Dnevno-informativna oddaja (39. - 18. 12. 2013)

Sreda, 18 December 2013 21:31

Dnevno-informativna oddaja prilagojena gluhim, naglušnim, slepim in slabovidnim  


Napovednik: 

Predsednica vlade je prst krivde uperila proti SDS
Ponovno bi jedli ponoči
Urugvaj bo dal zeleno luč trgovini z marihuano
Za tretjino več računalnikov na smetiščih 


Oddajo sofinancira:   

 

Uporabljeni viri člankov:

  
      

       

Transkript: 

Pozdravljeni v dnevno-informativni oddaji, v kateri sodelujemo s časopisnimi hišami po Sloveniji in v tujini. Še posebno pozornost namenjamo dogodkom, ki so povezani z gluhimi, naglušnimi, slepimi in slabovidnimi, in vas o njih obveščamo.

Poglejmo aktualni novici v časopisu Delo.

Predsednica vlade je prst krivde uperila proti SDS

»Nimamo problemov z ugotavljanjem, kdo je povzročil za približno pet milijard bančnega primanjkljaja. Preiskave potekajo. Vlada bo preiskovalce v celoti podprla, če bodo v bankah imeli težave,« je zagotovila premierka Alenka Bratušek, a opozorila, da to ne pomeni, da bo vse javno. Na letošnji zadnji redni seji so poslanci premierko spraševali le o bančnem primanjkljaju.

V petek bo na zahtevo SDS še izredna seja – le o bankah. Premierka je že na prvo vprašanje Jožeta Horvata (NSi), ali je za javno preiskavo, odgovorila, da je prav dati številke na mizo, in pokazala preglednico, kako se je zadolženost v času prve vlade Janeza Janše povišala s 15,3 na 39,2 milijarde evrov. Javno preiskavo je že po odstopu sicer predlagala Komisija za preprečevanje korupcije, da bi ugotovili, zakaj se je zgodilo, kdo so ključni »igralci« in proti komu je mogoče ukrepati.

Upam, da ni namen le s prstom kazati na drugo vlado, je premierki odgovoril Horvat in povzel, da je nekdanji guverner BS Mitja Gaspari prejšnji teden preiskovalcem pojasnil razloge za ekspanzijo posojil, ko smo postajali del EU in so se na trgu uveljavljale tudi tuje banke, in zakaj rasti ni mogel ustavljati. Horvat je premierko vprašal, ali namerava vlada zamenjati vodilne v bankah. Če ne bodo sodelovali z organi pregona, mu je odgovorila Bratuškova, in opozorila, da je šefe bank zamenjala že zadnja Janševa vlada. S citatom Janše, »da bo samo naša lastna neumnost kriva, če bomo šli čez rob«, je Zvonku Černaču (SDS) odgovorila, zakaj vlada ni zaprosila za evropsko pomoč, da bi ceneje dobila denar za sanacijo bank.

Bratuškova je s kritikami ravnanja SDS sprožila burne odzive. »Laže,« ji je očital vodja poslanske skupine Jože Tanko, ker je o nekdanjem direktorju RTVS, članu nadzornega sveta in izvršnem direktorju NKBM Antonu Guzeju dejala, da je član SDS, ki zanj nima enakih standardov kot zanjo. Opravičujem se, če je res član SLS, se je pozneje popravila Bratuškova. A so protestirali še iz SLS, da Guzej tudi njihov ni.

Nemška velika koalicija

Po uspešnem socialdemokratskem glasovanju za veliko koalicijo bo Nemčijo tudi prihodnja štiri leta vodila krščanska demokratka Angela Merkel. Kot so pokazala že koalicijska pogajanja, bodo novi levosredinski partnerji pomembno vplivali na politiko države, ki je preveč zadolženi Evropi doslej predlagala varčevanje, zdaj pa tudi sama načrtuje več denarja za najnižje plače, pokojnine, šolstvo in infrastrukturo. Ena od novosti tretje vlade bo državni sekretar v kanclerski palači, pristojen za obveščevalne službe. V torek bo o novi vladi odločal še bundestag, a imata unija CDU/CSU in SPD v njem prepričljivo večino.

Kmalu se vrnemo s preostalim dogajanjem po Sloveniji iz časopisa Žurnal24.

Ladja Triglav priplula na Sicilijo

Na vzhod Sicilije so v nedeljo na ladji Triglav pripluli člani kontingenta Slovenske vojske, ki bo sodeloval z italijanskimi silami pri operaciji Mare nostrum. Do januarja bodo tako pomagali pri nadzoru, zaščiti in reševanju migrantov in beguncev v Sredozemlju, nato pa se bo ladja vrnila v Koper.

Ponovno bi jedli ponoči

V Študentski organizaciji Slovenije (Šos) so prepričani: »Čas koriščenja subvencij za študentsko prehrano želimo podaljšati z 20. na 22. uro. Veliko študentom se namreč študijski proces konča ob 20. uri oziroma po tem času, zato je prav, da imajo možnost koriščenja subvencij tudi po tej uri.«

V Šosu pričakujejo, da bo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) predlog upoštevalo ob spreminjanju zakona o subvencioniranju študentske prehrane, ki ga pričakujejo v kratkem. A na MDDSZ menijo, da je trenutna ureditev ustrezna: »Študentje imajo 12 ur časa za koriščenje študentske prehrane, poleg tega lahko izkoristijo dve subvenciji na dan. Cilj omejitve je, da se študentska prehrana ne koristi v nočnih urah, saj ni namenjena temu.«

Na MDDSZ dodajajo, da je zdajšnja ureditev izkupiček pogajanj, saj so hoteli ob sprejemanju zakona za uravnoteženje javnih financ ukiniti prehrano za dva meseca, študenti pa so predlagali en mesec in nočno omejitev. V Šosu menijo, da zdajšnja ureditev od študentov

Z
ahteva več organizacije, da lahko koristijo subvencije. Dodajajo: »Predvsem tisti gostinci, ki so ponujali hitro prehrano, so v tem času verjetno opažali izpad dohodka, saj je bila večina subvencij po 20. uri porabljena prav pri ponudnikih s hitro prehrano.«

Kršitve pri alkoholu

Cariniki so na mariborskih stojnicah zaznali več kršitev pri prodaji alkoholnih pijač. Prodajalci so prodajali žganje, ki so ga pridelali sami, a svoje pridelave alkoholnih pijač niso prijavili pristojnim carinskim organom. Tako so se izognili obračunavanju in plačevanju trošarine. Tuji podjetji pa sta prodajali alkoholne pijače, ki so jih v Slovenijo prinesli nezakonito, zato so jim zasegli 360 steklenic žganih pijač in 414 steklenic različnih vrst vina.

Carinska in davčna uprava napovedujeta poostren nadzor na božično-novoletnih sejmih in prireditvah v okviru veselega decembra. Med drugim bodo pozorni tudi na neizdajanje računov, brisanje prometa in ustrezno registracijo ponudnikovih storitev.

Čez nekaj trenutkov si bomo pogledali dogajanje po svetu.

The Guardian

Žerjav je padel na streho nemškega supermarketa

V sredo, 11. decembra, je v trgovini Aldi v mestu Bad Homburg blizu Frankfurta malo pred poldnevom na del z blagajnami padel žerjav. Nahajal se je na sosednjem gradbišču. Ocenjujejo, da je nesreča terjala eno smrtno žrtev. Najmanj pet ljudi je poškodovanih, številni nakupovalci pa so bili ujeti v trgovini.

Yahoo News in BBC News

Urugvaj bo dal zeleno luč trgovini z marihuano

Urugvaj, pretežno kmetijska južnoameriška država, bo dal zeleno luč legalizaciji marihuane. To je družbeni eksperiment, ki ga bodo vse svetovne države, ki jih pesti kriminal, povezan z mamili, pozorno opazovale.

Načrt je pred letom in pol obelodanil predsednik Jose Mujica, skupaj z drugimi ukrepi, ki naj bi končali kriminal in nasilje, povezana s trgovanjem z mamili.

Toda vsi niso navdušeni. Septembrska raziskava javnega mnenja je pokazala, da 61 odstotkov anketiranih ne odobrava spremembe zakona.

Zakon, ki bo Urugvajcem, starejšim od 18 let, omogočal nakup do 40 g marihuane na mesec, ne bo stopil v veljavo pred aprilom 2014. Kdor bo hotel uporabljati ali gojiti marihuano, se bo moral najprej prijaviti in pridobiti vsa dovoljenja.

Julija je papež Frančišek med obiskom Brazilije kritiziral načrte legalizacije mamil.

Žurnal24

Mandela poziva k enotnosti

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je slavnostno odkril devetmetrski bronasti kip Nelsona Mandele, ki so ga postavili pred sedežem južnoafriške vlade v Pretorii. Mandela je tam leta 1994 doživel inavguracijo kot prvi temnopolti južnoafriški predsednik. Šlo naj bi za enega od največjih kipov v njegovo čast, široko dvignjene roke pa so znamenje dobrodošlice.

»Roki združujeta celoten narod, ki ga poziva k enotnosti,« je na slovesnem odkritju kipa dejal Zuma. Slovesnost je potekala na dan sprave, s katerim zaznamujejo konec apartheida.

Kip borca proti apartheidu Nelsona Mandele je visok devet metrov ter tehta štiri tone in pol.

Čez nekaj trenutkov si bomo pogledali novice z borze v Financah.

HSE bo moral plačati 9,1 milijona evrov konkurenčne globe

Sodišče EU je v petek potrdilo 9,1 milijona evrov kazni, ki jo mora plačati Holding Slovenske elektrarne (HSE ), saj je bilo njegovo nekdanje hčerinsko podjetje TDR Metalurgija v obdobju 2004–2007 vpleteno v nezakonito kartelno dogovarjanje o cenah v sektorju kalcijevega karbida. Sodišče je zavrnilo vse argumente v pritožbi HSE na odločitev evropske komisije.

Nemški sklad za banke z milijardnimi prilivi

Nemški sklad za reševanje bank Soffin, ki je bil ustanovljen ob izbruhu krize pred petimi leti, je doslej imel 2,15 milijarde evrov priliva iz premij za izdana poroštva, je sporočila nemška agencija za stabilnost finančnega trga FSMA. Sklad je izdal skupno za 168 milijard evrov poroštev, nobeno pa še ni bilo unovčeno.

Zakon o SDH spet v državnem zboru

Vlada je v ponedeljek na dopisni seji dopolnila predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH) in ga znova poslala v obravnavo državnemu zboru (DZ). Spomnimo, predsednik DZ Janko Veber je predlog zakona prejšnji ponedeljek vrnil vladi, da ga dopolni s finančnimi posledicami za državni proračun in druga javna finančna sredstva.

Sledijo zanimivosti.

Žurnal24

Mačka, ki zaspi na ukaz lastnice

Ruska lastnica mačke je svojo domačo žival vzgojila tako, da se uleže na ukaz: »Muca, čas je za spanje.« Ta se v trenutku uleže na tla in zapre oči. Ko pa ji reče: »Zbudi se!« se mačka vzravna v sedeč položaj.

Slovenske novice

Za tretjino več računalnikov na smetiščih

Z vse bolj priljubljenimi pametnimi telefoni, tablicami in sodobnejšimi računalniki se povečuje tudi število tistih naprav, ki po koncu svoje življenjske dobe končajo na smetišču. V naslednjih štirih letih naj bi se po najnovejših napovedih količina odsluženih računalniških naprav povečala za najmanj tretjino. Leta 2017 bo menda količina zavrženih hladilnikov, televizij, mobilnih telefonov, elektronskih igrač, računalnikov, zaslonov in drugih elektronskih odpadkov dosegla že kar 65,4 milijona ton, kar bo 33 odstotkov več, kot ob koncu leta 2012. Samo lani je bilo po svetu proizvedenih 48,9 milijona ton elektronskih odpadkov, kar je približno sedem kilogramov na vsakega prebivalca planeta.

Praznik kvinoje

Čeprav je kvinoja bližnja sorodnica pese in špinače, jo, podobno kot ajdo, uvrščamo med žita. Že pred tremi tisočletji so jo gojili Inki, ker ima okusna in hranilna semena. Imeli so jo za sveto ter jo imenovali mati vseh žit. Španski kolonisti so jim jo za nekaj časa prepovedali gojiti in jih prisilili polja posejati s pšenico. Danes je kvinoja spet čislana in njej v čast so v bolivijskem mestu Oruro pripravili velikansko porcijo ljudske jedi iz kvinoje, suhega mesa lam in sira. Posoda, v kateri so jo naredili, je imela v premeru več kot štiri metre. Zaradi velikosti se bo jed potegovala za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov.

Čez nekaj sekund pa o športni novici iz časopisa Delo.

Katančevi v Južno Ameriko

»Za konec vam lahko razkrijem, da se bomo 1. junija v Buenos Airesu pomerili z Argentino,« je na slavnostni akademiji sklenil svoj govor Aleksander Čeferin in dodal, da nato čaka Slovenijo še tekma z Urugvajem ali Čilom. Prvi mož Nogometne zveze Slovenije je na novoletni prireditvi NZS dejal, da članska reprezentanca veliko obeta pred bojem za euro 2016, izpostavil pa je tudi dobro delo selektorjev mladih selekcij in dosežke NK Maribor. O tem je Čeferin kramljal tudi s Srečkom Katancem (na fotografiji).

Sledi vreme iz časopisa Slovenske novice.

V četrtek bo v zahodni in deloma osrednji Sloveniji še več oblačnosti, drugje bo precej jasno. Zapihal bo jugozahodni veter, ki bo postopno pregnal meglo. V petek bo v vzhodni Sloveniji še delno jasno, drugje pa bo pretežno oblačno. Predvsem v hribovitem svetu zahodne in južne Slovenije se bodo pojavljale manjše padavine. Ponekod bo pihal jugozahodni veter.

Drage gledalke in gledalci, hvala, da ste spremljali novice. Vabimo vas, da ste z nami tudi v petek ob 18. uri na TIPK TV. Na TiTV si lahko ogledate naše dosedanje dnevno-informativne oddaje, če ste jih zamudili. Preživite lep preostanek dneva.


 

Nazadnje urejano na Petek, 20 December 2013 16:48

Ostale oddaje in rubrike

Vse oddaje in rubrike
Prizma

Prizma Odpri

UKINJENO Z DNEM 15. 9. 2016 - glej Izjavo za javnost o razlogih v 606. oddaji Včeraj in danes.Ekipa TIPK TV vstopa že v tretje leto delovanja. ...

Glas občine

Glas občine Odpri

V oddaji bomo predstavili, katere občine so po meri invalidov in kaj jim nudijo, pa tudi, kaj morajo občani vedeti in katere ugodnosti jim ...

Politično oko

Politično oko Odpri

Spremljali bomo tiskovne konference vlade in državnega zbora ter druga politična dogajanja. Govore in nastope bomo podnaslovili ter prevedli v ...

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki?