Izjemne pokojnine odslej tudi gluhim športnikom, lep dan za šport

Petek, 23 Junij 2017 02:02
Izjemne pokojnine odslej tudi gluhim športnikom, lep dan za šport

Državni zbor je v 31. redni seji v četrtek 22.6.2017 izglasoval s 54 DA in 1 PROTI, Zakon o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa.

Kdo so torej upravičenci za dodatek?
To so državljani Republike Slovenije, ki so z izjemnimi dosežki na področju športa trajno prispevali k razvoju družbe in ugledu Republike Slovenije in sicer tako, da so nosilci olimpijske, paraolimpijske medalje z olimpijade gluhih, šahovske olimpijade ali medalje svetovnih prvenstev olimpijskih kolektivnih športnih panogah ali olimpijskih disciplinah individualnih športnih panog v članski konkurenci in športniki, dobitniki Bloudkove nagrade za življenjsko delo ali vrhunski mednarodni rezultat.
Dodatek se odmeri v mesečnem znesku od razlike med starostno ali invalidsko pokojnino, ki jo prejema upravičenec in zneskom starostne pokojnine moškega, odmerjene od najvišje pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe. Dodatek znaša najmanj 70 % in največ 100 % razlike. Podrobnejše kriterije za odmero in določitev odstotka določi minister, pristojen za šport.

Zakon omenja dodatek, ki bo temeljil na razliki do najvišje izplačane pokojnine, kar je ta trenutek nekaj pod 2.700 evrov. Povprečna neto pokojnina je 612 evrov. S tem zakonom bi, na primer, prejemniku olimpijske medalje, ki ima 900 evrov pokojnine, vsak mesec doplačali, če bi dobil dodatek do 100 % razlike, 1.800 evrov na mesec.

Sprejeti zakon je tudi bil usklajen z vsemi deležniki in zainteresiranimi, to je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za delo, družino in socialo, ZPIZ in Zakonodajno-pravno službo Državnega zbora. Podporo mu je izrekel tudi Državni svet, Olimpijski komite Slovenije, predstavnik invalidskih športnih organizacij in drugi.

Vir: Državni zbor

Aktualne novice 2

Vlada predlaga uvrstitev slovenskega znakovnega jezika ...

Vlada predlaga uvrstitev slovenskega znakovnega jezika ... Odpri

Vlada je določila besedilo Predloga za začetek postopka za dopolnitev II. poglavja Ustave Republike Slovenije z osnutkom Ustavnega zakona o ...

VOŠČILO

VOŠČILO Odpri

Mahamo soncu z rokami,vezemo s prsti povedin vemo, da svet je z namimanj naglušen, bolj lep.Duh ni nikoli gluh,kamor želi si, sega,s prsti lomi ...

Marjetka Kulovec je prva gluha oseba v Sloveniji, ki ...

Marjetka Kulovec je prva gluha oseba v Sloveniji, ki ... Odpri

Danes, 19. decembra, ob 12.30, je na ljubljanski Filozofski fakulteti v nabito polnem kabinetu R3 Marjetka Kulovec zagovarjala svojo doktorsko ...

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki?