Dnevno-informativna oddaja (37. - 13. 12. 2013)

Petek, 13 December 2013 19:12

Dnevno-informativna oddaja prilagojena gluhim, naglušnim, slepim in slabovidnim  

Napovednik: 

Za banke iz vsakega žepa 2.381 evrov 
Vse več ogroženih dijakov
Ministrica potrdila: študent bo dražji
Kar nekaj si je izmišljal

Oddajo sofinancira:   


Uporabljeni viri člankov:


  
 
    

     

Transkript:

Pozdravljeni v dnevno-informativni oddaji, v kateri sodelujemo s časopisnimi hišami po Sloveniji in v tujini. Še posebno pozornost namenjamo dogodkom, ki so povezani z gluhimi, naglušnimi, slepimi in slabovidnimi, in vas o njih obveščamo.

Poglejmo aktualne novice.

Žurnal24
Za banke iz vsakega žepa 2.381 evrov
Objavljeni so rezultati stresnih (obremenitvenih) testov.

3.012 milijonov evrov bo država namenila za dokapitalizacijo NLB, NKBM in Abanke. Od tega bo NLB prejela 1,5 milijarde evrov, 870 milijonov evrov bo šlo v NKBM in 591 milijonov v Abanko. Dobri dve milijardi evrov bosta vplačani v gotovini, slaba milijarda pa v državnih obveznicah.
445 milijonov evrov bo država vplačala za dokapitalizacijo Factor banke in Probanke, ki sta v prisilni likvidaciji.
200 milijonov evrov bo država vplačala v slabo banko oziroma Družbo za upravljanje terjatev bank, s čimer naj bi omogočili njeno poslovanje.
564 milijonov evrov smo od predlani že dali za dokapitalizacijo NLB; enkrat 83 milijonov, enkrat 161 milijonov, 320 milijonov evrov pa s hibridnim posojilom, ki se je pretvorilo v delnice.
113 milijonov evrov smo od začetka krize iz proračuna že dali za dokapitalizacije NKBM, od tega konec leta 2009 13 milijonov, sto milijonov pa s hibridnim posojilom.
310 milijonov evrov bo morala država skoraj gotovo nameniti za dokapitalizacijo Banke Celje, saj je njena lastnica NLB ne sme dokapitalizirati. Luknja v Banki Celje je sicer 388 milijonov evrov; upoštevali smo 80 odstotkov te luknje, kolikor so v povprečju znašale dokapitalizacije tudi v drugih bankah.
262 milijonov evrov bo morala država zelo verjetno nameniti za dokapitalizacijo Gorenjske banke, saj je zelo verjetno, da lastniki ne bodo zagotovili tega denarja. Kot strošek smo upoštevali 80 odstotkov kapitalske luknje v banki.

Vse več ogroženih dijakov
Dijaška organizacija Slovenije (Dos) bo 42 dijakom iz socialno ogroženih družin razdelila po 200 evrov. A če se je lani na razpis za dodelitev nepovratne denarne pomoči prijavilo 59 mladih, je teh letos kar 752.
V Dosu pravijo: »Ta podatek si lahko razlagamo samo tako, da se je položaj dijakov in njihovih staršev oziroma skrbnikov v zadnjem letu bistveno poslabšal ter je vedno več takih, ki potrebujejo pomoč, da se prebijejo iz meseca v mesec.« Prek dijaškega sklada bodo razdelili 8.400 evrov, ki so jih zbrali z donacijami. Predsednik Dosa poudarja: »Skrbi me, da smo dijaki tisti, ki pomagamo sovrstnikom, namesto da bi za to poskrbela država z ustreznejšim socialnim varstvom.«

Ministrica potrdila: študent bo dražji
Nova reforma študentskega dela ne predvideva omejitev, koliko bodo študenti lahko zaslužili, bodo pa omejeni delodajalci, je v sredo povedala ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Kot je obljubila, bo predlog zakona v javno razpravo poslan v prihodnjih dneh.

Stojan Petrič, predsednik skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), je ob tem dejal, da bi po njegovem mnenju študenti morali študirati, saj če med študijem delajo, so slabi študenti in slabi delavci. Tatjana Čerin, izvršna direktorica GZS za socialni dialog, pa je povedala, da bo GZS predlagala, naj se novo študentsko delo omogoči študentom šele po uspešno opravljenem prvem letniku študija. Ministrica je namreč obrise predloga v sredo predstavila na skupščini GZS.

Skupna obremenitev za delodajalca naj bi pri študentskem delu po novem znašala 20,88 odstotka, nekaj več kot 15 odstotkov pa naj bi študenti namenjali za prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje po principu »vsako delo šteje«. Skupna obremenitev je po predlogu ministrstva približno 43-odstotna. Študentsko delo bo tako še vedno ugodnejše, kot če bi delavca zaposlili z minimalno plačo, a ne tako ugodno, kot je bilo do zdaj, je dejala ministrica. Kopač Mrakova je dodala, da bodo omejitve večje pri velikih delodajalcih, ki so fleksibilnejši, obljubila pa je tudi vsaj mesec trajajočo javno razpravo. Zakon naj bi torej vlada sprejemala šele po novem letu.

Kmalu se vrnemo s preostalim dogajanjem po Sloveniji.

Zakon gre nazaj, ker ni imel vseh prilog
Predsednik državnega zbora (DZ) Janko Veber je predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu v ponedeljek vrnil vladi, ker ne vsebuje ocene finančnih posledic za državni proračun in druga javna finančna sredstva. Tako ni možno, da bi poslanci predlog zakona obravnavali že na decembrski redni seji DZ.

Časar vse bližje zaporu
Višje sodišče je potrdilo obsodilno sodbo nekdanjemu predsedniku uprave Luke Koper Robertu Časarju. Prvostopenjsko sodišče ga je zaradi zlorabe položaja in prejemanja podkupnin pri nepremičninskih poslih Luke na Krasu obsodilo na šest let zaporne kazni, ki so jo višji sodniki znižali za tri mesece. Časarjev zagovornik je napovedal vložitev zahteve za varstvo zakonitosti.

Voda se bo podražila
Mariborski župan Andrej Fištravec pravi: »Vem, da bo to udarec za proračune uporabnikov, a tako nerazvojno ne moremo več misliti.« Za decembrsko sejo mestnega sveta je namreč pripravljen predlog povišanja omrežnine na položnicah Vodovoda in Nigrada. Pri prvem se bo omrežnina dvignila za pet evrov in pol, omrežnina na položnici Nigrada pa bo višja za slabih pet evrov. Skupaj bodo torej Mariborčani s prihodnjim letom plačali okoli deset evrov na mesec več.

Cene storitev javnih podjetij ostajajo nespremenjene, torej takšne, kot so že nekaj let. »Podjetja bodo morala poiskati notranje rezerve,« pravi Fištravec. Denar, ki ga bodo podjetja zbrala z višjo omrežnino, pa ne bo ostal pri njih, temveč se bo pretočil nazaj v občinski proračun za investicije v kanalizacijsko infrastrukturo. Župan dodaja: »Gre za zagotavljanje temeljnih potreb, evropskega denarja v prihodnji perspektivi za te investicije ne bo.«

Cariniki obiskujejo novoletne sejme
Kot so napovedali, cariniki preverjajo izdelke na novoletnih sejmih; v torek so jih ujeli v Mariboru.

V Moskvo da, do Benetk ne
Petnajstega decembra bo začel veljati nov vozni red vlakov. Po novem bo dvakrat na dan vozil vlak do Opčin, za ponovno povezavo z Benetkami pa se še pogajajo. Dodaten vlak bo vozil v Zagreb, vlak med Divačo in Buzetom bo povezavo s Puljem omogočil vse leto. Ponovno bo začel voziti vlak iz Maribora v Budimpešto, poleti bo vozil direkten spalnik iz Kopra do Moskve, od maja do konca avgusta pa avtovlak med Amsterdamom in Koprom. V notranjem prometu je nekaj manjših prilagoditev.

Čez nekaj trenutkov se vrnemo z dogajanjem po svetu.

Kemično orožje preložili na Hrvaškem?
Po poročanju Večernjega lista je hrvaški premier Zoran Milanović potrdil: »Razmišljamo o transportu sirskega kemičnega orožja prek Hrvaške. Ne gre za bojne strupe, ampak za operacijo z majhnim tveganjem, ki ne bo nikogar ekološko ogrozila.« Kemično orožje naj bi v organizaciji ZDA uničili nekje na Atlantiku, na ameriško ladjo pa bi ga lahko pretovorili na Hrvaškem.

Slovenske novice
Kar nekaj si je izmišljal
Krovno združenje društev gluhih Južnoafričanov je ostro protestiralo zaradi prevajalca v znakovni jezik na torkovi komemoraciji za Nelsonom Mandelo, ki so se je udeležili veljaki z vsega sveta. Trdijo, da je bilo njegovo prevajanje naravnost katastrofalno in ponižujoče in da ta moški, ki je stal na glavni tribuni ter bi moral prevajati govore, znakovnega jezika sploh ne obvlada.

Kretnje, ki niso pomenile ničesar, si je celo kar sproti izmišljal. V združenju trdijo, da so že večkrat opozarjali na to, da ta možak redno prevaja na prireditvah Afriškega nacionalnega kongresa, čeprav o jeziku gluhih nima pojma, vendar ni nikoli pomagalo, zdaj pa se je osmešil celo pred truplom pokojnega predsednika.

Čez nekaj trenutkov si bomo pogledali novici z borze v Financah.

Italija iz recesije
Revizija italijanskega BDP v tretjem četrtletju je pokazala, da se ta vendarle ni zmanjšal, ampak je ostal na ravni iz drugega četrtletja. Izhod iz recesije si je Italija tlakovala predvsem s povečevanjem poslovnih zalog. Glede na tretje četrtletje lani je bil BDP manjši za 1,8 odstotka.

Tudi letos v rdečih številkah
Novogoriški igralničar Hit bo tudi letošnje leto končal v izgubi, predvsem zaradi slabitev in rezervacij. Trenutni desetmesečni rezultati kažejo na manjši upad prihodkov, kot je bilo načrtovano, izguba pred davki pa znaša tri milijone evrov. Zaradi boljših poslovnih rezultatov pa bodo avgustovski ukrep desetodstotnega znižanja plač omilili. Prvi mož Hita Dimitrij Piciga pričakuje, da se razmere tudi prihodnje leto ne bodo vidno izboljšale. Za zdaj o prodaji družb v Črni gori in Sarajevu ne razmišljajo, bo pa že v kratkem znano, kaj bo z bovško družbo, lastnico hotela Kanin, ki je trenutno v likvidaciji. Zanjo naj bi se zanimala dva tuja kupca.

Sledijo zanimivosti.

Žurnal24
Malčku pomagali vzljubiti očala
ZDA. Štiriletni Noah je v jok planil že ob misli na očala, zato je njegova mati za pomoč zaprosila očalarje na Facebooku. Na tisoče jih je poslalo svoje fotografije in spodbudne besede, malček pa očala odslej brez solz nosi tudi v šoli.

Delo
Papež najbolj priljubljen na facebooku
Več kot milijarda uporabnikov družbenega omrežja Facebook se nenehno pogovarja o vsem mogočem. Facebook je z obdelavo milijonov podatkov sestavil lestvico najbolj priljubljenih tem. In katera je bila najpogostejša tema pogovorov v letu 2013? Papež Frančišek.

Slovenske novice
Čarobna Varšava
Svetovne metropole so že okrasile praznične luči. Med bolj izvirne letos zagotovo spada poljska prestolnica Varšava, kjer so iz lučk ustvarili prave umetnine. Obiskovalce je še posebno navdušil Labirint svetlobe, ki krasi vrtove kraljeve palače in za katerega so uporabili kar 150.000 barvnih luči. Nedaleč stran pa pravljično vzdušje ustvarjajo še svetleča kočija, dekle s senčnikom, čajnik, skodelica in baldahin iz lučk.

Naučite se preživeti – tudi v afriški divjini
Bear Gyrlls je postal sinonim preživetja, tudi če je v boju za življenje treba žvečiti žuželke in piti lasten urin. Toda opazovati sposobnosti preživetja prek malih zaslonov je eno, iti v divjino in preživeti pa drugo. Zaradi česar je pustolovski zvezdnik oddaje Survivor: Neverjetno preživetje letos zagnal projekt Akademije preživetja, večdnevni tečaj, v katerem ljudje preizkušajo svoje zmožnosti, prestopajo meje in se učijo preživetja v naravi. Ob čemer je telesna bolečina neizogibna, meni Gyrlls, ki bo učence s prihodnjim letom popeljal tudi v središče Afrike.

»Leta so me ljudje spraševali, kje se lahko v resnično zahtevnih okoliščinah naučijo preživetja v naravi, tudi ko je vse proti njim. Zato se moja akademija zdaj seli tudi v Afriko,« je dejal Britanec. Eden od vodilnih učiteljev pa je dodal, da je izbrano širše območje Viktorijinih slapov v Zimbabveju – z divjo reko, skrajnimi vremenskimi razmerami, afriškimi zvermi – za to idealno, saj bodo v osrčju divjine adrenalinske navdušence učili gradnje zasilnih zatočišč, prižiganja ognja v dežju, ravnanja z nožem, prve pomoči sredi ničesar, raftinga po reki Zambezi. Kar je le vrh ledene gore.

Čez nekaj sekund bomo poročali o športnih novicah.

Galatasaray izločil Juventus
Po torkovih tekmah v nogometni ligi prvakov v skupinah od A do D so si nastop v osmini finala dokončno zagotovili Manchester United, Bayer Leverkusen, Real Madrid, PSG, Olympiakos, Bayern München in Manchester City. Zaradi snežnega meteža v Istanbulu so v 32. minuti prekinili tekmo med Galatasarayem in Juventusom pri izidu 0 : 0, tako da sta moštvi morali nadaljevati dvoboj v sredo popoldne. Z golom Wesleyja Sneijderja po podaji Dididerja Drogbaja v 85. minuti se je v osmino finala uvrstil Galatasaray.

Dragić razbil jezernike
Slovenski košarkar Goran Dragić je s svojim moštvom Phoenix Suns v ligi NBA gostoval pri Los Angeles Lakers in zmagal s 114 : 108. Ljubljančan je spet blestel in bil z 31 točkami prvi strelec tekme, dodal pa je še dva skoka, pet podaj in eno ukradeno žogo. Od osebnega rekorda v ligi NBA ga je ločila le točka. »Mislim, da smo jih kar precej utrudili,« je bil zadovoljen Dragić, ki je prepričan, da mora Phoenix nadaljevati v takšnem ritmu ter dobiti še tri tekme pred svojimi navijači. Pri jezernikih je bil z 20 točkami v 29 minutah najboljši strelec Kobe Bryant, ki se vrača po poškodbi ahilove tetive, zaradi katere je počival skoraj osem mesecev.

Žurnal24
Matić zapušča Celje
Rokometni trener Vladan Matić in Celje Pivovarna Laško sta prekinila sodelovanje. Odločitev o menjavi trenerja so sprejeli zaradi zadnjega poraza proti Gorenju.

Sledi vreme iz časopisa Delo.

Jutri bo precej jasno. Po nižinah bo zjutraj in dopoldne megla, ki se bo ponekod lahko zadržala večino dneva. Popoldne se bo nekoliko pooblačilo na Primorskem. V nedeljo bo zmerno, občasno pretežno oblačno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla.

Drage gledalke in gledalci, hvala, da ste spremljali novice. Vabimo vas, da ste z nami tudi v ponedeljek ob 18. uri na TIPK TV. Na TiTV si lahko ogledate naše dosedanje dnevno-informativne oddaje, če ste jih zamudili. Imejte miren in sproščen vikend.

Nazadnje urejano na Petek, 20 December 2013 19:07

Ostale oddaje in rubrike

Vse oddaje in rubrike
Prizma

Prizma Odpri

UKINJENO Z DNEM 15. 9. 2016 - glej Izjavo za javnost o razlogih v 606. oddaji Včeraj in danes.Ekipa TIPK TV vstopa že v tretje leto delovanja. ...

Glas občine

Glas občine Odpri

V oddaji bomo predstavili, katere občine so po meri invalidov in kaj jim nudijo, pa tudi, kaj morajo občani vedeti in katere ugodnosti jim ...

Politično oko

Politično oko Odpri

Spremljali bomo tiskovne konference vlade in državnega zbora ter druga politična dogajanja. Govore in nastope bomo podnaslovili ter prevedli v ...

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki?