Izjemne pokojnine odslej tudi gluhim športnikom, lep dan za šport

Petek, 23 Junij 2017 02:02
Izjemne pokojnine odslej tudi gluhim športnikom, lep dan za šport

Državni zbor je v 31. redni seji v četrtek 22.6.2017 izglasoval s 54 DA in 1 PROTI, Zakon o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa.

Kdo so torej upravičenci za dodatek?
To so državljani Republike Slovenije, ki so z izjemnimi dosežki na področju športa trajno prispevali k razvoju družbe in ugledu Republike Slovenije in sicer tako, da so nosilci olimpijske, paraolimpijske medalje z olimpijade gluhih, šahovske olimpijade ali medalje svetovnih prvenstev olimpijskih kolektivnih športnih panogah ali olimpijskih disciplinah individualnih športnih panog v članski konkurenci in športniki, dobitniki Bloudkove nagrade za življenjsko delo ali vrhunski mednarodni rezultat.
Dodatek se odmeri v mesečnem znesku od razlike med starostno ali invalidsko pokojnino, ki jo prejema upravičenec in zneskom starostne pokojnine moškega, odmerjene od najvišje pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe. Dodatek znaša najmanj 70 % in največ 100 % razlike. Podrobnejše kriterije za odmero in določitev odstotka določi minister, pristojen za šport.

Zakon omenja dodatek, ki bo temeljil na razliki do najvišje izplačane pokojnine, kar je ta trenutek nekaj pod 2.700 evrov. Povprečna neto pokojnina je 612 evrov. S tem zakonom bi, na primer, prejemniku olimpijske medalje, ki ima 900 evrov pokojnine, vsak mesec doplačali, če bi dobil dodatek do 100 % razlike, 1.800 evrov na mesec.

Sprejeti zakon je tudi bil usklajen z vsemi deležniki in zainteresiranimi, to je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za delo, družino in socialo, ZPIZ in Zakonodajno-pravno službo Državnega zbora. Podporo mu je izrekel tudi Državni svet, Olimpijski komite Slovenije, predstavnik invalidskih športnih organizacij in drugi.

Vir: Državni zbor

Aktualne novice 2

Turistični boni 2020 so že tu

Turistični boni 2020 so že tu Odpri

Turistični bon je dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave Republike Slovenije eDavki, ki ga ima vsaka oseba, ki je imela stalno ...

Izjemen prispevek Bojana Morda na H3 World TV

Izjemen prispevek Bojana Morda na H3 World TV Odpri

V posebni oddaji DEAFWIRE na največji spletni televiziji za gluhe na svetu H3 WORLD TV je Bojan Mord sodeloval v razpravi o dostopnosti tehnologije ...

Aktivni državljan Bojan Mord, odprto pismo

Aktivni državljan Bojan Mord, odprto pismo Odpri

Dne 26. marca 2020 je Bojan Mord, poslal odprto pismo – pobuda za izobraževanje na daljavo prek televizije ministrici za izobraževanje, znanost ...

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki?