vodijo SD in SDS, povprečna ocena vlade Alenke Bratušek pa je 2,28.

Nedeljske novice

LPP bi rad vozil do Domžal

Na ljubljanski občini se kljub predvidenemu sestanku še niso ponovno srečali s predstavniki Ministrstva za infrastrukturo in prostor v zvezi s podaljšanjem linije Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) do Domžal. Na ministrstvu so pojasnili, da še čakajo podatke LPP, nato pa bodo k oceni vplivov sprememb na ekonomičnost poslovanja obstoječih linij pozvali še druge prevoznike. Mestna občina Ljubljana in domžalska občina sta vlogo za podaljšanje linije na ministrstvo podali aprila lani.

Žurnal 24

Kratka novica za upokojence. Zaradi skrajšanega delovnika bank bodo decembrske pokojnine izplačane že 30. in ne šele 31. decembra.

Čez nekaj trenutkov se vrnemo z dogajanjem po svetu.

The Guardian

Jaser Arafat je umrl naravne smrti, trdijo francoski preiskovalci

Francoski strokovnjaki so potrdili, da je palestinski voditelj umrl naravne smrti zaradi starosti in infekcije ter izključujejo možnost, da je bil zastrupljen. Ti podatki nasprotujejo švicarskemu poročilu prejšnjega meseca. Skupina švicarskih strokovnjakov je poročala o nepričakovano povišani ravni radioaktivnega polonija 210 v krvi, potu in madežih urina na Arafatovih oblačilih ter zaključila, da je bil verjetno zastrupljen. Raven polonija je bila tudi do 18-krat višja od pričakovane.
Arafatova vdova Suha je šokirana nad nasprotujočimi si zaključki ekip, ki sta pregledali iste vzorce.
Palestinci so obtoževali Izrael, toda izraelske oblasti so obtožbe zavrnile kot neutemeljene in nesmiselne. Hanan Ashrawi, članica Palestinske osvobodilne organizacije, je dejala, da ne more komentirati poročila, ki ga ni videla, vendar je prepričana, da Arafat ni umrl naravne smrti. Yigal Palmor, predstavnik izraelskega ministrstva za zunanje zadeve pa pravi, da rezultati francoskih preiskovalcev niso presenetljivi in da so njihovi sklepi edini logični. »Francoski strokovnjaki so edini kredibilni in neodvisni strokovnjaki, ki so pregledali vzorce,« je dodal.

Daily Mail

Nigerija je zagrozila z uvedbo zakonov, ki bi kaznovali naftna podjetja, saj nova naftna razlitja še naprej pustošijo območje delte reke Niger

2. decembra so v Nigeriji objavili novo veliko razlitje nafte blizu objekta ENI Nigeria. Podjetje sporoča, da ne vedo, kaj je povzročilo razlitje. Vlada razmišlja o strožjih kaznih za podjetja, ki so kriva za nesreče. Če bodo novi zakoni sprejeti, bodo lahko zahodna podjetja vsako leto oglobljena za več sto milijonov dolarjev.
Razlitja nafte so ponavljajoč se problem v tem območju. Za številna razlitja so krive kraje nafte iz naftovodov, nesreče pri natovarjanju in dotrajana infrastruktura. Lokalno prebivalstvo, ki je v večji meri odvisno od ribolova, je nesreča hudo prizadela. Dragocena mangrovska močvirja, v katerih živi nekaj najredkejših rastlinskih vrst na svetu, pa ostajajo počrnela in mrtva.
Leta 2011 je nigerijska vlada sporočila, da je bilo med letoma 1970 in 2000 več kot 7.000 primerov izliva nafte, za odpravljanje posledic pa bi rabili do 30 let in 1 milijardo dolarjev. Nigerija je v Afriki tretja, na svetu pa deseta najbogatejša država z nafto.

NeDelo

»Čeprav žalujemo, zapojmo za Madibo!«

Smrt očeta južnoafriške demokracije še vedno močno odmeva, zlasti na njegovih domačih tleh. Pogreb bo v nedeljo, južnoafriška vlada pa je v soboto predstavila podrobnosti desetdnevnega državniškega pogreba. Medtem več sto žalujočih še zdaj vztraja pred njegovim domom, skorajda zasutim s cvetjem in svečami. Njegove posmrtne ostanke bodo popeljali po prestolnici.

Čez nekaj trenutkov si bomo pogledali novici z borze v Financah.

SID banki 350 milijonov evrov posojila

Evropska investicijska banka bo slovenski SID banki posodila 350 milijonov evrov, ki bodo večinoma namenjeni financiranju malih in srednjih podjetij v okviru 500-milijonskega vladnega programa. Bo pa SID banka 50 milijonov evrov namenila tudi za sofinanciranje projektov energetske učinkovitosti in obnovljivih virov energije

Na zavodu novembra devet tisoč novih brezposelnih

Novembra je bilo na zavodu za zaposlovanje registriranih 119.313 brezposelnih, kar je 0,5 odstotka več kot oktobra in sedem odstotkov več kot novembra lani. »Novembra se je naraščanje brezposelnosti umirilo, saj se je na zavodu prijavilo 9.123 novih brezposelnih oseb, kar je manj kot v oktobru,« ugotavlja zavod za zaposlovanje. Med novoprijavljenimi je bilo največ brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas (4.140), sledili so iskalci prve zaposlitve (2.035) ter trajno presežni delavci in stečajniki (1.713).

Sledita zanimivosti.

Slovenske novice

Več športa za osnovnošolce

Projekt Zdrav življenjski slog je najboljši intervencijski program, s katerim so osnovnošolci pridobili dve uri športnih aktivnosti na teden, je dejal minister za izobraževanje Jernej Pikalo. V projekt se je vključilo 50 odstotkov osnovnošolcev. Z njim odpravljajo vplive sodobnega načina življenja, kot sta nepravilna drža in čezmerna teža. Projekt se bo še naprej izvajal, saj so za prihodnje leto iz pravic presežne porabe našli še dodatna finančna sredstva. Minister pravi, da si želijo, da bi bil program enakomerno regionalno pokrit ter da bi v zadnji triadi imeli vključenih več otrok kot doslej. Pet ur športne vzgoje na teden je minimum, pravi, saj bi bili otroci brez tega v slabši kondiciji, slabši pa bi bil tudi celostni razvoj.

Nedeljske novice

Ljubezen proti avtizmu

Oksitocin ali hormon ljubezni je znan tudi kot sprožitelj popadkov in učinkovina, ki sodeluje pri utrjevanju vezi med materjo in otrokom. Prav tako naj bi bil novo sredstvo v boju z avtizmom. Znanstveniki iz Anglije so 17 otrokom z avtizmom, starim med osem in 16 let, popršili nosno sluznico z oksitocinom in pozneje s snovjo brez omenjenega hormona. Nato so skenirali njihove možgane in opazovali dejavnost. Kazali so jim družabne fotografije obrazov in nedružabne posnetke avtomobilov. Po odmerku oksitocina so postala družabna središča dejavnejša. Prav vsi testiranci so se odzvali, zato so bili znanstveniki navdušeni. Istočasno so opozorili starše, ki so brez njihove privolitve otrokom začeli dajati zdravilo, da je to zelo nevarno, saj ne poznajo stranskih učinkov.

Čez nekaj sekund bomo poročali o športnih novicah.

Zupan z ekipo premagal njegov bivši klub

V soboto je ekipa Mihe Zupana, našega najboljšega gluhega košarkarja, ki služi kruh pri turškemu Usak Sportif, premagala njegov bivši klub Türk Telekom z rezultatom 64 : 76. Zupan je igral 17 minut, prispeval 7 točk, dosegel 3 skoke in 2 ukradeni žogi.
Usak Sportif ima naslednjo tekmo v nedeljo ob 15. uri v domači dvorani, kjer bo gostil Banavit, ki je na lestvici tik ob Usaku.

Delo

Massi naposled zadovoljen s Tininim pristopom

Želja Andrea Massija, da bi se Tina Maze že v prvem smuku v Lake Louise uvrstila na zmagovalni oder, se sicer ni uresničila, kljub temu pa je lahko zadovoljen s smukaškim napredkom. Mazejeva je s šestim mestom dosegla najboljšo smukaško uvrstitev v Severni Ameriki. Zmagala je Marie Höfl-Riesch, Lindsey Vonn je bila šele 40.

Mundial odpirata Brazilija in Hrvaška

Jubilejno 20. svetovno prvenstvo v nogometu bosta 12. junija ob 22. uri v Sao Paulu odprli gostiteljica Brazilija in Hrvaška. Petkov žreb tekmovalnih skupin je bil, kot je bilo pričakovati, spektakularen in je že jasno napovedal, da bo svet dober mesec dni poplesaval v ritmu nogometne sambe.

Na to novico se navezuje tudi članek v Žurnalu24.

Lepo je biti najboljši

Fifa je na zasedanju v Costa do Sauípeju, kjer je bil opravljen tudi žreb skupin, sklenila, da bo za 37 odstotkov povečala nagradni sklad v primerjavi s prejšnjim SP. Poleg 35 milijonov dolarjev, ki si jih bo prislužila zmagovalka, bo Fifa finalistu namenila 18,3 milijona evrov, skupno pa jih bo med 32 udeleženk razdelila 422. Reprezentance, ki se bodo poslovile po prvem delu, bodo zaslužile 5,8 milijona evrov. Poleg tega bo Fifa odprla sklad, namenjen razvoju nogometa v državi prirediteljici. Za ta korak so se odločili zaradi očitkov prirediteljem, da so milijone vložili v drage nogometne objekte, zanemarili pa socialo in šolstvo, zaradi česar so v preteklih mesecih protestirali številni Brazilci.

Sledi vreme iz časopisa Delo.

Jutri bo v vzhodni Sloveniji zmerno do pretežno oblačno. Drugod bo delno jasno, zjutraj po nekaterih nižinah megleno. V noči na sredo se bo prehodno spet pooblačilo tudi v osrednjih krajih. V sredo dopoldne se bo povsod večinoma zjasnilo in čez dan bo precej jasno. V četrtek bo pretežno jasno. Zjutraj in del dopoldneva bo po nekaterih nižinah megla.

Drage gledalke in gledalci, hvala, da ste spremljali novice. Vabimo vas, da ste z nami tudi v sredo ob 18. uri na TIPK TV. Na TiTV si lahko ogledate naše dosedanje dnevno-informativne oddaje, če ste jih zamudili. Lep večer še naprej.

Nazadnje urejano na Petek, 20 December 2013 19:07

Ostale oddaje in rubrike

Vse oddaje in rubrike
Prizma

Prizma Odpri

UKINJENO Z DNEM 15. 9. 2016 - glej Izjavo za javnost o razlogih v 606. oddaji Včeraj in danes.Ekipa TIPK TV vstopa že v tretje leto delovanja. ...

Glas občine

Glas občine Odpri

V oddaji bomo predstavili, katere občine so po meri invalidov in kaj jim nudijo, pa tudi, kaj morajo občani vedeti in katere ugodnosti jim ...

Politično oko

Politično oko Odpri

Spremljali bomo tiskovne konference vlade in državnega zbora ter druga politična dogajanja. Govore in nastope bomo podnaslovili ter prevedli v ...

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki?