Dnevno-informativna oddaja (40. - 20. 12. 2013)

Petek, 20 December 2013 19:03

Dnevno-informativna oddaja prilagojena gluhim, naglušnim, slepim in slabovidnim  

Napovednik: 

Banke dobile injekcijo, vsi delničarji razlaščeni 
Zakon velja, odškodnine pa šele junija
Vzajemna znižuje premijo 
Desant Božičkov na pediatrično kliniko 

Oddajo sofinancira:   

 

Uporabljeni viri člankov:


  


    

Transkript: 

Pozdravljeni v dnevno-informativni oddaji, v kateri sodelujemo s časopisnimi hišami po Sloveniji in v tujini. Še posebno pozornost namenjamo dogodkom, ki so povezani z gluhimi, naglušnimi, slepimi in slabovidnimi, in vas o njih obveščamo.

Poglejmo aktualno novico v časopisu Delo.

Banke dobile injekcijo, vsi delničarji razlaščeni

Evropska komisija je v sredo odobrila državno pomoč petim slovenskim bankam, vlada pa jih je na podlagi odločb Banke Slovenije že v sredo dokapitalizirala v denarju in obveznicah, skupaj v višini skoraj 3,457 milijarde evrov. »Odločitev o NLB, NKBM, Probanki, Factor banki in Abanki bo povečala zaupanje v slovenski bančni sistem,« je dejal komisar za konkurenčnost Joaquín Almunia. 505 milijonov evrov bodo za pokritje izgub v treh bankah prispevali delničarji in imetniki podrejenih obveznic.

Kmalu se vrnemo s preostalim dogajanjem po Sloveniji.

Žurnal24
Banke odprte le do 12. ure

Iz Združenja bank Slovenije so sporočili, da bodo banke in hranilnice v Sloveniji pred praznikoma, torej v torek, 24. in 31. decembra, odprte le do 12. ure.

Zakon velja, odškodnine pa šele junija

V sredo je začel veljati zakon o odškodninski shemi za izbrisane, a odškodnin še ne bo, saj se bo začel upoštevati šele junija.

Slovenske novice
Letos 14.000 novih rakavih

Po ocenah onkološkega inštituta Ljubljana je letos za rakom na novo zbolelo že več kot 14.000 bolnikov. Preživetje bolnikov z rakom se podaljšuje. Pri dveh od desetih najpogostejših rakov je preživetje višje od evropskega povprečja, pri osmih pa je nekoliko nižje, a so razlike zelo majhne. V Sloveniji so najpogostejši kožni rak (nemelanomski), rak debelega črevesja in danke, prostate, dojke ter pljuč. 

Oče in hčerka gojila travico

Zaradi pečanja z drogami je preiskovalni sodnik v pripor poslal 59-letnega Primorca in 23-letnico, po naših podatkih gre za očeta in hčer. To ne preseneča, saj so ju policisti že prej osumili pridelave opojne travice. Kot so zapisali, je 59-letnik v Gabrju najel starejšo hišo, s hčerko pa sta jo preuredila v laboratorij. Med preiskavo so možje v modrem med drugim zasegli 300 stebel indijske konoplje in opremo za gojenje in sušenje. Možakarja se spomnimo iz julija, ko mu je zaradi nepravilno in nestrokovno nameščene električne napeljave požar v kleti starejše hiše uničil ves opojni pridelek. 

Čez nekaj trenutkov si bomo pogledali novico iz tujine v časopisu Žurnal24. 

Grčiji odobrili še milijardo evrov

Članice evrskega območja so v sredo odobrile izplačilo naslednjega dela pomoči Grčiji v višini ene milijarde evrov. »Z zadovoljstvom ugotavljam, da je Grčija odgovorila na štiri temeljne zahteve,« pravi šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Čez nekaj trenutkov si bomo pogledali novice z borze.

Finance
Hrvaška do rasti z več naložbami

Po napovedih Hrvaške narodne banke bo letošnji gospodarski upad naše južne sosede znašal 0,8 odstotka. Prihodnje leto se bo BDP povečal za 0,7 odstotka, rast pa bo dosežena predvsem z novimi naložbami in večjim neto izvozom. Javnofinančni primanjkljaj bo letos večji od vladnih napovedi in bo znašal 5,9 odstotka BDP, v letu 2014 pa naj bi upadel na 4,6 odstotka BDP.

S & T Slovenija bo zaposloval

V S & T Slovenija, ki ga vodi Sašo Berger, konec leta načrtujejo okoli 28 milijonov evrov prihodkov od prodaje (lani so jih imeli 31 milijonov) in 600 tisoč evrov dobička, kar je pričakovan rezultat. Skupaj z zunanjimi sodelavci zaposlujejo več kot 200 ljudi. Načrtujejo nove zaposlitve ter večja vlaganja v znanje in razvoj zaposlenih.

Višja obdavčitev neprijavljenega premoženja

Državni zbor je v sredo sprejel novelo zakona o davčnem postopku, s katero se bo neprijavljeno premoženje fizičnih oseb bolj obdavčilo. Posamezniki, ki imajo precej večja sredstva za zasebno porabo, kot pa so prijavili dohodkov, bodo po novem obdavčeni s 70 odstotki. Postopek odmere davka se bo lahko uvedel za eno ali več koledarskih let v zadnjih desetih letih. Doslej je bilo to obdobje pet let.

Državne pomoči nogometnim klubom pod lupo evropske komisije

Evropska komisija preiskuje državne pomoči španskim nogometnim klubom. Pod drobnogledom bodo davčne izjeme, prenosi zemljišč in državna jamstva za posojila finančno šibkim klubom. Preiskali bodo sedem španskih klubov, vključno z Barcelono in madridskim Realom.

Sod izbral pravnega svetovalca pri prodaji Telekoma

Slovenska odškodninska družba je včeraj z odvetniško družbo White & Case v sodelovanju z odvetniško pisarno Ulčar & partnerji sklenila pogodbo o pravnem svetovanju pri prodaji delnic družbe Telekom Slovenije.

Žurnal24
Letos v proračunu že 1,6 milijarde minusa

Državni proračun je novembra prvič po juniju spet zaznal višji primanjkljaj. Znašal je malo manj kot 183 milijonov evrov, potem ko je bil oktobra pri skoraj 27 milijonov evrih. V letošnjih 11 mesecih skupaj pa so bili proračunski odhodki za 1,6 milijarde evrov višji od prihodkov.

Vzajemna znižuje premijo

Vzajemna bo s 1. marcem za en evro znižala premijo. Ta bo brez popusta znašala 27,62 evra. Pri Adriaticu je premija 29,38 evra, pri Triglavu pa 29,42.

Pijače prinesle 28 milijonov € dobička

Družbe pijačarskega dela Pivovarne Laško so v letošnjih prvih desetih mesecih ustvarile 187 milijonov evrov prihodkov od prodaje, dobička pa je bilo 28 milijonov evrov. Matična družba je imela v tem obdobju 10,1 milijona evrov dobička. Nadzorniki so potrdili poslovni načrt za prihodnje leto, ki je kljub zaostrenim razmeram na trgu ambiciozen.

Sledijo zanimivosti.

Žurnal24
Desant Božičkov na pediatrično kliniko

S strehe Pediatrične klinike v Ljubljani se je v sredo spustilo kar šest Božičkov. Bolne otroke, ki so jim sprva mahali skozi okno, so nato tudi obdarili. Pod rdeče-belo obleko so se sicer skrivali pripadniki specialne policijske enote, ki so podobnih spustov vajeni. 

Ognjeni slap

Narodni park Yosemite v Kaliforniji vsako leto postreže s posebnim naravnim spektaklom. Če so vremenske razmere ugodne, slap Konjski rep, ki se spušča po steni El Kapitana, pod posebnim kotom sonca dobi rdečo barvo. »Videti je, kot bi tam tekla lava,« je navdušeno komentiral obiskovalec, ki je pojav tudi fotografiral.

IQ kot Einstein

Štiriletni Sherwyn Sarabi iz Anglije ima glede na nedavne preizkuse prav tak inteligenčni kvocient kot Albert Einstein, 160, torej največ, kar testi sploh lahko izmerijo. Prav takšnega naj bi imela tudi Bill Gates in Stephen Hawking. Sherwyn je prve besede spregovoril že pri starosti desetih mesecev in vse odtlej osuplja starše, učitelje in zdravnike. Šolo je začel obiskovati dve leti pred vrstniki. »Dosega najvišje mogoče ravni razumevanja, in ko se pogovarja s tabo, ima socialne spretnosti veliko starejšega otroka,« je dejal psiholog Peter Congdon.

Čez nekaj sekund pa o športnih novicah.

Žurnal24

Legendarni teniški as Boris Becker bo vodil Novaka Đokovića. Becker je ob tem dejal: »Ponosen sem, da me je Đoković povabil, naj postanem njegov glavni trener. Prepričan sem, da mu lahko pomagam pri napadu na nove lovorike.«

Slovenske novice
Čop prejel nagrado MOK

Na skupščini olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) so soglasno potrdili nacionalni program športa do leta 2023 in sprejeli nova pravila OKS, ki prinašajo številne novosti, tudi pri volitvah

predsednika zveze in izvršnega odbora, uvaja pa se tudi varuh športnikovih pravic. Volilna skupščina bo sicer prihodnje leto. Iztok Čop, najuspešnejši slovenski športnik po osamosvojitvi, je prejel nagrado Mednarodnega olimpijskega komiteja. Častne listine OKS so

prejeli Tomo Levovnik, Janez Gorišek in Boris Kristančič, četrtega dobitnika, Aljaža Pegana, pa ni bilo. Plakete OKS so dobili Tomaž Pavlin, Zveza za šport invalidov ‒ Paraolimpijski komite in ŠD Narodni dom. Diplome OKS pa so prejeli Renato Kuzman in organizacijski odbor Športni vikend Maribor.

Sledi vreme iz časopisa Slovenske novice. 

V soboto in nedeljo bo večinoma oblačno. V vzhodni polovici Slovenije bo občasno rosilo ali rahlo deževalo.

Drage gledalke in gledalci, preden zaključimo našo oddajo, si poglejmo izjavo našega direktorja, g. Bojana Morda.

Bojan Mord, direktor TIPK d.o.o.

TIPK TV je uspešno prestal začetek svojega delovanja. Zelo sem vesel, da smo z mlado ekipo uspeli narediti preboj in gledalcem na Slovenskem ponuditi nekaj več.

V poletnem času smo bili prisotni na olimpijskih igrah gluhih v Sofiji. Neposredno smo prenašali oddaje v živo, kot so Halo Sofija, ter nekaj tekem naše košarkarske reprezentance.

Lahko se pohvalimo, da smo za organizatorja olimpijskih iger prenašali tudi polfinalni in finalni košarkarski tekmi moških in ženskih športnikov, kjer smo dvorani imeli studijske pogovore  v mednarodnem znakovnem jeziku, kar nam pomeni velik uspeh. Prav tako smo imeli v času Eurobasketa, v sodelovanju s ŠPORT TV, skoraj vse dneve prenašali njihovo večerno studijsko oddajo. Oddaje, v katerih so se pogovarjali z gosti in analizirali tekme, smo neposredno prenašali in opremili z znakovnim jezikom. 

18. septembra smo trikrat tedensko začeli neposredno prenašati Dnevno-informativno oddajo. Verjamem, da je dala gluhim, naglušnim, slepim ter slabovidnim nov pogled na aktualno dogajanje. Ob tem bi se rad v imenu celotne ekipe zahvalil vsem poslovnim partnerjem, ki so nas v tem času podpirali. Prav tako se zahvaljujem in čestitam naši majhni ekipi TIPK TV, ki za vas pripravlja vsebine, saj gre večinoma za gluhe in naglušne posameznike.

Danes je pred nami zadnja, 40. oddaja Dnevno-informativne oddaje, ki je prilagojena gluhim, naglušnim, slepim in slabovidnim. Z novim letom, natančneje 6. januarja, bomo ponovno z vami, saj pripravljamo novo različico informativnega programa, ki bo nadaljevanje obstoječega. Bodo pa tudi druge novosti, saj naša ekipa že razvija ideje in pripravlja projekte, za katere verjamem, da vas bodo pritegnili, da boste z zanimanjem spremljali naš program TIPK TV še naprej.

S. 1 decembrom letos smo postali vidni tudi preko operaterja T2. Trudimo se, da bi bili prisotni še pri drugih operaterjih. Smo prvi televizijski kanal klasične televizije na Slovenskem, ki je ozko usmerjen na določeno populacijo ljudi.

Za konec vam želim lepo praznovanje v krogu svojih najbližjih. Naj se vam v letu 2014 uspejo uresničiti vaši cilji. Predvsem vam želim obilo zdravja in sreče, saj ju vsi potrebujemo. Srečno.

Oddaja je pri koncu. Hvala, da ste spremljali naših 40 dnevno-informativnih oddaj. Vesela sem, da smo lahko posredovali toliko informacij in da ste bili z nami. Na TiTV si lahko ogledate vse naše dnevno-informativne oddaje. 

V imenu mlade ekipe TIPK TV vam v letu 2014 želim polno zdravja in sreče. Ponovno se vidimo 6. januarja. Do takrat pa ujemite čimveč lepih trenutkov. Srečno!

Nazadnje urejano na Sobota, 21 December 2013 01:44

Ostale oddaje in rubrike

Vse oddaje in rubrike
Prizma

Prizma Odpri

UKINJENO Z DNEM 15. 9. 2016 - glej Izjavo za javnost o razlogih v 606. oddaji Včeraj in danes.Ekipa TIPK TV vstopa že v tretje leto delovanja. ...

Glas občine

Glas občine Odpri

V oddaji bomo predstavili, katere občine so po meri invalidov in kaj jim nudijo, pa tudi, kaj morajo občani vedeti in katere ugodnosti jim ...

Politično oko

Politično oko Odpri

Spremljali bomo tiskovne konference vlade in državnega zbora ter druga politična dogajanja. Govore in nastope bomo podnaslovili ter prevedli v ...

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki?