Dnevno-informativna oddaja (38. - 16. 12. 2013)

Ponedeljek, 16 December 2013 18:33

Dnevno-informativna oddaja prilagojena gluhim, naglušnim, slepim in slabovidnim  

Napovednik: 

Primanjkuje tudi javnih del
Prvi na svetu!
“Haluciniral sem”
Usak Sportif izgubil proti Banvit


Oddajo sofinancira:   

 

Uporabljeni viri člankov:

  
      

    

   

 

Transkript: 

Pozdravljeni v dnevno-informativni oddaji, v kateri sodelujemo s časopisnimi hišami po Sloveniji in v tujini. Še posebno pozornost namenjamo dogodkom, ki so povezani z gluhimi, naglušnimi, slepimi in slabovidnimi, in vas o njih obveščamo.

Poglejmo aktualni novici.

Žurnal
Primanjkuje tudi javnih del
Zanimanje za javna dela je tudi letos bistveno večje od ponudbe izvajalcev, pravijo na zavodu za zaposlovanje (ZRSZ). Letos do novembra je javna dela opravljalo 5.520 brezposelnih – med temi je bila več kot četrtina visokoizobraženih –, za prihodnje leto pa predvidevajo, da jih bodo lahko vključili do devet tisoč.
Po spremenjenem zakonu o urejanju trga dela se bodo lahko prihodnje leto za javna dela prijavili samo dolgotrajno brezposelni, ki so v evidenci zavoda prijavljeni neprekinjeno več kot eno leto, razlagajo na ZRSZ. Takih je od skupno skoraj 120 tisoč brezposelnih okoli 50 tisoč. Novost pa je tudi ta, da se bodo lahko vključili prejemniki denarnega nadomestila, ki pa jim bo pravica do nadomestila v tem času mirovala.
Plača udeležencev javnih del je odvisna od stopnje izobrazbe, ta pa mora biti skladna z delom, ki ga opravljajo. Tako po trenutnem izračunu nekdo s sedmo stopnjo dobi 940 evrov bruto oziroma 660 evrov neto, tisti z najnižjo izobrazbo pa dobi izplačanih 450 evrov. Če bi bila plača nižja od denarnega nadomestila, zavod razliko povrne. Vsem pripada tudi povračilo stroškov prehrane in prevoza, naročnik pa mora delavcem zagotoviti tudi regres za letni dopust.
Dela, ki jih bodo lahko udeleženci opravljali prihodnje leto, zajemajo področja od kmetijstva do socialnega varstva, kulture ter vzgoje in izobraževanja. Tako bodo lahko med drugim urejali javne poljske in gozdne poti, občinske ceste in pločnike, delali v knjižnici, pomagali skrbeti za zapuščene živali, ponujali učno pomoč otrokom priseljencev, pomagali starejšim in invalidom, zbirali in razdeljevali osnovne življenjske potrebščine pomoči potrebnim ali na primer sodelovali pri izvajanju programov za mlade.

Slovenske novice
Novi član uprave Luke Koper
Nadzorni svet Luke Koper je izbral Jožeta Jaklina za novega člana uprave za področje financ in računovodstva. Njegov mandat se bo začel 1. februarja, v skladu s pogodbo pa – podobno kot predsednik uprave Gašpar Gašpar Mišič – ne bo upravičen do odpravnine, je povedala predsednica nadzornikov Alenka Žnidaršič Kranjc. Jaklin je bil nazadnje zaposlen v družbi Salonit Anhovo kot član uprave, še prej pa v Litostroju.

Kmalu se vrnemo s preostalim dogajanjem po Sloveniji.

Delo
Protestniki: Zoki, prišli smo na kavo!
Dan po objavi bančnih stresnih testov je v središču prestolnice okoli 400 posameznikov od oblasti zahtevalo odločnejši obračun s korupcijo. »Tisto, za kar smo si prizadevali ob osamosvajanju, je posebno po letu 2004 poniknilo v ozadje. Prevladali so osebni kapitalski interesi, ki izčrpavajo državljane in mlade generacije ropajo prihodnosti, « je razloge za shod pojasnil Dušan Plut (TRS). Množica je pred poslopjem Banke Slovenije z manjšim performansom nasprotovala privatizaciji državnega premoženja. Odpravili so se tudi pred mestno hišo, kjer so zahtevali odstop župana Zorana Jankovića, ki mu KPK očita sporen izvor premoženja.

V nasprotju s podobnim protestom pred dnevi, ko so župana popršili s solzivcem, tokrat incidentov ni bilo, pač pa so protestniki Jankoviću sporočili, da so se odzvali na njegovo vabilo po neljubem dogodku.

Žurnal
Rok za znižano plačilo vrtca se izteka
Starši, ki imajo otroke vključene v javne vrtce, zasebne vrtce (ki so pri ministrstvu vpisani v razvid izvajalcev javno veljavnih programov na področju vzgoje in izobraževanja) in zasebne vrtce s koncesijo, morajo do 31. decembra oddati vlogo za znižano plačilo vrtca za prihodnje leto.

Nedeljske novice
Prvi na svetu!
Slovenski znanstveniki so kot prvi na svetu ustvarili magnetni tekoči kristal, za katerega si raziskovalci prizadevajo že več kot 40 let. Njihov članek, pod katerim so podpisani Alenka Mertelj, Darja Lisjak, Miha Drofenik in Martin Čopič, je bil v četrtek objavljen v priznani britanski znanstveni reviji Nature. Možnost, da tak tekoči magnet obstaja, je pred 43 leti omenjal že Nobelov nagrajenec za fiziko Pierre de Gennes, vendar ga raziskovalci kljub mnogim poskusom doslej niso našli. Uspeh je v celoti rezultat dela slovenskih strokovnjakov, so sporočili z Instituta Jožefa Stefana, katerega znanstveniki so skupaj s kolegi s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru odkrili feromagnetizem v suspenziji magnetnih nanoploščic v tekočem kristalu.

Čez nekaj trenutkov si bomo pogledali dogajanje po svetu.

Žurnal24
»Haluciniral sem«
»Videl sem, kako so se na stadion spustili angeli,« je za BBC povedal Thamsanqa Jantjie, 34-letni tolmač za znakovno govorico, obtožen, da je na slovesnosti v čast Nelsonu Mandeli le nesmiselno mahal z rokami. »Haluciniral sem, zaradi glasov v glavi sem izgubil koncentracijo, vendar nisem želel, da bi kdo to opazil, hotel sem se imeti pod nadzorom,« je povedal Jantjie in dodal, da je imel že več nasilnih izbruhov. Na dan slovesnosti naj bi »preskočil« redni pregled duševnega zdravja oziroma ustreznosti zdravil. Po besedah inštituta tolmačev so se nad njegovim delom pritoževali že v preteklosti. Jantjie se je za nastop opravičil in povedal, da ima shizofrenijo.

Nedeljske novice
Sneg v Jeruzalemu
V Izraelu je tudi v soboto močno snežilo, zato so številna mesta in vasi v višjih predelih še vedno odrezani od sveta. Vremenoslovci pravijo, da je bilo tokratno sneženje najobilnejše po letu 1879. Zaradi neurja je okrog 29.000 gospodinjstev v državi ostalo brez elektrike, policisti pa so morali pomagati pri reševanju skoraj 200 voznikov avtomobilov. Zaprti sta bili tudi avtocesti, ki vodita do Jeruzalema in se povzpneta do skoraj 800 metrov nadmorske višine.

Yahoo News
V Mehiki so aretirali osumljenca, ki ga povezujejo z 200 umori
V torek, 10. decembra, so poročali, da je mehiška policija aretirala moškega, ki naj bi naročil in sodeloval pri umorih več kot 200 ljudi, med katerimi naj bi bili žrtve ugrabitev, člani rivalskih tolp in preprodajalci mamil.
Felipe Viveros Garcia je bil prijet v Jaliscu, aretirana pa sta bila še dva osumljenca, Jose Bernabe Lopez Alcaraz in Froylan Barrera Morales. Trojica je obtožena sodelovanja v organiziranem kriminalu, izsiljevanju in tihotapljenju orožja.
V zadnjih sedmih letih je v Mehiki zaradi nasilja med mamilarskimi karteli umrlo več kot 77.000 ljudi. Predsednik Enrique Pena Nieto, ki je bil izvoljen lani, se je zaobljubil, da bo zmanjšal število umorov in ugrabitev. Umorov je res manj, število ugrabitev pa je močno naraslo.

Čez nekaj trenutkov si bomo pogledali novice z borze v Financah.

Odprava prevoznic za majhne količine lesa
Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan predlaga, da se s spremembo zakona o gozdovih odpravi obvezna prevoznica za les do šest kubičnih metrov za lastne potrebe. Lastniki gozdov fizične osebe, ki iz svojega gozda prevažajo manjše količine lesa za lastno uporabo, bodo zakonitost prevoza lahko dokazovali z originalom odločbe o poseku, ki jo izda zavod za gozdove, voditi pa morajo tudi evidenčni list s podatki o porabi lesa in prometu z njim.

Železničarji z dobičkom
Na Slovenskih železnicah (SŽ) so v prvih desetih mesecih povečali obseg prepeljanega tovora za 5,7 odstotka, število potnikov pa za 8,4 odstotka. Letos načrtujejo pol milijarde evrov prihodkov in 13 milijonov evrov dobička. Na SŽ si prizadevajo, da bi od države dobili 303 milijone evrov, ker jim zapade več posojil.

Upad v EU, rast v Sloveniji
Obseg industrijske proizvodnje se je v EU oktobra na mesečni ravni skrčil za 0,7 odstotka, medtem ko je bila na letni ravni dosežena 0,8-odstotna rast, je objavil Eurostat. Industrijska proizvodnja se je povečala v 12 in zmanjšala v 11 državah EU. Slovenija je tako na mesečni kot letni ravni dosegla 0,3- oziroma 0,7-odstotno rast.

Sledijo zanimivosti.

Nedeljske novice
Pozor pri nakupih prek spleta
Pregled cen Evropskega potrošniškega centra kaže, da potrošniki lahko pri spletnem nakupovanju, če primerjajo ponudbe v različnih državah, prihranijo. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pri nakupu šestih različnih izdelkov (Gorenjev pralni stroj, Samsungov televizor, Römerjev otroški avtosedež, Beurerjev merilnik krvnega pritiska, elektronska tablica znamke Acer Iconia in robotski sesalnik iRobot Roomba) v spletnih trgovinah v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Sloveniji ter na Hrvaškem in Madžarskem najvišje cene odkrili prav pri slovenskih spletnih trgovcih. Na ZPS opozarjajo, da morajo biti potrošniki pri spletnem nakupovanju zelo previdni. Preveriti morajo, s kom trgujejo, paziti, da ne nasedajo neverjetnim ponudbam, zaščititi svoj računalnik, se prepričati, da je spletna povezava varna, in paziti, kako plačujejo naročene izdelke. Če posumijo na goljufijo, pa morajo takoj ukrepati.

Dobrodelni tek in pohod Božičkov
V ljubljanskem parku Tivoli bo ta petek ob 17. uri potekal 10. dobrodelni tek in pohod Božičkov. Udeleženci se bodo preizkusili na šest- ali dvanajstkilometrski progi ter na približno dva kilometra dolgem nočnem pohodu z lučkami po parku.

Božiček z delfini
V veselem decembru je Božiček obiskal tudi morski park Marineland v Antibesu na Azurni obali, kjer je z delfini v veliko veselje otrok in odraslih uprizoril pravi šov. V največjem morskem parku v Evropi plava več kot 4.500 različnih vrst živali, največ zanimanja obiskovalcev pa pritegnejo orke, ki pred 4.000 gledalci izvajajo neverjetne akrobacije. Letos so v Marinelandu našteli več kot 1,2 milijona obiskovalcev.

Čez nekaj sekund bomo poročali o športnih novicah.

Usak Sportif izgubil proti Banvit
Včeraj je Miha Zupan z ekipo Usak Sportif izgubil proti Banvitu, prvouvrščeni ekipi lige TBL. Rezultat je bil  64 : 71. Zupan je bil razpoložen. Igral je 18 minut, prispeval 13 točk, dosegel 5 skokov in 1 podajo.
V soboto ob 16. uri bo Usak Sportif gostoval v Konyi, kjer bo igral proti Torku Konya Selçuk Üniv.

Slovenske novice
Nori nogometni Maribor živi evropsko pravljico
Dvanajsti december 2013 bo z zlatimi črkami zapisan v zgodovino Nogometnega kluba Maribor in slovenskega nogometa v celoti. Vijolični so se po zmagi z 2 : 1 proti angleškemu drugoligašu Wiganu v zadnjem krogu skupinskega dela evropske lige uvrstili med 32 najboljših moštev na tem tekmovanju. Zato bodo svojo evropsko pravljico pisali tudi februarja prihodnje leto, ko bodo na sporedu tekme šestnajstine finala. Ta podvig so dosegli prav na 53. rojstni dan kluba iz Ljudskega vrta, tako da bi težko našli bolj slovesno ozračje. K uspehu vijoličnih je levji delež prispeval ruski Rubin, ki je v Belgiji z 2 : 0 premagal Zulte Waregem, kar je bilo odločilnega pomena, da je slovenski prvak osvojil drugo mesto v skupini D.
Današnji žreb je pokazal, da je nasprotnik NK Maribor Sevilla. Prva tekma bo 20. februarja 2014 v Mariboru, povratna tekma pa en teden kasneje v Sevilli.

Nedeljske novice
Dugonjić evropski prvak
Slovenski plavalec Damir Dugonjić je na evropskem prvenstvu v plavanju v 25-metrskih bazenih v Herningu osvojil prvo mesto na 50 metrov prsno. S časom 26,21 je dosegel tudi nov državni rekord. V finalu je nastopil tudi drugi slovenski tekmovalec v tej disciplini Peter John Stevens in bil s časom 26,64 in mladinskim državnim rekordom peti. Zmagovalne stopničke sta osvojila še Francoz Giacomo Perez Dortona (26,55) in Irec Barry Murphy (26,56).

Sledi vreme iz časopisa Slovenske novice.
V torek in sredo še ne bo večje spremembe. V višjih legah bo precej jasno, po nižinah pa v glavnem megleno.

Drage gledalke in gledalci, hvala, da ste spremljali novice. Vabimo vas, da ste z nami tudi v sredo ob 18. uri na TIPK TV. Na TiTV si lahko ogledate naše dosedanje dnevno-informativne oddaje, če ste jih zamudili. Lep večer še naprej.

Nazadnje urejano na Petek, 20 December 2013 19:09

Ostale oddaje in rubrike

Vse oddaje in rubrike
Prizma

Prizma Odpri

UKINJENO Z DNEM 15. 9. 2016 - glej Izjavo za javnost o razlogih v 606. oddaji Včeraj in danes.Ekipa TIPK TV vstopa že v tretje leto delovanja. ...

Glas občine

Glas občine Odpri

V oddaji bomo predstavili, katere občine so po meri invalidov in kaj jim nudijo, pa tudi, kaj morajo občani vedeti in katere ugodnosti jim ...

Politično oko

Politično oko Odpri

Spremljali bomo tiskovne konference vlade in državnega zbora ter druga politična dogajanja. Govore in nastope bomo podnaslovili ter prevedli v ...

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki?