Samsun 2017 – 1. del

Sreda, 19 Julij 2017 09:55

Za nami je prvi dan olimpijskih iger gluhih. Otvoritveno tekmo so odigrale dekleta v nogometu. Pomerili sta se Turčija in Brazilija. Na koncu so se s 4 proti 1 veselile Brazilke.

− Otvoritvena slovesnost je bila zelo lepa, iskrena, čudovita in na trenutke zelo čustvena. 

− Na olimpijskih igrah gluhih bo tokrat sodelovalo 97 držav s šestih celin in 3.148 športnikov.

− Župan Samsuna Yusuf Ziya Yılmaz je povedal, da so te igre odlična priložnost, s katero dokazujejo, kako šport lahko združuje. S tem pa pošiljajo sporočilo svetu, da šport prinaša mir.

− Guverner Samsuna Osman Kaymak je k njegovi izjavi dodal, da bodo pokazali, da lahko odlično in kar najbolje organizirajo poletne olimpijske igre.

− Predsednik ICSD Valery Rukhledev je povedal, da ta tekmovanja organizirajo že od leta 1924 in veljajo za drugo najstarejše mednarodno tekmovanje. Med drugim je povedal, da Turčijo vidi kot zelo močno državo, organizacija olimpijskih iger pa mora biti v prihodnje zgled po vsem svetu.

− Minister za mladino in šport Akif Çağatay Kılıç je izjavil: »23. poletne olimpijske igre bodo zelo razburljive in zanimive za mesto Samsun, saj je ta tudi moj rojstni kraj.« 

− Minister Çağatay Kılıç pa je dodal, da je Samsun za organizacijo Deaflympics 2017 najboljši odgovor na mednarodne kampanje proti izročilom Turčije, ki dokazujejo, da je Turčija mirna in varna država.

− Zanimivost je, da so gledalci na stadionu z lučkami na mobilnih telefonih pozdravljali športnike in jim izkazovali podporo, podobno kot to delajo slišeči, gluhi športniki pa so z rokami pokazali I Love You.

− Turški mediji so podali zanimivo izjavo, zanje je to zelo pomembno, da so nekatere nacionalne države, kot sta Nemčija in Brazilija, poleg svoje zastave »pripele« tudi turško. Kitajski športniki so celo nosili transparent z napisom »Živijo, Turčija«. Prav tako so športniki iz Grčije in Poljske med gledalci delili svoje nacionalne zastave. Zelo zanimiva pozornost.

− Na stadionu je bilo skupaj 1.500 prostovoljcev, od tega 250 gluhih, ki bodo sodelovali tudi na Deaflympicsu Samun 2017.  

− Na otvoritveni slovesnosti je bilo 5.300 varnostnikov, saj si želijo izogniti kakršnimkoli nemirom.

− Na otvoritveni slovesnosti so lahko obiskovalci brezplačno koristili železniški potniški in avtobusni prevoz iz različnih bližnjih krajev do Samsuna.

Vabljeni k ogledu kratkih posnetkov iz otvoritvene slovesnosti 23. poletnih olimpijskih iger gluhih – Deaflympics, Samsun 2017. Vedno in povsod.

Nazadnje urejano na Četrtek, 20 Julij 2017 11:26

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki?